13. 8. 2008

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Agentúra SITA rozšírila svoj videoservis o obrazové spravodajstvo zo zahraničia z produkcie agentúry Reuters. SITA sa tak stala jediným zmluvným partnerom agentúry Reuters pre distribúciu jej videospravodajstva pre slovenský internetový trh. Týždenne bude postupne ponúkať 10 – 15 obrazových príspevkov zo zahraničia, nielen z hlavných zahranično-politických udalostí, ale tiež zaujímavostí, športu a správ zo šoubiznisu. SITA rozširuje aj počet obrazových správ zo slovenských regiónov, najmä z doteraz opomínaných častí Slovenska akými sú Orava, Kysuce, Novohrad, Gemer, Tekov, Rožňava či Lučenec. Testovaciu prevádzku videoservisu odštartovala SITA začiatkom júla. Videoservis korešponduje so strategickým cieľom firmy posilniť multimediálny rozmer svojich produktov. Aktuálne domáce a zahraničné spravodajstvo spracované do podoby krátkych videospráv môžu zaregistrovaní odberatelia používať v testovacej prevádzke bezplatne až do konca augusta. Nový servis agentúry SITA už takto využívajú napríklad portály denníkov Sme, Pravda, Hospodárske noviny, Nový čas či Plus jeden deň, ale aj spravodajské portály Aktuality.sk, Topky.sk či Atlas.sk. Videoservis tlačovej agentúry SITA je dostupný na adrese http://video.sita.sk. Záujemcovia o jeho využívanie získajú podrobnejšie informácie na obchodnom oddelení SITA.
Médiá podľa prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej neinformujú objektívne o vojne v Gruzínsku. Ako uviedla dnes na tlačovej besede, médiá viedli informačnú vojnu proti Rusku. Podľa nej médiá nedali priestor Osetom, ktorých sa vojna týka. Upozornila tiež, že prví zaútočili na juhoosetské hlavné mesto Gruzínci. Podľa nej išlo zo strany Gruzínska o pokus o genocídu, ktorým by sa mal zaoberať medzinárodný súdny dvor. Gruzínsko začalo minulý týždeň ofenzívu v Južnom Osetsku v snahe obnoviť kontrolu nad provinciou podporovanou Ruskom, čo vyvolalo tvrdú ozbrojenú reakciu Moskvy. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili obvinil Moskvu zo snahy zničiť jeho krajinu, bývalú republiku patriacu k Sovietskemu zväzu. Rusko a Gruzínsko až dnes odsúhlasili plán sprostredkovaný Francúzskom, ktorý je zameraný na obnovenie mieru v regióne. Uviedol to v Tbilisi francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. "Je tu text. Prijala ho Moskva, prijali ho tu v Gruzínsku. Mám súhlas všetkých protagonistov," vyhlásil Sarkozy na rannej tlačovej konferencii v hlavnom gruzínskom meste. O šesťbodovom pláne, ktorý zaväzuje obe strany zastaviť boje, v Bruseli rokujú ministri zahraničných vecí. Podľa Ruska si konflikt vyžiadal viac ako 2 tisíc civilných obetí, pričom OSN odhaduje, že z domovov ušlo 100 tisíc obyvateľov. V Gruzínsku zahynulo celkove 175 ľudí, uviedol gruzínsky minister zdravotníctva.
Deviaty rok pokračuje trestné stíhanie voči už dnes bývalej novinárke Jane Teleki, ktorá v regionálnom trenčianskom týždenníku Aspekt zverejnila veršovanú satiru. Teleki dnes v Bratislave zorganizovala tlačovú besedu, aby verejnosť upozornila na tento kontroverzný prípad. Básnička vznikla v roku 1998, keď na 25. stranu periodika "nemali čo dať" a tak ju novinárka, venujúca sa nakladaniu s peniazmi v samospráve, napísala. Ako dnes uviedla na tlačovej besede v Bratislave, v básničke sa spoznal vtedajší primátor. Podľa jej slov za celým trestným stíhaním nie je samotná báseň, ale skôr séria jej článkov, ktoré v tom čase publikovala. Podľa Teleki je v tomto prípade viacero "zaujímavých faktov". Po nahliadnutí do spisu zistila, že na jej dve trestné stíhania nie je v spise založený ani jeden podnet. Ako dnes povedala, problémom kauzy nie je to, ako rozhodol vyšetrovateľ v roku 1999, ale to, že je vedené konanie v právoplatne ukončenej veci, navyše pre skutok, ktorý je niekoľko rokov zrušený. Pojednávanie v tejto veci bude najbližšie na trenčianskom okresnom súde a venuje sa mu už v poradí tretí sudca. Teleki čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa v súbehu s ohováraním. Ako dnes uviedla, trestné stíhanie za satiru bolo už v roku 1999 skončené, pretože nešlo o trestný čin, no neskôr ju obvinili pre ten istý skutok - útok na verejného činiteľa tlačou. Práve tento paragraf bol pre rozpor s ľudskými právami zrušený v septembri 2003. Teleki, ktorá pripravuje knihu pod názvom Výpalníci v talároch, dnes spomenula aj množstvo vyhrážok a útokov na svoju rodinu. V roku 2003 ju dokonca sedem mesiacov strážila polícia. Myslí si, že aj počas tohto obdobia sa ju niekto pokúsil zlikvidovať, keď policajnému autu počas prevozu odpadlo koleso. Ako dnes povedala, po odvysielaní druhej reportáže v publicistickej relácii Paľba sa útoky na jej osobu skončili. V spomínanej relácii generálny prokurátor Dobroslav Trnka povedal, že sa mu zdá minimálne neštandardné v dnešnej dobe stíhať ľudí za takúto vec. "Ja vykonám všetky príslušné kroky, aby aj v budúcnosti bolo takýmto stíhaniam zabránené, ale v každom prípade budem hľadať cestu ako ešte tento prípad, ktorý je stále na súde otvorený, doriešiť takým spôsobom, ako bolo rozhodnuté zrejme správne na samom počiatku, že sa jedná o priestupkovú záležitosť. Vzhľadom na to, že už je tento priestupok dávno premlčaný, aby bola pani Teleki oslobodená spod žaloby," povedal v Paľbe Trnka. Ak by generálny prokurátor trestné stíhanie v súlade so zákonom zastavil pre jeho nezákonnosť, musel by vyvodiť trestnú zodpovednosť voči sudcom a prokurátorom, ktorí vedome konali porušením zákona, listiny práv a slobôd a Európskeho dohovoru o ľudských právach," dodala Teleki.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.