14. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spravodajské pokrytie akcií mjanmarskej vojenskej chunty a súčasnej situácie v krajine arabskou televíziou Al-džazíra v angličtine, získalo nomináciu na Medzinárodnú Emmy. Satelitná televízia sídliaca v Katare bude konkurovať ďalším televíziám z Kanady, Brazílie, Rumunska, Veľkej Británie či Holandska. Al-džazíra spolu s brazílskou televíziou TV Globo boli jediné dve televízne spoločnosti, ktoré získali nominácie za spravodajské pokrytie a aktuálne záležitosti. Po prvý raz budú medzinárodné ceny udeľovať súčasne s americkými cenami Emmy za spravodajstvo a dokumentaristiku. Víťazov vyhlásia 22. septembra v New Yorku. Sid Ganis ďalej zostáva prezidentom americkej Akadémie filmových umení a vied. V hlasovaní o tom rozhodli členovia Rady predsedov. Šesťdesiatosemročný Ganis tak vo funkcii zotrvá už vo štvrtom funkčnom období. "Byť prezidentom tejto Akadémie je nesmierna česť. Naša organizácia i umenie prežívajú dynamické obdobie a ja som veľmi hrdý, že sa toho môžem zúčastniť," reagoval Ganis. Bývalého prezidenta a súčasného predsedu sekcie manažérov Roberta Rehmeho opäť zvolili členovia Rady predsedov za prvého viceprezidenta. Na posty ďalších viceprezidentov zvolili predsedníčku sekcie producentov Kathleen Kennedy a jej kolegu Hawka Kocha. Za pokladníka zvolila rada predsedu sekcie manažérov Toma Sheraka a predsedníčka sekcie PR Cheryl Boone Isaacs dostala funkciu tajomníčky.
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) odsúdil nedávne zadržiavanie tureckých novinárov v ruskom regióne Severné Osetsko. Levent Öztürk, Guray Ervin, Hilmi Hacaloglu a Cumhur Catkaya boli zadržaní ruskými autoritami vo Vladikavkaze, hlavnom meste tohto kaukazského regiónu patriacemu do Ruskej federácie. Podľa informácií IPI, tureckí novinári z televízie Kanal Türk a NTV sa stali terčom útoku tesne po tom, ako 10. augusta prekročili hranicu medzi Gruzínskom a separatistickým Južným Osetskom. Reportéri odišli do juhoosetskej metropoly Cchinvali, keď sa ich auto dostalo pod paľbu, pri ktorej sa dvaja zo štyroch novinári zranili. Po útoku k nim pristúpili ruskí vojaci, vyhnali ich z vozidla a napadli. Po tom, čo ich odviezli na ošetrenie do nemocnice v Severnom Osetsku, ich ruské úrady podrobili niekoľkohodinovému vypočúvaniu. Okrem iného Rusom prekážalo, že Turci nemajú ruské víza. Po dvoch dňoch zadržiavania ruskými orgánmi nakoniec novinárom dovolili, aby sa vrátili do svojej krajiny. IPI je najstaršia svetová organizácia združujúca predstaviteľov médií zo 128 krajín. Založená bola v roku 1950 a sídli vo Viedni. Jej cieľom je ochrana práv novinárov a slobody tlače na celom svete.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Obavy z nebezpečenstva oživenia fašizmu v Taliansku "v iných formách" vyjadril katolícky týždenník Famiglia Cristiana. Vatikán sa dnes od vyjadrení časopisu dištancoval, uviedla nemecká agentúra DPA. Magazín, vychádzajúci v miliónovom náklade, v ostatnom čase ostro kritizoval rozhodnutia konzervatívnej vlády Silvia Berlusconiho. Napadol okrem iného nasadenie vojakov na zvýšenie bezpečnosti občanov a odoberanie odtlačky prstov detí Rómov a Sintov. Zástupca riaditeľa Beppe Del Colle najnovšie vyjadril nádej, že "fašizmus znovu neožíva v iných formách". "Fašistický je vami zvolený tón," reagoval štátny tajomník Carlo Giovarnardi. "Takéto rozprávky nemajú medze," vyhlásil minister obrany Ignazio La Russa. Zo strany vlády už voči magazínu zaznela výčitka "katolíckeho komunizmu". Na začiatku výmeny úderov bol fakt, že Berlusconi pri zostavovaní vlády začiatkom roka nevzal do vlády nijakého katolíckeho ministra. Podľa slov hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho by si magazín nemal nárokovať, že vyjadruje "líniu Svätej stolice alebo talianskej biskupskej konferencie".

Copyright © TASR 2008