2. 9. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Europoslanci sa po letnej prestávky pustia v utorok do novej telekomunikačnej legislatívy Európskej únie (EÚ), ktorá má priniesť lepšie pripojenie na širokopásmový internet, káblovú televíziu a rozšíriť používanie mobilných telefónov. Súčasťou opatrení je vznik Úradu EÚ pre trh elektronických komunikácii, harmonizácia rádiového spektra a európska koordinácia spolu s novými investíciami do infraštruktúry.Kľúčovým opatrením balíčka je zavedenie digitálnych dividend. Doposiaľ bolo každé frekvenčné pásmo určené pre špecifické služby. Prechod od analógového na digitálne vysielanie, ktorý by mal byť dokončený do decembra 2012, však umožní vysielanie viacerých televíznych staníc v spektre, ktoré bolo doposiaľ potrebné len pre jednu analógovú stanicu. Uvoľní teda značný objem vysoko kvalitného spektra, takzvaných digitálnych dividend. Uvoľnené spektrum môže byť využité pre ďalšie televízne programy, mobilné širokopásmové služby, rádiofrekvenčnú identifikáciu (RFID), aplikáciu zaisťujúcu bezpečnosť diaľničnej dopravy a iné nové elektronické služby vrátane elektronického zdravotníctva. Súčasťou zmeny je aj voľné využívanie frekvencii pre rozličné aplikácie. Poslanci budú o návrhu novej smernice hlasovať po utorňajšej rozprave v prvom čítaní koncom septembra na plenárnej schôdzi v Štrasburgu.
Známy francúzsky novinár Stéphan Bern je zatiaľ poslednou obeťou flámsko-valónskeho napätia v Belgicku. Bernovi, ktorý si v reštaurácii vo flámskych Brugách objednal jedlo po francúzsky, čašník vynadal za to, že s ním nehovorí po flámsky. Podľa belgického denníka La Derniere Heure mu Bern odvetil, že je Francúz, načo čašník vyhlásil, že "to hovoria Valóni vždy“. Bern, ktorého poznajú vo frankofónnych krajinách ako popredného televízneho a rozhlasového špecialistu v oblasti kultúry, odmietol v utorok incident komentovať so slovami, že "nechce prilievať olej na oheň flámsko-valónskeho konfliktu“. Belgické kráľovstvo sa ocitlo v politickej kríze medzi dvoma časťami krajiny po voľbách v 2007 a jeho politici sa nedokázali stále dohodnúť na reforme inštitúcii, ktorá by zabezpečila prežitie krajiny v spoločnom útvare.
Spoločnosť Google uviedla 2. septembra na trh priameho konkurenta internetového prehliadača Microsoftu s názvom Chrome. Nový produkt nadnárodného gigantu by mal ohroziť postavenie programu Internet Explorer, ktorý využíva väčšina ľudí v Európe. Podľa firmy Google by mala byť výhodou ich produktu rýchlejšia práca s videosúbormi. Verzia pre počítače s operačným systémom Microsoft Windows je už v súčasnosti dostupná napríklad na oficiálnej stránke google.com. Na verzii pre počítače so systémom Mac alebo Linux ešte pracujú. Hlavnými konkurentmi prehliadača Chrome budú okrem najnovšieho programu Internet Explorer 8 aj Mozilla od spoločnosti Firefox či "browser" Safari od Apple.
Obľúbený server YouTube ponúka od konca augusta novú funkciu - titulky k videám. Autor každého z videí ich môže nahrať v niekoľkých jazykoch a užívateľ si ich následne vyberie v menu pod oknom. V databáze je dovedna 120 jazykov vrátane slovenčiny a češtiny. Titulky je možné nahrať prostredníctvom formátov SubViewer (.sub) alebo SubRip (.srt). Internetová stránka www.youtube.com je v súčasnosti jedným z najpopulárnejších serverov na svete. Založená bola vo februári 2005 troma bývalými zamestnancami spoločnosti PayPal. O 21 mesiacov neskôr server predali nadnárodnému gigantu Google za 1,65 miliardy amerických dolárov (33,86 miliardy Sk / 1,12 miliardy €).
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Obuškami rozohnali dnes maskovaní policajti v juhoruskom regióne Ingušsko účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorá sa odohrala dva dni po smrti lídra opozície vo vyšetrovacej väzbe. V uplynulých 12 mesiacoch bolo Ingušsko, ležiace v srdci severokauzských území Ruskej federácie, častým dejiskom bombových atentátov, vrážd a tvrdých zákrokov príslušníkov bezpečnostných síl. Protestná akcia odporcov úradujúcej vlády sa začala v pondelok počas pohrebu Magomeda Jevlojeva, ktorý bol majiteľom opozičnej internetovej stránky www.ingushetia.ru a zomrel v nedeľu na následky zranenia spôsobeného strelnou zbraňou. Úrady Ingušska sa v tomto roku pokúsili uzavrieť uvedenú webovú stránku, patriacu medzi malý počet zdrojov nezávislých informácií na území malej súčasti Ruska, pripomína tlačová agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2008