30. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V rámci predvolebnej reklamy sa v stredu v hlavnom vysielacom čase prihovoril americkým občanom na siedmich televíznych kanáloch demokratický prezidentský kandidát Barack Obama. V ťažkých časoch finančnej krízy pritom prisľúbil záchranný plán pre strednú triedu. "Nebudem perfektný prezident. Ale môžem vám sľúbiť toto - budem vám vždy hovoriť, čo si myslím a kde stojím," povedal Obama v polhodinovom reklamnom spote. Demokratický senátor si zaplatil odvysielanie reklamy v televíziách CBS, Fox, NBC, Univision, BET, MSNBC a TV One. Stálo ho to zhruba štyri milióny dolárov (95,46 milióna Sk). Spot ukazuje Američanov, ako hovoria o svojich problémoch, a rôzne politické a podnikateľské osobnosti, ktoré vysvetľujú, prečo podporujú Obamu. Reklama zvýrazňuje Obamovu politiku a vykresľuje jeho zázemie. V spote sa nevyskytuje žiadna zmienka o jeho súperovi Johnovi McCainovi ani o Republikánskej strane. Štáb demokratického kandidáta označil nezvyčajnú reklamu za záverečné zhrnutie Obamovej kampane pred utorkovými voľbami. Tento krok prichádza po tom, ako McCain, vedúci svoju kampaň na Floride, spustil útok na Obamove schopnosti garantovať národnú bezpečnosť. Vo prejave v Tampe dal McCain najavo, že Obama je podľa neho nekvalifikovaný konať ako hlavný veliteľ ozbrojených síl.

Najväčší marocký denník Al Massae a jeho šéfredaktor Rašid Ninny musia zaplatiť štyrom prokurátorom najvyššie odškodné v histórii médií tejto severoafrickej krajiny vo výške šiestich miliónov dirhamov (16,5 milióna Sk). Navyše čaká na periodikum, ktoré musí o verdikte informovať na svojich stránkach, pokuta predstavujúca v prepočte okolo 330.000 Sk. Prvostupňový rozsudok totiž dnes potvrdil odvolací súd v Rabate. Súdne konanie bolo dôsledkom informácie denníka z novembra 2007 o účasti nemenovaného prokurátora miestnej justície na slávnosti homosexuálov v istej severomarockej lokalite. Štvorica prokurátorov v reakcii zažalovala periodikum za ohováranie. Prvostupňový verdikt marockej justície z marca 2008 vyvolal v tamojších médiách vlnu protestov. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc ho prijala s netajeným šokom. Spomínaný denník, ktorý vznikol ako nezávislá tlačovina iba pred dvoma rokmi, sa medzičasom s nákladom okolo 100.000 výtlačkov stal najväčším denníkom krajiny, ktorého ďalšiu existenciu však zrejme ohrozí nutnosť uhradiť rekordné odškodné.

Copyright © TASR 2008

Chorvátka polícia vo štvrtok oznámila zatknutie desiatich osôb podozrivých zo zapletenia sa do minulotýždňovej vraždy popredného chorvátskeho novinára, ôsmi z nich sú Chorváti a dvaja Srbi. "Štyroch sme zadržali v stredu v Bukovare-Srijeme a ostatných priamo v hlavnom meste," oznámil policajný dôstojník Krunoslav Borovec. Bezpečnostné zložky zároveň informovali, že tí pri zatýkaní kládli odpor, takže museli voči nim použiť silu a došlo k ľahkým zraneniam na oboch stranách. Zadržanie podozrivých bolo podľa slov policajného predstaviteľa výsledkom prehľadania desiatok bytov, domov a áut. "Očakávame, že táto a ďalšie chystané operácie nám pomôžu v pátraní po ďalších dôkazových materiáloch, ktoré majú dokázať vinu alebo nevinu zatknutých osôb," dodal Borovec.Iva Pukaniča, ktorý bol vlastníkom vplyvného chorvátskeho týždenníka Nacional, zavraždili minulý týždeň. Žurnalistovi sa počas jeho novinárskej kariéry podarilo odhaliť viaceré pokútne politické či obchodné dohody, kritizovali ho však za kontakty s určitými politikmi, tajnými agentmi či dokonca s osobami, o ktorých sa hovorilo, že stáli na čele kriminálnych gangov. Pukanič preto nemal nikdy povesť vierohodného novinára. Dva týždne pred jeho vraždou neznámi páchatelia zastrelili dcéru prominentného advokáta. Európska únia v tejto súvislosti opäť vyzvala Chorvátsko, aby dôslednejšie vystupovalo proti kriminalite a korupcii, ak sa chce pripojiť k 27-člennému európskemu bloku. Chorvátsky premiér Ivo Sanader v piatok reagoval prísľubom, že bude prenasledovať vrahov novinára a dodal, že "žiadny zločinec nebude pokojne spať, kým tento a iné závažné zločiny nebudú vyšetrené". Rovnako tak spravil v stredu aj nový chorvátsky minister vnútra, ktorý ohlásil tvrdý boj proti zločinu. Český fotograf Jan Saudek bude uvádzať vlastnú talkšou. Na obrazovke digitálnej TV Barrandov by sa mal objaviť v januári budúceho roka. Na relácii, ktorú začnú nakrúcať na budúci týždeň, sa bude podieľať i Saudkova partnerka Pavla Hodková. Fotograf si bude hostí do relácie vyberať sám, do každej časti si pozve troch ľudí. "Dopredu sme si napísali zoznam ľudí, ktorých by tam Jan chcel. Dramaturg programu Marcel Šucha sa na to pozrel a nemal s tým žiaden problém," uviedla pre internetový portál iDNES.cz Hodková. Medzi pozvanými hosťami sú herečky Eva Holubová a Vilma Cibulková, ich kolega Oldřich Kaiser, ale aj známe mená pornobiznisu Paula Wild a Robert Rosenberg. © 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.