27. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Rešpektovaný britský hospodársky denník Financial Times podporil v pondelok demokratického kandidáta Baracka Obamu na miesto budúceho amerického prezidenta, aj keď uprednostňuje obchodnú politiku jeho republikánskeho súpera Johna McCaina. Noviny, ktoré denne číta asi 1,3 milióna čitateľov na celom svete, uviedli, že politika demokratov má "dobré, nie veľmi dobré a vyslovene zlé" prvky, je však "správnou voľbou." Viac ako týždeň pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 4. novembra, vedie v prieskumoch Obama pred McCainom o viac ako 10 percent. Podľa denníka viedli demokrati kampaň "vynikajúco," a aj keď to nie je to isté ako vládnutie, bola "testom vodcovstva." Naproti tomu McCainova kampaň "vyznela často chaoticky," napísali FT v úvodníku. Obama bol "vynikajúcim rečníkom," McCain dokázal len "dostačujúco" inšpirovať voličov. Noviny ocenili hlavný vnútropolitický Obamov návrh, komplexnú reformu zdravotnej starostlivosti, McCainov plán označili za "príliš nesmelý." Pre FT je politika demokratov v oblasti obchodu "sklamaním," McCain je však "odvážne a dôsledne pro-obchodný." Denník ale ocenil Obamov prístup k finančnej kríze s tým, že preukázal "pokoj a metodické zmýšľanie," kým McCain ponúkol "unáhlené a nedomyslené zásahy." V zahraničnej politike, ktorá mala byť silnou McCainovou stránkou, Financial Times vnímajú republikána ako "príliš vedeného inštinktom."
Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises znížila odhad zisku pred započítaním daní, úrokov, odpisov a amortizácie (EBITDA) pre rok 2008 na 370 mil. USD z pôvodných 425 mil. USD Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) znížila svoj odhad zisku za rok 2008 z dôvodu posilňovania dolára. Firma CME o tom informovala v piatok na svojej internetovej stránke. Spoločnosť znížila odhad zisku pred započítaním daní, úrokov, odpisov a amortizácie (EBITDA) pre rok 2008 na 370 mil. USD z pôvodných 425 mil. USD. K revízii došlo aj pri výnosoch, keď CME znížila svoj odhad z 1,1 mld. USD na 1,039 mld. USD. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli minulého roka odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r.o. Podľa zverejnených informácií CME, celková kúpna cena podielu bola 1,9 mld. Sk. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r.o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.
Chorvátska polícia vypočúva niekoľko osôb v súvislosti s minulotýždňovou vraždou popredného novinára v Záhrebe. Hovorkyňa záhrebskej polície odmietla poskytnúť podrobnosti o identite vypočúvaných osôb ako aj o tom, či je niekto z nich podozrivý. Štyridsaťsedemročný Ivo Pukanič, vlastník a šéfredaktor druhého najväčšieho chorvátskeho týždenníka Nacional, zahynul vo štvrtok pri explózii výbušniny umiestnenej neďaleko jeho vozidla v centre Záhrebu. Obeťou výbuchu sa stal aj jeho poradca. Pukaniča pochovali v pondelok popoludní, na pohrebe sa zúčastnil aj chorbátsky prezident Stipe Mesič, jeho dlhoročný priateľ. Ide už o druhý takýto útok v centre metropoly za posledné tri týždne, čo vládu prinútilo nariadiť tvrdé opatrenia proti zločinnosti. Novinár pred šiestimi mesiacmi informoval políciu, že sa ho niekto pokúšal zabiť pred jeho domom. Polícia mu zabezpečila ochranu, v auguste ju však na vlastnú žiadosť zrušil.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.