12. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Seriál o ženách v strednom veku žijúcich na predmestí veľkomesta s názvom Zúfalé manželky (2004) bude pokračovať ešte štyrmi sériami. Tvorca seriálu Marc Cherry sa totiž v stredu preriekol, keď povedal, že v súčasnosti rokuje s televíznou spoločnosťou ABC o ďalšom nakrúcaní aj po skončení aktuálnej piatej série. "Začal som rokovať so Steveom McPhersonom (prezident spoločnosti ABC Entertainment) a Markom Pedowitzom (prezident ABC Studios) o pokračovaní seriálu. Deviata séria by mala byť poslednou," povedal Cherry na ceremónii k jubilejnej stej časti amerického seriálu, v ktorom účinkujú hviezdy Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria Parker, Nicolette Sheridan. ABC potvrdilo, že zatiaľ ide iba o plán.
Česká televízia predstaví v januári na svojich obrazovkách dokumentárny projekt Zlatá šedesátá, na ktorom sa koprodukčne podieľa Slovenský filmový ústav. Projekt Zlatá šedesátá s podtitulom Československý filmový zázrak rekapituluje prostredníctvom rozhovorov s tvorcami československú novú vlnu. Zahŕňa cyklus 26 televíznych portrétov, ktorý začne Česká televízia vysielať na druhom programe o 20:00 každý týždeň od 3. januára. Po každom portréte uvedie film, na ktorom sa podieľala príslušná osobnosť novej vlny. Úvodný večer bude patriť svetoznámemu filmárovi Milošovi Formanovi. Po portréte odvysielajú jeho celovečerný film Černý Petr (1963). Cyklus uzavrie 11. júla portrét Ivana Passera s filmami Fádní odpoledne (1964) a Intimní osvětlení (1965). V cykle budú i portréty najvýznamnejších slovenských filmových tvorcov ako Albert Marenčin, Juraj Jakubisko, Eduard Grečner, Igor Luther, Ivan Balaďa či Dušan Hanák. Súčasťou projektu Zlatá šedesátá bude ďalších šesť dokumentov historicky rekapitulujúcich vývoj československej kinematografie v rokoch 1958 až 1972. Medzi témy, ktoré bude dokument zachytávať, patria znárodnenie kinematografie, konferencia v Banskej Bystrici v roku 1959 a jej dôsledky, generačné rozvrstvenie a rast mladej generácie na FAMU, nástup novej vlny, konflikty s vtedajšou mocou, vývoj kinematografie počas Pražskej jari, nástup normalizácie a posledné slobodné filmy. Vzniknúť by mali i portréty už nežijúcich tvorcov. Projekt Zlatá šedesátá uzavrie celovečerný dokumentárny film Československá filmová vlna, ktorý by sa mal dostať i do kinodistribúcie. Jednotlivé diela by mali vyjsť aj na DVD. Autori projektu Zlatá šedesátá nakrútili s filmovými osobnosťami 60. rokov počas piatich rokov 84 rozhovorov. Sú medzi nimi českí i slovenskí režiséri, autori námetov, scenáristi, dramaturgovia, kameramani, fotografi, hudobní skladatelia, architekti a výtvarníci, strihači a vedúci výroby, herci, publicisti, historici a filmoví kritici. Na projekte sa režisérsky podieľa slovenský režisér Martin Šulík, za kameru sa postavil ďalší Slovák Martin Štrba. Autorom námetu a scenára je český filmový a literárny kritik Ivan Lukeš. Ďalšie informácie sa nachádzajú na internetovej stránke www.zlatasedesata.cz. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.
Americkej televízii CNN sa podarilo vyprodukovať nepríjemnú chybu, keď si zamenila hľadaného srbského zločinca Ratka Mladiča so súčasným srbským politikom Tomislavom Nikoličom. Stalo sa tak 4. decembra na internetovej stránke americkej spravodajskej televízie. Nikolič už v tejto súvislosti prisľúbil podniknúť voči CNN právne kroky a vyhlásil, že od televízie bude požadovať odškodné vo výške 10 miliónov dolárov. "Štvrtého decembra sme uverejnili na stránke cnn.com fotografiu, na ktorej bol bosniansko-srbský vojnový zločinec Ratko Mladič vyobrazený na pozadí predvolebných plagátov Nikoličovej strany, na ktorých sám figuroval. Fotku sme upravili tak, aby na nej bol viditeľný iba Nikolič, no titulok i článok odkazoval na stále prebiehajúce pátranie po Mladičovi, čím vznikol dojem, že na fotografii sa nachádza práve on. CNN sa preto za tento skutočný omyl ospravedlňuje a fotku sme zo stránky okamžite po uvedomení chyby stiahli." Tomislav Nikolič bol zastupujúcim lídrom Srbskej radikálnej strany, ktorú však opustil a založil novú Srbskú progresívnu stranu, ktorej sa stal predsedom. Stranu tvoria prevažne prebehlíci od radikálov, ktorí odišli pre nezhody v strane v otázke vstupu do Európskej únie. Naopak, Ratko Mladič (66) je ostro hľadaným zločincom, po ktorom pátra Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu pre obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1992 až 1995, keď stál na čele armády bosnianskych Srbov.
Decembrové vydanie mexickej verzie pánskeho magazínu Playboy uverejnilo na titulnej strane polonahú modelku Maríu Florenciu Onori naštylizovanú ako Pannu Máriu. Časopis vyšiel vo štvrtok - deň pred tradičným mexickým sviatkom Panny Márie Guadalupskej, patrónky Mexika. Španielsky text sprevádzajúci fotografiu znamená v preklade: Zbožňujeme ťa, Mária.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Titulná postava aj na Slovensku ostro sledovaného televízneho seriálu Dr. House v podaní Hugh Laurieho je ľudsky sotva stráviteľná. Z odborného hľadiska sa však približuje realite, aj keď prirodzene v televíznej, silne prehnanej, avšak zábavnej forme. Vyplýva to z materiálu, ktorý v uplynulých dňoch venoval nielen tejto produkcii, ale aj jej využívaniu na univerzitnej pôde berlínsky denník Der Tagesspiegel. To, že hlavná postava seriálu z lekárskeho prostredia vzbudzuje veľké sympatie televíznych divákov nielen v krajine svojho pôvodu, ale aj ďaleko za jej hranicami, nie je nóvum. Bolo to tak v prípade seriálu Jaroslava Dietla Nemocnica na kraji mesta, v prípade nemeckej produkcie Schwarzwaldklinik s medzičasom zosnulým Klausjürgenom Wussowom ako profesorom Brinkmannom či v menej dávnej minulosti s hrdinami iného amerického seriálu Pohotovosť. Dr. House však profesora Brinkmanna porazil v jeho vlasti na akademickej pôde. Jednotlivé scény vybraných epizód sú totiž predmetom seminárov na Lekárskej fakulte univerzity v Marburgu. Tešia sa tam takej návštevnosti, že posluchárne praskajú vo švíkoch a pre študentov znamenajú vítané spestrenie jednotlivých semestrov. Spomínaný profesor nemá šance nadviazať na triumf Dr. Housa, pretože podľa názoru zodpovedných poznal diagnózu už z desiatich metrov pri prvom stretnutí s pacientom. Väčšina chorých, ktorých Dr. House úspešne zbaví ťažkostí, by vraj v starostlivosti prof. Brinkmanna zomrela. Jürgen Schäfer, akademický šéf spomínanej univerzity, ktorý je profesorom preventívnej kardiológie a vedie semináre Dr. House, podľa vlastných slov pre spomínané periodikum považuje tieto semináre za súčasť úsilia o zlepšenie vzdelávania cestou inovatívnych konceptov. Projekt navyše ponúka atraktívne doplnenie riadneho študijného plánu, keďže mnohí študenti vo svojom voľnom čase aj tak sledujú epizódy seriálu. Podľa Schäfera ide o zábavnú, napínavú produkciu, ktorej tvorcom sa podarilo lekárske prostredie znázorniť doteraz najvernejším spôsobom. Týka sa to vraj predovšetkým symptómov jednotlivých ochorení, ťažkostí, s ktorými sa pacienti obracajú so žiadosťou o pomoc, aj keď konanie samotného hlavného hrdinu realite nezodpovedá, čo však na televíznej obrazovke nemôže byť ani inak. Nemecký odborník v rozhovore pre Der Tagesspiegel netajil, že ho už pri uvedení prvej série Dr. Housa prekvapila ochota divákov uniesť tak značný počet odborných medicínskych termínov. Zdá sa však, že kombinácia totálne bláznivého hrdinu a súčasne brilantného diagnostika s verne zobrazeným lekárskym prostredím urobila svoje, vyplynulo z jeho slov. Úlohou seminárov nie je prioritne overiť, či sa Dr. House pri diagnostikovaní ochorenia nepomýlil, ale oboznámiť študentov s komplexným procesom stanovovania diagnózy a poukázať pri tom na význam diskusie medzi kolegami a tímovej práce kolegov, zdôraznil Jürgen Schäfer.
Copyright © TASR 2008
Spoločnosť Google podpíše zmluvu s ďalšou TV stanicou. Začiatkom roka bude pod televíznu platformu Google TV patriť aj Hallmark. Reklamní zadávatelia si budú môcť kúpiť reklamný čas na Hallmark Chanell a Hallmark Movie Channel prostredníctvom aukčného modelu Google. V septembri, Google podpísal zmluvu s NBCU, ktorou sa do ponuky Google TV dostali aj káblové stanice Sci-Fi Channel, Oxygen, MSNBC, Sleuth a Chiller.