9. 3. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Irán vyhostil talianskeho novinára, ktorý pracoval v islamskej republike bez platných novinárskych víz, informovala v sobotu pološtátna spravodajská agentúra Fars. Mohsen Moghadaszadeh, riaditeľ oddelenia zahraničnej tlači na ministerstve kultúry, ktoré dohliada na zahraničných novinárov v krajine, povedal, že Stenio Solinas prišiel do Iránu na "turistické víza a písal zaujaté články". Solinas podľa jeho vyjadrenia pracoval pre taliansky denník Il Giornale. Dodal, že "sa mohol uchádzať o tlačové víza a v krajine pracovať v súlade so zákonmi". Moghadaszadehovo oddelenie má na starosti vydávanie novinárskych preukazov pre zahraničných žurnalistov, ktorí chcú pracovať v Iráne. "Každoročne stovky novinárov zo západných krajín prídu do Iránu a slobodne tu pracujú. Ale neprofesionálne a protiprávne činy tohto novinára a jeho snaha vytvoriť negatívne nálady voči islamskej republike sú udivujúce," povedal. Nekonkretizoval, kedy presne talianskeho novinára z krajiny vyhostili.

V Rusku, kde sa uskutoční medzinárodná spevácka súťaž Eurovízia, vznikol najnovšie spor týkajúci sa piesne, ktorá má krajinu reprezentovať. Vlnu kritiky si vyslúžil víkendový výber skladby Mamo, ktorú speváčka Anastasia Prichoďko čiastočne odspieva v jej rodnom ukrajinskom jazyku. "Skladba, ktorá zaznie v ukrajinčine, nemá nič spoločné s Ruskom," vyhlásil Jusif Prigožin, producent ruskej speváčky Valerie a hlavnej súperky víťazky a v rozhovore pre agentúru Ria Novosti vyzval na zopakovanie kola. Fanúšikovia prostredníctvom webovej stránky Eurovízie víťazku ruského kola označili za "gastarbeitera." Ako na svojej webovej stránke http://anastasya-prihodko.com/ uviedla Prichoďko, "chce dokázať, že je hodná Eurovízie a urobí všetko pre to, aby dobre reprezentovala Rusko." Jej producent, pôvodom Gruzínec Konstantin Meladze výber označil za "správny a aktuálny." Je to naozaj medzinárodná pieseň, keďže hudbu zložil Gruzínec, spieva ju Ukrajinka a polovicu textu napísala Estónka." Spor nie je prvým pred tohtoročnou Eurovíziou, v ktorej budú v dňoch 14. až 16. mája bojovať speváci zo 43 krajín. Kritizovaný bol aj výber piesne Gruzínska We don't wanna put in považovanej za útok na ruského premiéra Vladimira Putina.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americký denník New York Times, ktorý zápasí s krízou v odvetví, predal svoju centrálu na Manhattane za 225 miliónov USD (179,07 milióna eur). Novinám patril 58-% podiel v 52-poschodovom mrakodrape, ktorý bol dokončený ešte len v roku 2007. Denník si 21 poschodí, ktoré obsadzuje, bude teraz prenajímať od kupca, ktorým je investičná spoločnosť W.P. Carey & Co. Dnes o tom informovala New York Times Company. Nájomné na prvý rok predstavuje 24 miliónov USD. New York Times podobne ako ostatní americkí vydavatelia novín bojuje s poklesom čítanosti, predaja a prepadom príjmov z reklamy. Jednou z príčin terajšej situácie je samozrejme aj hospodárska kríza. Denníku okrem toho v máji vyprší úverová linka vo výške 400 miliónov USD. Vydavateľstvo si už pred nedávnom zaobstaralo kapitálovú injekciu 250 miliónov USD od mexického miliardára Carlosa Slima. Ďalšia úverová linka vo výške 400 miliónov USD bude splatná v roku 2011. Informovala o tom agentúra DPA.

Copyright © TASR 2009