7. 4. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká televízia Fox News vyhodila Rogera Friedmana za zverejnenie recenzie snímky X-Men Origins: Wolverine spoločnosti 20th Century Fox. Napísal ju totiž na základe pirátskej kópie ešte nedokončeného filmu, ktorá sa minulý týždeň objavila na internete. "Zástupcovia Fox News a Roger Friedman sa dnes stretli a vzájomne sa dohodli, že okamžite ukončia spoluprácu. Fox News si váži 10-ročný prínos pána Friedmana k vybudovaniu stránky FoxNews.com a želá mu úspechy v jeho ďalšej práci. Pán Friedman ďakuje svojím kolegom za priateľstvo a podporu počas uplynulého desaťročia," uviedla v pondelok Fox News vo vyhlásení pre médiá. Friedmanov článok o Wolverinovi, ktorý zverejnil na internetovej stránke vo štvrtok, okamžite vyvolal vlnu nevôle ako "tichý súhlas s nelegálnym sťahovaním a recenzia kradnutého materiálu". Mimoriadne nepríjemné to bolo pre News Corp. - materskú spoločnosť Fox News a 20th Century Fox, pretože únik jedného z najočakávanejších filmov roka, ktorého americká premiéra je ohlásená na 1. mája, môže štúdiu v pokladniach kín spôsobiť straty niekoľko miliónov dolárov. Cez víkend sa však zdalo, že Friedman z problému vyviazne bez straty miesta. Zatiaľ čo News Corp. v sobotu vydali vyhlásenie, podľa ktorého Friedman skončil, nedeľňajšie stanovisko Fox News bolo vyhýbavé a incident označovalo za "vnútornú záležitosť, ktorú zatiaľ nie sme pripravení komentovať". Friedman zatiaľ na žiadosť o reakciu neodpovedal. Informácie zverejnila internetová stránka http://www.variety.com/.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Americká televízna stanica News 10 Now uviedla, že dostala list, v ktorom muž, ktorý v piatok v centre pre pomoc imigrantom v štáte New York zabil 13 ľudí a potom aj seba, útok predpovedal. Pravosť listu zatiaľ nebolo možné overiť. List s dátumom 18. marca, odoslaný v piatok, pošta doručila do sídla televízie v meste Syracuse. V rovnaký deň prišiel vrah, Jiverly Wong, do budovy imigračného centra v meste Binghamton a začal strieľať. Zastrelil 13 ľudí, ďalších 26 zranil a potom obrátil zbraň na seba a zastrelil sa. V liste sa okrem iného píše: "Som Jiverly Wong a strieľam ľudí." Pisateľ tvrdil, že ho prenasledovala polícia. K listu boli priložené aj fotografie Wonga so zbraňami a jeho vodičský preukaz. Televízna stanica odovzdala list polícii. Medzi 13 obeťami piatkovej streľby boli dve občianky USA a ľudia zo siedmich ďalších krajín. Najviac obetí - štyri- boli Číňania vo veku od 22 do 54 rokov, uviedol dnes vo svojom internetovom vydaní denník Binghamton Press and Sun-Bulletin. O totožnosti obetí informovali predstavitelia mesta Binghamton. Americké občianske združenie (ACA) poskytuje pomoc utečencom a imigrantom a pripravuje ich na získanie občianstva Spojených štátov. Medzi obeťami vraha, ktorý bol imigrantom z Vietnamu, bol aj manželský pár z Haiti, po ktorom zostal 12-ročný syn a šesťročná dcéra. Ďalšie obete pochádzali z Vietnamu, Iraku, Filipín, Pakistanu a Brazílie. Jednou zo zastrelených Američanov bola Roberta Kingová, učiteľka angličtiny, na hodine ktorej k streľbe došlo, a recepčná Maria Zobniwová. Štyria ďalší zamestnanci centra streľbu prežili so zraneniami. Imigranti, uchádzajúci sa o občianstvo USA, musia absolvovať test z angličtiny a občianskych povinností, a prvým krokom je naučiť sa jazyk.

Sikhský novinár hodil dnes topánku na indického ministra vnútra Palaniappana Čidambaramu počas tlačovej konferencie v Naí Dillí. Reportéra nazlostila ministrova odpoveď na otázku o nepokojoch v roku 1984, pri ktorých zahynuli stovky sikhov. Topánka tesne minula Čidambaramu, ktorý sa stihol uhnúť. Po útoku sa zasmial a požiadal bezpečnostnú službu, aby vyviedla novinára von z miestnosti. Zatiaľ nie je známe, či polícia muža zatkla. "Prosím vyveďte ho, jemne, jemne, jemne, nevadí, prosím upokojte sa," vyhlásil politik, keď na tlačovke vznikol rozruch. Čidambarama je po bývalom americkom prezidentovi Georgeovi W. Bushovi a čínskom premiérovi Wen Ťia-paovi ďalším politikom, ktorý sa stal terčom topánkového útoku.
Iracký súd dnes znížil trest odňatia slobody z troch rokov na jeden rok pre irackého novinára Muntazara az-Zajdího, ktorý hodil topánky do bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha. Podľa hovorcu súdu dnešné rozhodnutie ovplyvnila skutočnosť, že žurnalista nespáchal v minulosti žiaden trestný čin. Az-Zajdího odsúdili v marci na tri roky väzenia v rýchlom súdnom procese. Novinár vyhlásil, že sa necíti vinný a že jeho čin bol "prirodzenou reakciou na okupáciu" Iraku zo strany USA. Novinár hodil topánky po Bushovi počas jeho poslednej návštevy Iraku vo funkcii prezidenta. Vďaka tomu sa z 30-ročného reportéra stal ľudový hrdina v celom arabskom svete, kde Busha zatracujú za inváziu do Iraku v roku 2003. Az-Zajdímu hrozilo 15 rokov väzenia.

Copyright © TASR 2009