11. 5. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Až 34 českých senátorov zo všetkých politických zoskupení v hornej komore sa podpísalo pod návrh ústavnej sťažnosti proti platnosti novelizovaného mediálneho zákona, označovaného aj za náhubkový zákon. Ako dnes informoval Petr Pithart, podpredseda Senátu a jeden zo signatárov ústavnej sťažnosti, zákonodarcovia najvyššiu súdnu autoritu v Česku žiadajú, aby vo verejnom záujme zrušila zákaz zverejňovania policajných odpočúvaní a informácií o podozrivých a obvinených účastníkoch trestného konania. Na rozdiel od médií, ktorým vadí aj zákaz zverejňovať mená obetí trestných činov, senátori by chceli túto časť zákona ponechať v platnosti. Žiadosť senátorov bude na Ústavný súd ČR zaslaná v pondelok. Ústavný súd nemá žiadnu lehotu, dokedy by mal návrh posúdiť. Sporná novela platí od začiatku apríla. O pomoc v minulosti žiadali zákonodarcov a aj vládu Mirka Topolánka šéfredaktori hlavných českých periodík. Topolánkov kabinet však argumenty médií o obmedzení slobody slova a verejnej kontroly politikov odmietol. Šéfredaktori sa preto tento týždeň obrátili aj na dezignovaného premiéra Jana Fischera, ktorého kabinet sa ujme vlády v piatok. Skupina 17 šéfredaktorov hlavných českých denníkov, týždenníkov, internetových serverov a predseda Syndikátu novinárov ČR Miroslav Jelínek v otvorenom liste Fischera požiadali, aby buď podporil zmeny mediálneho zákona, ako ich navrhujú niektorí zákonodarcovia, alebo navrhol vládnu novelu zákona. Šéfredaktori označujú dnes platnú novelu za protiústavnú, pretože podľa nich, ale aj podľa niektorých senátorov a právnikov, obmedzuje slobodu tlače a zasahuje do slobody prejavu a slobodného šírenia informácií. Už niekoľko týždňov je v ČR zakázané zverejňovať akékoľvek údaje z policajných odpočúvaní, pokiaľ neboli na súde predložené ako dôkaz. Novela zakazuje aj zverejňovanie mien obetí trestných činov, ak k tomu nedali jednoznačný súhlas. Za porušenie hrozí vydavateľom a žurnalistom pokuta až do výšky 5 miliónov Kč (vyše 192.000 eur) a trest väzenia v trvaní až päť rokov. Šéfredaktori v liste premiérovi Fischerovi pripomínajú, že novela nepripúšťa výnimky ani v tzv. verejnom záujme a nadmerne chráni súkromie aj osôb, ktoré sú platené daňovými poplatníkmi a mali by byť vystavené verejnej kontrole. Tresty za porušenie zákona sú absolútne neúmerné, zverejnenie uvedených informácií dnes český právny poriadok považuje za nebezpečnejšie než, napríklad, šírenie detskej pornografie, ktoré je možné potrestať maximálne tromi rokmi väzenia, pozastavili sa pisatelia. Pod listom, ktorý zverejnili viaceré české denníky, sú podpísaní okrem iných aj šéfredaktor najväčšieho českého denníka Mladá fronta dnes Robert Čásenský, šéf Práva Zdeněk Porybný, šéfredaktor Hospodářských novín Petr Šimůnek, ako aj šéfovia spravodajstva ČT, TV Nova, TV Prima a Českého rozhlasu 1 Radiožurnál.

Iránsky odvolací súd sa v nedeľu začal zaoberať kauzou iránsko-americkej novinárky Roxany Saberiovej, ktorú nižšia justičná inštancia odsúdila na osem rokov väzenia za špionážnu činnosť v prospech USA. Agentúre Reuters to dnes oznámil Saberiovej právny zástupca Abdolsamad Choramšáhí. Na protest proti svojmu uväzneniu držala Saberiová dva týždne hladovku. V pondelok tohto týždňa ju nakrátko hospitalizovali, keď začala odmietať tekutiny a prestala piť dokonca aj vodu. Saberiová sa narodila v USA, má dvojité iránsko-americké občianstvo a v Iráne žila uplynulých šesť rokov. Úrady ju najprv obvinili, že vykonávala novinársku prácu bez potrebných dokumentov. Neskôr ju obžalovali zo spolupráce s tajnými službami USA. Washington označil obvinenia za nepodložené a vyzval na jej okamžité prepustenie.

Copyright © TASR 2009
Nick Paton Walsh- Channel-4
Na Srí Lanke v sobotu zatkli troch britských novinárov, ktorí informovali o bojoch medzi vládnymi vojskami a povstalcami z organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) a o otrasných podmienkach v miestnych utečeneckých táboroch, kde vládni vojaci znásilňujú ženy. S odvolaním sa na jedného zo zatknutých novinárov o tom informuje agentúra AP. Zatknutie troch Britov potvrdila aj srílanská polícia. Jej hovorca uviedol, že troch pracovníkov britskej televízie Channel 4 zatkli v meste Trincomalee na východe Srí Lanky a prevážajú ich do metropoly Kolombo. Previnili sa údajne tým, že "pošpinili obraz vládnych bezpečnostných síl". Jeden zo zatknutých novinárov pre AP povedal, že ich zadržali po tom, ako televízia odvysielala nelichotivú reportáž o živote obyvateľov, ktorí utiekli pred bojmi a žijú vo vládnych utečeneckých táboroch. V reportáži sa hovorilo o "nedostatku potravín a vody, mŕtvych telách pohodených tam, kde zomreli, ženách oddelených od rodín a znásilňovaných". Srílanská vláda proti reportáži Channel 4 ešte pred zatknutím jej novinárov protestovala.
V poslednej časti tretej série seriálu 30 Rock (2006) sa okrem hlavných postáv predstaví aj niekoľko umelcov z hudobnej oblasti. V časti s názvom Kidney Now!, ktorú televízia NBC odvysiela v premiére 14. mája, sa ukážu Mary J. Blige, Sheryl Crow, Elvis Costello a Adam Levine z Maroon 5. Okrem tejto štvorice hudobníkov by sa vo finálnej epizóde mali objaviť ďalší, doposiaľ nezverejnení muzikanti. Komediálny seriál 30 Rock sa sústreďuje na každodenný život scenáristky zábavnej relácie The Girlie Show Liz Lemon, ktorú stvárňuje herečka Tina Fey. Okrem nej v seriáli účinkujú aj Tracy Morgan, Jane Krakowski, Jack McBrayer, Scott Adsit, Judah Friedlander a Alec Baldwin. Seriál 30 Rock má najmä vďaka dvojici Fey - Baldwin na konte päť cien Zlatý glóbus. Informáciu zverejnil server NME.com.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.