25. 5. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Český rozhlas (ČRo), ktorý od štvrtka nevysiela dva z troch dodaných predvolebných zvukových príspevkov ultrapravicovej Robotníckej strany, bude čeliť žalobe z marenia prípravy júnových volieb do Európskeho parlamentu. Podľa Robotníckej strany, ktorá dnes na rozhlas a jeho generálneho riaditeľa Václava Kasíka podala trestné oznámenie, došlo k spáchaniu trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb alebo referenda. Trestné oznámenie na Robotnícku stranu pritom avizoval samotný ČRo, a to kvôli zvukovým príspevkom, ktoré sú podľa rozhlasu xenofóbne a rasistické. Rozhlas však zatiaľ trestné oznámenie nepodal. Podľa hovorkyne verejnoprávneho rozhlasu Evy Tichej by sa tak malo stať až na budúci týždeň. Robotnícka strana vo svojich príspevkoch informuje o odmietavom postoji k dnešnému ústavnému poriadku v krajine a o "problémoch s Cigánmi". Podobný postup ako Český rozhlas, ktorý "cenzuroval" príspevky Robotníckej strany i ďalšej ultrapravicovej extrémistickej Národnej strany, zvolila od stredy aj Česká televízia (ČT). Tá odmieta vysielať príspevok Národnej strany, v ktorom sa vo vzťahu k Rómom hovorí o "konečnom riešení". Podľa právnikov Robotníckej strany je neprípustné a protizákonné, aby verejnoprávny rozhlas subjektívne hodnotil predvolebné príspevky, pretože týmto krokom proti slobode slova narušuje "podmienky rovného a slobodného prístupu k volebnej agitácii politickej strany". V súvislosti s postupom verejnoprávnych médií proti extrémistickým stranám, ktorých členovia a sympatizanti niekedy verejne inklinujú k neofašizmu, sa v Česku objavili aj obavy, aby sa tieto strany neskôr nepokúsili spochybniť výsledky júnových volieb do Európskeho parlamentu. Postup ČRo a ČT síce schvaľujú politici, vrátane premiéra a ministra vnútra, ale obe inštitúcie sa rozhodli sporné príspevky nevysielať bez toho, aby mali v ruke predbežné opatrenie súdu. V minulosti v ČR k takejto situácii ešte nedošlo.
Vo veku 97 rokov zomrela najstaršia blogerka na svete María Amelia Lópezová. Zomrela vo svojom rodisku - španielskej dedine Muxía, potvrdila dnes pre médiá jej rodina. Dôchodkyňa si začala 23. decembra 2006 na svoje 95. narodeniny viesť internetový denník. Príbehmi z jej búrlivého života a radami pre mladých a starých zaujala "internetová babička" čitateľov na piatich kontinentoch. Dodnes jej blog viac ako 1,5 milióna návštev. Jej webový denník viackrát vyznamenali, medziiným aj ako najlepší španielsky písaný blog roka 2007. "Internet mi otvoril nový svet a urobil ma o 20 rokov mladšou," povedala nadšenkyňa internetu. Starších ľudí stále vyzývala, aby nemali strach pred modernými technológiami a objavil internet. Jej príklad nasledovala austrálska blogerka Olive Rileyová, ktorá zomrela v lete 2008 vo veku 108 rokov. Americká novinárka iránskeho pôvodu Roxana Saberiová, ktorá strávila štyri mesiace v iránskom väzení, je na ceste domov do USA. Oznámil to dnes tlačový hovorca americkej ambasády vo Viedni Robert Hugins. Povedal, že Saberiová dnes ráno nastúpila na viedenskom letisku na let do Washingtonu. Tridsaťdvaročnú novinárku, ktorá sa usadila v Iráne pred šiestimi rokmi, zatkli koncom januára a odsúdili za špionáž v procese za zatvorenými dverami, ktorý podľa jej iránskeho otca trval iba 15 minút. Pod medzinárodným nátlakom ju 11. mája prepustili na slobodu. Saberiová sa uplynulý týždeň zotavovala v Rakúsku. Hovorca ambasády povedal, že Roxanu sprevádzajú jej rodičia a priateľ rodiny.

Copyright © TASR 2009
Dvojici britských novinárov sa podarilo presvedčiť vodiča tamojšej kráľovskej rodiny, aby ich za peniaze vpustil do prísne stráženého Buckinghamského paláca a dovolil im posadiť sa do auta kráľovnej Alžbety II. Uvádza to nedeľňajšie vydanie bulvárneho denníka News of the World, pre ktorý pracujú údajní narušitelia. Šofér podľa neho splnil želanie novinárov, ktorí vystupovali ako bohatí obchodníci z Blízkeho východu, keď mu zaplatili 1000 libier (1135 eur). Nemenovaná hovorkyňa paláca reagovala vyhlásením, že uvedené informácie sú závažného charakteru a budú ich preverovať. Článok znepokojil aj londýnsku Metropolitnú políciu, ktorá vyhlásila, že z dôvodu bezpečnosti kontaktovala predstaviteľov paláca. Zatiaľ nie je známe, či sa v priestoroch paláca v čase údajného bezpečnostného prešľapu nachádzala kráľovná Alžbeta alebo princ Filip. Podobný incident sa odohral v roku 2003, keď novinár denníka Daily Mirror nastúpil na miesto komorníka v londýnskej rezidencii kráľovnej. Získal tak prístup ku stolu, kde Alžbeta raňajkuje, ako aj do spálne, kde mali krátko nato prenocovať vtedajší prezident USA George W. Bush s manželkou. Dvaja novinári denníka Sun zasa v roku 2004 tvrdili, že sa im niekoľko dní pred sobášom princa Charlesa a vojvodkyne Camilly podarilo prepašovať falošnú bombu na hrad Windsor. Rok predtým na rovnakom mieste narušil oslavu 21. narodením princa Williama komik Aaron Barschak, ktorý vtrhol na hrad prezlečený za Usámu bin Ládina. Americký filmový producent Robert Evans chce nakrútiť film podľa britského seriálu Ufo (1970). Producent Polanského snímok Rosemary má dieťatko (1968) a Čínska štvrť (1974) zakúpil práva na seriál tvorcu Gerryho Andersona. Príbeh sa začína v roku 1980, keď Zem ohrozujú mimozemšťania, ktorí unášajú a vraždia ľudí. Na obranu pred nimi je vytvorená tajná vojenská organizácia, ktorá sa ich na základni na Mesiaci snaží zničiť. Podľa Daily Variety by sa mala nová filmová verzia príbehu odohrávať v roku 2020.
Britská spevácka senzácia Susan Boyle sa dostala do ďalšieho kola televíznej talentovej šou, ktorá ju preslávila. Štyridsaťsedemročná žena, ktorá žije sama so svojou mačkou Pebbles v jednom z najchudobnejších regiónov Škótska, sa dnes znovu naživo predstaví divákom a diváčkam šou Britain's Got Talent. Desiatky miliónov ľudí na celom svete si získala, keď v súťaži pred niekoľkými týždňami zaspievala I Dreamed a Dream z muzikálu Bedári. Jej vystúpenie si neskôr cez YouTube ľudia pozreli takmer 60-miliónkrát a svoje uznanie jej vyjadrili aj svetoznáme celebrity ako Oprah Winfrey či Demi Moore. Neohrabane pôsobiacu Boyle, ktorá o sebe tvrdí, že ju nikdy nikto nepobozkal, v apríli na pódiu privítali posmešky skeptického publika a známy cynický porotca Simon Cowell pri pohľade na ňu len prevrátil očami, no všetkých prekvapila, keď začala spievať. Cowell spolu s ostatnými porotcami v sobotu oznámil, že Boyle sa dostala do štyridsiatky talentov, ktoré vybrali do ďalšieho kola súťaže. Susan Boyle, najmladšia z deviatich detí, vyrástla v škótskom Blackburne – asi 32 kilometrov západne od Edinburghu. Ako dieťa mala ťažkosti s učením a bola terčom posmechu ostatných detí. Ako dospelá si ťažko hľadala prácu, no pravidelne vystupovala v miestom karaoke a spievala v kostolnom zbore. V rozhovore pre Associated Press minulý mesiac povedala, že k prihláseniu do súťaže ju inšpirovala smrť matky. "Chcela som jej ukázať, že so svojím životom dokážem niečo urobiť,“ vysvetlila Boyle. Hovorkyňa súťaže Britain's Got Talent Sara Lee uviedla, že Susanino dnešné vystúpenie bude takmer okamžite dostupné na internete, aby si ho mohli vychutnať jej fanúšikovia a fanúšičky z celého sveta. Odmietla však prezradiť, s akou piesňou sa Boyle v britskom priamom prenose predstaví.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.