25. 5. 2009

MEDIÁLNY KOMPLEX - Nie je to kšeft !

MEDIÁLNY KOMPLEX -
Nie je to kšeft !
Veľkú stratu pre Slovensko vyrábajú každoročne súčasné budovy Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo). Sú kapacitne nevyužité, energeticky náročné a technologicky zastarané, reaguje Ministerstvo kultúry SR na dnešnú kritiku predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara na adresu výstavby nového spoločného sídla verejnoprávnych vysielateľov. Mečiar dnes vyslovil pochybnosti nad efektívnosťou navrhnutého riešenia mediálneho komplexu. Pre Slovensko to podľa neho bude znamenať zbytočnú stratu viac ako 116 miliónov eur (3,5 miliardy Sk). Ide skôr o kšeft s pozemkami pod STV, dodal. O vybudovaní mediálneho komplexu prostredníctvom verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) s odhadovanými nákladmi vo výške 138.020.315 eur (4,158 miliardy Sk) sa podľa Mečiara hovorí v reálnych kontúrach aj napriek tomu, že jeho strana má k projektu výhrady, čím sa ignoruje vládny úzus, že rozhodnutia sa prijímajú konsenzuálne. Ministerstvo výstavbu komplexu obhajuje. "Výšková budova STV je doslova strašidelný zámok," uviedol pre TASR hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár. "Postaviť menšie, energeticky úsporné a technologicky moderné sídlo a použiť na to aj peniaze z predaja budov v Mlynskej doline nie je kšeft, ale strategický a racionálny zámer podložený odbornými analýzami, štúdiou realizovateľnosti a štúdiou technického riešenia," pokračoval Bednár. Dodal, že ide o výsledok dvojročnej cieľavedomej práce ministerstva, expertnej skupiny a odborného poradcu. S týmto postupom vyslovila súhlas nielen vláda, ale aj rady oboch verejnoprávnych médií. "Za súkromné peniaze bude postavené nové spoločné sídlo a jeho ročná splátka v budúcnosti nielenže neprevýši súčasné prevádzkové náklady verejnoprávnych médií, ale tie získajú neporovnateľne účelnejšie priestory a modernú technológiu," uzavrel Bednár.
Copyright © TASR 2009
Vladimír Mečiar dnes tiež pripomenul, že vo vláde sa donedávna rozhodovalo konsenzom, ale vo výstavbe mediálneho centra sa pokračuje bez ohľadu na to, že jedna strana je proti a že to bude pre Slovensko podľa neho znamenať zbytočnú stratu viac ako 3,5 mld. korún. "Ide skôr o kšeft s pozemkami pod televíziou, ako o vyriešenie mediálneho centra, ktoré sa dá vyriešiť inak. Musíme sa rozprávať. Na to, aby sme sa rozprávali, musíme sa stretnúť. Keď nie je stretnutie, tak sú len individuálne vyhlásenia, pri ktorých tlmočí každý svoj názor. Ja som teraz iný ako bývam, ale to preto, že partneri musia pochopiť, že sa musia zmeniť," dodal.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.