21. 6. 2009

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS
Svetoznámy britský herec Jeremy Irons kritizoval postup slovenskej polície pri štvrtkovom proteste demonštrantov pred Prezidentským palácom počas návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa. Čerstvý držiteľ ocenenia Hercova misia na medzinárodnom filmovom festivale Art Film Fest sa dnes v ArtKine Metro osobne zúčastnil premietania amerického dokumentárneho filmu Moc bezmocných, ktorý sa venoval 20. výročiu od Nežnej revolúcie v bývalom Československu. Irons k filmu nahovoril komentár a štvrtkové udalosti prirovnal k situácii spred dvadsiatich rokov. V rámci diskusie pred zaplnenou sálou festivalového kina vystúpil a kritizoval slovenských policajtov. „Je smutné, že vo štvrtok slovenská polícia bila tých, čo manifestovali proti porušovaniu ľudských práv v Číne a vzhľadom k tomu to vyzerá, akoby sa odvtedy nič nezmenilo,“ citoval herca filmový kritik Martin Ciel. Podľa Ironsa sú práve preto podobné dokumenty dôležité, aby ľudia na časy totality nezabudli. Za svoje slová si herec vyslúžil obrovský potlesk. Vo štvrtok približne hodinu pred príchodom čínskeho prezidenta do Prezidentského paláca, čínsky uvítací výbor, čínske spolky na Slovensku a Číňania, ktorí prišli do Bratislavy organizovane autobusmi z Viedne, bránili demonštrantom za ľudské práva pokojne vyjadriť svoj názor. Čínski prívrženci komunistického režimu mali dianie na Hodžovom námestí plne pod kontrolou a slovenská polícia sa násiliu zo strany Číňanov prizerala a zasahovala až po niekoľkonásobnom vyzvaní zo strany slovenskej verejnosti, ktorá sa protestov zúčastnila. Predstavitelia polície a ministerstva vnútra postup policajtov obhajovali.
Britský herec Jeremy Irons si včera na 17. Art Film Feste prevzal cenu Hercova misia. "Mosty sú na to, aby sme uzatvárali priateľstvá. A mosty sú na to, aby sa zbližovali kultúry, aby sa zbližovali krajiny,“ uviedol Irons. Mosadznú tabuľku so svojím menom potom pripevnil na nový Most slávy v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach. Na festivale ho privítalo typické anglické počasie, modrý koberec a stovky nadšených fanúšikov, medzi ktorými bol i druhý laureát Hercovej misie český herec Jaromír Hanzlík. "Nielen že ste rovnaká herecká skupina ako ja, ale myslím si, že sme si veľmi blízki aj názorovo. Som veľmi šťastný, že som mal potešenie sa s vami, so svojím idolom hereckým aj ľudským zoznámiť,“ uctil si Ironsa počas tlačovej konferencie na 17. Art Film Feste Jeremy Irons je známy ako herec mnohých tvárí. Sám seba vidí ako človeka „pianoforte“, ktorý sa môže v divadle i pred kamerou stotožniť s rôznymi charaktermi. "V našom bežnom živote sa riadime mnohými kódmi, ktoré utvárajú našu osobnosť. Keď otvoríme klavír, vidíme mnoho strún. Ale vidíme aj struny, ktorých sa nikdy nedotkneme, ako struna vraha, či strunu lásky, ktorej sa dotkneme raz alebo dva razy v živote,“ vysvetlil Irons. Podľa neho ide o veľkú kombináciu rôznych zvukov, ktorú v bežnom živote nepoužívame, ale ako herec sa pozrie aj na iné struny, a tie sa snaží v sebe rozozvučať. "Na herectve je úžasné, že človek môže experimentovať s ukrytými časťami svojej osobnosti. Počas mojej kariéry som mal veľké šťastie na úžasné postavy, vďaka ktorým som mohol preskúmať okraje ľudského správania a preveriť zúfalstvo našich životov,“ dodal.
Britský herec Jeremy Irons by chcel na budúci rok nakrútiť historický film zaznamenávajúci britské dejiny. Ako prezradil na včerajšej tlačovej konferencii na 17. Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach, nebude sa na ňom podieľať ako herec, ale ako producent a režisér. "Herectvo sa mi zdá stále menej fascinujúce, vždy som rád rozprával príbehy, či už to bolo v divadle alebo pred kamerami. Ako starnem, tak úlohy, ktoré dostávam vo filmoch, sú stále menej zaujímavé a môj inštinkt mi hovorí, že by som mal pokračovať v rozprávaní príbehov, ale možno z pohľadu režiséra,“ vysvetlil svoje rozhodnutie postaviť sa na druhú stranu kamery. Ak ho postava vo filme alebo divadle nepohltí, začne sa totiž rýchlo nudiť. Jeho nový film sa bude odohrávať na ostrove, ale o deji zatiaľ nič neprezradil. "Mám pocit, že by som mal o ňom hovoriť až vtedy, keď ho dokončím a nie pred tým, než ho začnem robiť,“ dodal. Keďže film je oveľa finančne náročnejší než divadelná hra, musí sa najprv ujať úlohy producenta a pustiť sa do zháňania finančných prostriedkov. Na režisérsku stoličku by sa rád posadil na budúci rok.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.