28. 9. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ruský novinár a jeho rodina sa musí ukrývať, pretože za kritický článok o sovietskej minulosti svojej krajiny dostával vyhrážky. V pondelok o tom informoval internetový portál Ej.ru, ktorý zverejnil sporný text. Bývalý komunistický disident Alexander Podrabinek, ktorý za sovietskej éry strávil nejaký čas vo väzení, napísal minulý týždeň článok odsudzujúci sovietskych vojnových veteránov. Tí sú v krajine všeobecne považovaní za hrdinov.Podľa šéfky Ej.ru Oľgy Paškovovej sa Podrabinek a jeho rodina museli ukryť po tom, ako sa po zverejnení článku objavili jeho adresa a telefónne číslo na internetovej stránke pokremeľskej mládeže a neznámi ľudia prehľadávali jeho dom. "Bojí sa o svoju rodinu a chce ju chrániť," uviedla Paškovova pre agentúru AFP. "Mali by sme sa o Alexandra báť, napriek tomu, že vie ako sa v takých situáciách správať. Verím, že sa dobre ukryl." Podľa nej nejde o prvý text, za ktorý sa mu vyhrážali. Na čele kampane kritizujúcej Podrabinekov článok stojí prokremeľská mládežnícka skupina Naši. Hnutie v pondelok uviedlo, že plánuje novinára obviniť z ohovárania a rovnako aj organizovať protesty pred jeho domom. Obvinenia z jeho ohrozovania ale popierajú. Túto kampaň v nedeľu ostro odsúdila organizácia bojujúca za slobodu médií so sídlom v Paríži Reportéri bez hraníc. Alexander Podrabinek strávil v minulosti za texty kritizujúce komunistický režim niekoľko rokov v sovietskom väzení. V posledných rokoch publikoval 56-ročný aktivista v opozičných médiách, denníku Novaja Gazeta a viedol aj vlastný informačný internetový server Prima-news.ru.
Honduraská prechodná vláda Roberta Michelettiho zastavila v pondelok vysielanie hlavnej opozičnej rozhlasovej stanice Globo de Tegucigalpa. Tento krok je súčasťou dekrétu, ktorým vedenie krajiny obmedzilo slobody svojich občanov. Dočasné obmedzenie vysielania oznamovacích prostriedkov a zákaz zhromažďovania bez povolenia úradov ohlásili samozvaní lídri krajiny ešte v nedeľu v obavách pred plánovanými pondelňajšími demonštráciami podporovateľov zvrhnutého prezidenta Manuela Zelayu. V pondelok totiž uplynú presne tri mesiace od Zelayovho násilného vyhostenia do Kostariky. Exprezident sa momentálne ukrýva na brazílskom veľvyslanectve v metropole Tegucigalpa a na začiatok tohto týždňa plánuje "záverečnú ofenzívu" v rámci svojho úsilia o návrat k moci. Samozvaná vláda však už v sobotu dala Brazílii desať dní na vyriešenie situácie a vyhráža sa uzatvorením diplomatického úradu. Zelayu zvrhli koncom júna príslušníci honduraskej armády a uniesli ho do Kostariky. Niekoľko hodín nato zvolil honduraský parlament jednohlasne za nového prezidenta svojho dovtedajšieho predsedu Roberta Michelettiho. Zelaya sa po niekoľkých neúspešných pokusoch minulý týždeň v pondelok tajne vrátil do vlasti a domáhal sa stretnutia s Michelettim. Samozvaný prezident však vyhlásil, že Zelayu nechá zatknúť, ak opustí brazílske veľvyslanectvo. Dočasná vláda zároveň vypísala nové prezidentské voľby na 29. novembra.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Maďarská verejnoprávna televízia MTV zrušila raňajšiu politickú reláciu, ktorú tri roky bojkotovali opozičné strany Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratické ľudové hnutie (KDNP). Namiesto relácie Nap-kelte (Východ slnka), ktorú dodávala externá spoločnosť, sa dnes objavila nová - s názvom Dnes ráno. Jej prvým hosťom bol predseda KDNP Zsolt Semjén. Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI televízia vo vyhlásení vydanom v nedeľu uviedla, že cieľom zmeny bolo dosiahnuť, aby ranná relácia bola vecná, pestrá, nestranná a vyvážená. Na relácii, ktorá by mala byť aj finančne výhodnejšia, by mali pracovať aj interní zamestnanci televízie. Predstavitelia MTV vyjadrili nádej, že diskusií na obrazovke sa zúčastnia zástupcovia vládnucich aj opozičných strán. Je verejným záujmom, aby MTV dala priestor spoločenskému dialógu, píše sa v dokumente. Semjén pred troma rokmi v októbri na protivládnej demonštrácii zorganizovanej Fideszom oznámil, že Fidesz a KDNP sa nebudú zúčastňovať rannej relácie MTV, ktorej úroveň podľa jeho vtedajších slov veľmi hlboko klesla. Zmluva s externou spoločnosťou o výrobe relácie Nap-kelte, od ktorej MTV predčasne odstúpila, platila do konca decembra 2010. Producent Tamás Gyárfás vyjadril podľa maďarského spravodajského servera origo.hu presvedčenie, že "protiprávne zrušenie zmluvy" bude na dnešnom mimoriadnom zasadnutí kuratória odvolané.

Copyright © TASR 2009