25. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Štúdiá Walt Disney pracujú na systéme, ktorý by sprístupnil ich filmy kdekoľvek a kedykoľvek. Informoval o tom zdroj priamo zo štúdií. Technológia nazývaná Keychest bude pracovať na princípe zakúpenia digitálneho kľúča alebo hesla k produktu. Vďaka tomu budú mať permanentný prístup k produktu, umiestnenému na vzdialenom serveri, bez potreby sťahovania. Prístup bude možný z mobilných telefónov, počítačov, prehrávačov Blue-ray diskov, ale aj prostredníctvom káblových služieb. Po zaplatení bude možné film alebo televíznu šou z produkcie štúdií Walt Disney sledovať na rôznych zariadeniach, a to aj naraz na viacerých. Ak si teda zákazník alebo zákazníčka zaplatí heslo napríklad k snímke Leví kráľ (1994), bude si ju môcť pozrieť na počítači, televízore, ale aj na mobilnom telefóne. Informácie pochádzajú z webových stránok www.variety.com a www.hollywoodreporter.com.

Približne 500 ľudí protestovalo v Londýne v noci zo štvrtka na piatok pred londýnskym štúdiom britskej televízie BBC, kde v populárnom vysielaní Hodina otázok vystúpil pravicovo extrémistický líder Britskej národnej strany (BNP) Nick Griffin. Bolo to vôbec prvé vystúpenie zástupcu tejto krajne pravicovej strany, ktorá podľa vlastných slov bojuje za práva "domorodých Britov". Jej členom sa nemôže stať "nebiely" obyvateľ krajiny, čo sa však už čoskoro pravdepodobne zmení, keďže stanovami strany sa už zaoberá aj súd. Britskí nacionalisti zaznamenali prvý veľký úspech v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých získali dva poslanecké mandáty. Demonštranti pred budovou televízneho štúdia niesli traspatentmi s nápismi Zastavte fašistov BNP a BNP je nacistická strana. Podľa polície približne 30 demonštrantov vtrhlo do budovy BBC. Pri zrážkach polície s demonštranti utrpeli zranenia traja policajti, jedného previezli so zranením hlavy do nemocnice. Polícia zatkla šesť osôb. Námestník riaditeľa BBC Mark Byford uviedol, že pozvaním Griffina do štúdia splnila televízia svoju povinnosť zostať nestranná. Okrem toho bol Griffin v štúdiu vystavený "tvrdým otázkam" divákov. Na diskusii v štúdiu sa zúčastnili aj minister spravodlivosti Jack Straw, čierna americká dramatička Bonnie Greerová a z Ázie pochádzajúca konzervatívna politička Sayeeda Warsiová. Účastníci debaty konfrontovali Griffina jeho vlastnými vyhláseniami. Griffin odmietol obvinenie, že je nacista. Podľa neho je v očiach britských nacistov "najnenávidenejším mužom Veľkej Británie, pretože BNP pod jeho vedením už nie je otvorene antisemitská a rasistická organizácia." On sám údajne nepopiera holokaust, ale protestuje proti spôsobu, akým sa holokaust zneužíva, aby sa zabránilo diskusii o prisťahovalectve. Podľa jeho názoru musí jeho domovina zostať "výrazne britskou a kresťanskou krajinou". Griffin tiež povedal, že v prípade vstupu Turecka do únie "zaplaví Britániu 80 miliónov chudobných moslimských Turkov. Zároveň žiadal "potopiť lode s utečencami z Afriky". BNP pôsobila doteraz na okraji politického spektra, no pomocou hesla "britskú prácu britským zamestnancom" získala v eurovoľbách 6 percent, a tým dva poslanecké mandáty v Európskom parlamente.

Miliardár Carl Icahn sa vzdal svojho kresla v správnej rade spoločnosti Yahoo, čím uzavrel svoju búrlivú kapitolu v histórii internetovej spoločnosti. Icahn vo svojom liste správnej rade uviedol, že podľa jeho názoru Yahoo v súčasnosti nepotrebuje aktívneho investora, preto svoju pozornosť zameria na iné záležitosti. V liste ďalej informoval , že jeho rezignácia je platná okamžite. Icahn získal miesto v správnej rade v júli 2008, vo fáze zdĺhavých a a v zásade márnych rokovaní so spoločnosťou Microsoft, ktorá ponúkla za kúpu Yahoo 47,5 mld. USD. Generálny riaditeľ Yahoo Carol Bartz v januári vystriedal Jerryho Yanga, ktorý odmietol ponuku Microsoftu. Namiesto toho v júli Yahoo a Microsoft oznámili 10-ročné partnerstvo v segmente vyhľadávania, v rámci ktorého Yahoo použije vyhľadávaciu technológiu Microsoftu na svojom webovom portáli.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Saudskoarabskú novinárku odsúdili na 60 rán bičom za prípravu televíznej šou, v ktorej mladý muž otvorene líčil svoje sexuálne zážitky. Rozanna al-Jamí je pravdepodobne vôbec prvou ženou v Saudskej Arábii odsúdenou na tento druh telesného trestu. Žurnalistku dnes usvedčili z toho, že sa podieľala na príprave kontroverznej šou a jej propagácie na internete. Reláciu odvysielala v júli tohto roku libanonská satelitná televízia LBC. Saudskoarab Mázin Abdal Džawád v ňom pobúril konzervatívnych krajanov opismi svojho aktívneho sexuálneho života. Obhajoba tvrdí, že televízia mladíka podviedla a mnohé zábery natočila bez jeho vedomia. Ten istý saudskoarabský tribunál, ktorý odsúdil novinárku, nedávno vymeral Džawádovi päť rokov väzenia a 1000 rán bičom. Ďalší traja muži, ktorý vystupovali v programe, dostali po dva roky väzenia a 300 rán bičom. Informovala agentúra AP.

Copyright © TASR 2009 Európska komisia zverejnila diskusný dokument o vytvorení jednotného európskeho digitálneho trhu pre kreatívny obsah zverejnený online, ako napríklad knihy, hudba, filmy alebo videohry. Zo štúdií komisie totiž vyplýva, že vďaka vytvoreniu skutočného jednotného trhu bez hraníc pre kreatívny obsah online by mohlo dôjsť k štvornásobnému nárastu ziskov maloobchodného predaja kreatívneho obsahu. Európska komisia zverejnila diskusný dokument o vytvorení jednotného európskeho digitálneho trhu pre kreatívny obsah zverejnený online, ako napríklad knihy, hudba, filmy alebo videohry. Zo štúdií komisie totiž vyplýva, že vďaka vytvoreniu skutočného jednotného trhu bez hraníc pre kreatívny obsah online by mohlo dôjsť k štvornásobnému nárastu ziskov maloobchodného predaja kreatívneho obsahu. To však až za predpokladu, že sa v rámci súkromného a verejného sektora prijmú opatrenia, ktoré sa budú vyznačovať jasnosťou a zrozumiteľnosťou pre spotrebiteľa. Digitálna dostupnosť obsahu síce pre Európu na jednej strane predstavuje veľkú príležitosť, no zároveň so sebou prináša aj množstvo úloh. Digitálna distribúcia produktov a služieb v oblasti kultúry totiž naráža na prekážky legislatívnej a územnej povahy, ktoré môžu stáť v ceste aj kreativite a inovácii. Okrem toho môže byť podľa komisie rozvoj rentabilného jednotného trhu s digitálnym obsahom ohrozovaný nelegálnym sťahovaním obsahu vo veľkom rozsahu. "Autorské práva a internet predstavujú dve dôležité hybné sily kreativity a inovácie, z ktorých majú prospech všetci Európania. V rámci nového projektu vybudovania konkurencieschopného a prosperujúceho jednotného digitálneho trhu by malo dôjsť k ich skĺbeniu," uviedla eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová. Európska komisia zverejnila vo štvrtok diskusný dokument o jednotnom európskom digitálnom trhu a začala verejnú konzultáciu s cieľom získať nové nápady na oživenie trhu distribúcie kreatívneho obsahu. V dokumente sa zdôrazňuje dôležitosť autorských práv ako základu pre kreativitu v rámci európskeho kultúrneho dedičstva. V záujme realizácie tohto predsavzatia určila tri oblasti, v ktorých je potrebné konať na legislatívnej úrovni. Ide o zabezpečenie, aby bola kreativita odmeňovaná tak, aby sa autorom, držiteľom práv a kultúrnej rozmanitosti Európy v digitálnom svete darilo a umožnenie spotrebiteľom, aby mali kdekoľvek a kedykoľvek cenovo transparentný a legálny prístup k veľkému množstvu obsahu prostredníctvom digitálnych sietí. Tretím cieľom podľa komisie je podporiť rovnaké podmienky pre nové obchodné modely a inovatívne riešenia v oblasti distribúcie kreatívneho obsahu v rámci celej Európskej únie.