26. 10. 2009

Zomrel Harve Presnell

Zomrel Miloslav Švandrlík

Vo veku 77 rokov zomrel spisovateľ a humorista Miroslav Švadrlík. Uviedla to dnes Česká televízia. Švadrlíka čitatelia poznajú predovšetkým ako autora Černých baronů, knihy, ktorá opisovala príbehy príslušníkov niekdajších Pomocných technických praporov. Vďaka tomuto dielu , ktoré sa dočkalo aj filmovej podoby, sa stal jedným z najznámejších českých spisovateľov.
Preslávili ho tiež kreslené vtipy, ktoré uverejňoval v humoristickom časopise Dikobraz v časoch, keď s výnimkou tohto časopisu nemohol publikovať. Vtipy vznikali v spolupráci s karikaturistom Jiřím - Winterom Nepraktom. Deti sa už mnoho rokov zase zabávajú na príhodách žiakov Kopyta a Mňouka a zo Švadrlíkovho pera pochádzajú aj horory. Miloslav Švandrlík ale pôvodne chcel byť hercom. Po pol roku štúdia na DAMU začiatkom 50. rokov prešiel na réžiu. Neskôr sa pokúsil prestúpiť na FAMU, ale tento prestup sa mu už nepodaril a v roku 1953 musel narukovať. Príhody, ktoré na vojne prežil a neskôr dal do knižnej podoby, ho preslávili.
Podľa ďalšieho známeho Švandrlíkovho románu Doktor od jezera hrochů nakrúca práve film režisér Zdeněk Troška. Premiéra by mala byť vo februári budúceho roka. Humoristický román hovorí o mladom lekárovi v Afrike , ktorého manipulujú ambiciózna manželka a svokra.
Copyright © ČTK 2009