30. 10. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Mestská rada Tbilisi vo štvrtok odsúhlasila premenovanie ulice v hlavnom meste Gruzínska. Ulica dostane názov po zavraždenej ruskej novinárke Anne Politkovskej ako poctu jej odvahe a boju proti "ruskému imperializmu". Novinárka Anna Politkovská bola významná bojovníčka známa svojou odvahou, zdôvodnil predseda mestskej rady Zaal Samadašvili v stanovisku k premenovaniu ulice. "Politkovská bojovala proti ruskému imperializmu a stala sa obeťou tohto boja ... Ukázala pravdu svetu a občanom Ruska," uvádza sa vo vyhlásení. Počas svojho vystúpenia v OSN začiatkom roka nazval gruzínsky prezident Michail Saakašvili Polikovskú "jednou z jeho osobných hrdinov". "Anna Politkovská bola brutálne umlčaná," povedal Saakašvili. Politkovskú, tvrdú kritičku ruského premiéra Vladimíra Putina a jeho politiky v Čečensku, zavraždili pred jej domom v centre Moskvy 7. októbra 2006. Rusku sa doteraz nepodarilo nájsť vrahov novinárky ani objednávateľa tohto zločinu.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Iránska žurnalistka a politická aktivistka, ktorú zadržali po kontroverzných júnových prezidentských voľbách v islamskej republike, začala držať protestnú hladovku. Informovala o tom reformistická webstránka Norouz. Hingamí Šahídíová, ktorá pracovala pre denník Etemad-e Melli proreformného duchovného Mahdího Karúbího, začala s protestnou hladovku v utorok v teheránskej väznici Evin. "Trpí chorobou srdca a ťažkou depresiou," uviedla webstránka bez odvolania sa na zdroj. Šahídíovú, bojovníčku za práva žien, ktorá bola počas volieb z 12. júna Karúbího poradkyňou, zadržiavajú už niekoľko mesiacov. Vydávanie denníka Etemad-e Melli úrady zakázali v auguste. Po júnových voľbách, ktoré vyvolali masívne protesty a uvrhli Irán do politickej krízy, úrady zadržali tisícky ľudí. Umiernená opozícia tvrdí, že voľby boli zmanipulované s cieľom zabezpečiť znovuzvolenie radikálneho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Úrady to popierajú. Karúbí vo voľbách skončil ako štvrtý. Väčšinu zadržaných už prepustili, viac ako stovka popredných reformátorov, aktivistov, žurnalistov a ďalších opozičných predstaviteľov však postavili pred súd pre obvinenia z podnecovania verejných nepokojov. Opozícia súdne procesy odsúdila ako "monsterprocesy".
Už tretí moderátor nedeľnej diskusnej relácie sa v krátkom čase objaví na obrazovkách českej TV Prima. Nový moderátor relácie Milan Šíma, ktorý pracoval v televízii od septembra, totiž požiadal o ukončenie zmluvy po tom, ako mu vedenie stanice zakázalo, aby podľa vlastnej predstavy pozval do štúdia dvoch expremiérov: bývalého socialistu Miloša Zemana a predsedu ODS Mirka Topolánka. Diskusnú reláciu Partia od nedele bude moderovať Jan Punčochář, zástupca šéfredaktorky spravodajstva a publicistiky TV Prima. Nesúhlas s tým, aby v štúdiu diskutovali Topolánek so Zemanom, televízia oficiálne zdôvodnila tým, že jej to nevyhovuje dramaturgicky. V štúdiu by sa mal objaviť bývalý minister zdravotníctva a stredočeský hajtman David Rath. V politických kuloároch sa však začali šíriť zvesti o tom, že sa o to zaslúžili tlaky z ODS alebo z ČSSD. Samotný Miloš Zeman dokonca tvrdí, že chystaný duel nebol po chuti ani ODS, ani socialistom. "Myslím si, že to je zásah zvonka kvôli Milošovi Zemanovi," konštatoval na margo "zmeny dramaturgie debaty" líder ODS Topolánek a prirovnal to k cenzúrnemu zásahu. Tlak na TV Prima, aby zrušila pozvanie pre Miloša Zemana, vedenie ČSSD odmietlo. Špekulácie o údajnom zásahu socialistov Jiřího Paroubka súviseli s tým, že Zemanovi stúpenci nedávno založili novú ľavicovú Stranu práv občanov, ktorá by mohla ČSSD odlákať časť voličov.
Copyright © TASR 2009