23. 11. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Čínsky súd v pondelok odsúdil disidenta za špionáž na trojročné väzenie. Súd okresu Wuchou v západnom meste Chengdu uznal Chuanga Čchia vinným z protizákonného získania štátneho tajomstva, informovala jeho manželka Ceng Li. Neuviedla žiadne detaily týkajúce sa nejasných obvinení, aké komunistický režim používa, keď chce umlčať disent a uväzniť aktivistov. Chuanga zatkli 10. júna 2008 po tom, ako na svojej internetovej stránke zverejnil svoje články, v ktorých kritizoval reakciu vlády po silnom zemetrasení z mája 2008. To vtedy zasiahlo provinciu Si-čchuan, kde usmrtilo okolo 90 tisíc ľudí. Chuang vtedy tiež tlmočil zahraničným médiám kritiku rodičov, ktorých deti zahynuli v zle postavených školách. Práve tieto sťažnosti sa vláda snažila umlčať. Podľa jeho manželky ho odviedli rovno zo súdnej miestnosti a nemali možnosť sa ani porozprávať, ale ako dodala, verí, že sa odvolá. Chuang už za mrežami strávil päť rokov za podvratnú činnosť v súvislosti s jeho článkami uverejnenými na internete. Od jeho prepustenia z väzenia v roku 2005 Chuang podporoval mnohé iniciatívy vrátane pomoci rodinám tých, ktorí prišli o život počas prodemokratických demonštrácií v Pekingu v roku 1989, a zverejňovania sťažností poľnohospodárov, ktorí sa s vládou sporia o pozemky.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
">Telesné pozostatky britského novinára, ktorého pred 24 rokmi v Libanone uniesli palestínski ozbrojenci, objavil tím britských súdnych lekárov. Informovala o tom dnes britská ambasáda v libanonskom hlavnom meste Bejrút. Britskí experti, ktorí skúmali údolie Bikáa na východe krajiny, v priebehu minulého týždňa vykopali dve telá. Testy DNA potvrdili, že jedno z nich patrilo Alecovi Collettovi, ktorého uniesli v roku 1985 počas libanonskej občianskej vojny. O náleze informovali už aj jeho vdovu. Collettove pozostatky dopraví do vlasti OSN. Vtedy 64-ročného britského novinára, ktorý pracoval v palestínskych utečeneckých táboroch pod správou Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), uniesli v Bejrúte. O rok neskôr skupina palestínskeho militantného lídra Abú Nidala vyhlásila, že Colletta zabili v rámci odvety za americké letecké útoky na Líbyu. Zdroj: Reuters

Bývalý predseda maďarskej Celoštátnej rady pre rozhlas a televíziu László Majtényi sa obrátil na prokuratúru so žiadosťou o preverenie zákonnosti udeľovania licencií pre dve celoštátne komerčné rozhlasové stanice. Podľa dnešnej informácie maďarskej tlačovej agentúry MTI Majtényi vydal vyhlásenie, v ktorom uvádza, že licenčné zmluvy boli uzatvorené protiprávne. Expredseda sa obrátil na generálneho prokurátora Tamása Kovácsa so žiadosťou o prokurátorské opatrenia v záležitosti "neoprávnene uzatvorených zmlúv". Podľa Majtényiho by rada mala okamžite vypovedať príslušné protiprávne zmluvy; a dovtedy, kým sa tak stane, je potrebné prokurátorské opatrenie. Rada podpísala 4. novembra v Budapešti licenciu pre dve nové komerčné rozhlasové stanice. Týždeň predtým sa kvôli nejasnostiam okolo nepredĺženia licencie populárnym rádiám Sláger a Danubius vzdal funkcie predsedu rady Majtényi, namiesto neho dnes podpisovala zmluvu za mediálny orgán členka rady Annamária Szalaiová, delegovaná opozičnou stranou Fidesz. Rada rozhodla o zmene v pridelení frekvencií hlasmi členov delegovaných Maďarským občianskym zväzom-Fidesz, Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou a vládnou Maďarskou socialistickou stranou. Kroky rady kritizovali šéfovia frakcie opozičného Maďarského demokratického fóra; predseda frakcie Zväzu slobodných demokratov zasa inicioval založenie parlamentnej vyšetrovacej komisie, čo však Fidesz a MSZP odmietli. Po rozhodnutí rady 30. októbra sa Majtényi vzdal funkcie predsedu rady. Sláger rádió oznámil, že sa obrátil na súd kvôli rozhodnutiu rady, súčasne požiadal Súd hlavného mesta Budapešti o dočasné opatrenie v záujme zabránenia uzatvorenia zmluvy o licencii s "neoprávnene vyhláseným víťazom tendra".

Copyright © TASR 2009