13. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Hviezda seriálu Dr. House (2004) Hugh Laurie sa po prvý raz postaví za kameru a bude režírovať jednu z epizód. Britský herec, ktorý v seriálu stvárnil titulnú postavu - doktora Gregoryho Housea, sa podľa vlastných slov na novú zodpovednú úlohu teší, obáva sa jej a zároveň je ňou poctený. "Scenáre 'Housea' sú Fabergého vajíčka a ja urobím, čo bude v mojich silách, aby mi to moje nespadlo na kamennú podlahu," reagoval 50-ročný Angličan. Práve postavou charizmatického, no cynického doktora Housea sa herec, komik, scenárista a spisovateľ preslávil na celom svete. Dva razy za túto postavu získal Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v televíznej dráme (2006, 2007) a cenu SAG v rovnakej kategórii (2007, 2009). V roku 2005, 2007, 2008 a 2009 ho za Housea nominovali aj na cenu Emmy. Na Zlatý glóbus bol tento rok nominovaný už štvrtý raz po sebe. Dr. House mu vyniesol aj ďalšie ceny v rovnakých kategóriách. V roku 2009 získal aj People's Choice Award v kategórii Najobľúbenejšia mužská televízna hviezda.

Sudca britského najvyššieho súdu David Eady zakázal novinárom publikovať niektoré materiály o americkom golfistovi Tigerovi Woodsovi. Rozhodnutie vydal sudca po tom, čo o to žiadala firma Schillings, ktorá zastupuje Woodsa v Británii. Veľká Británia nemá formálne právo na ochranu súkromia, je však signatárom Európskeho dohovoru o ľudských právach. Ten zaručuje právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života, na čo sa známe osobnosti v boji s médiami odvolávajú čoraz častejšie. Svetová golfová jednotka bola vystavená mnohým otázkam o jeho osobnom živote po tom, ako sa prevalili aféry o jeho mimomanželských vzťahoch.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Za najlepšieho politického lídra v Európskej únii pre tento rok zvolili novinári pôsobiaci v Bruseli švédskeho premiéra Fredrika Reinfeldta, ktorého krajina v druhom polroku únii predsedá. Slovenský premiér Robert Fico (na snímke) skončil až na 25. mieste. Horšie už dopadli len Traian Basescu z Rumunska a Silvio Berlusconi z Talianska. Ich český kolega Jan Fischer sa v celkovom hodnotení umiestnil v strede rebríčka, na 12. mieste. Anketu medzi bruselskými korešpondentmi usporiadal francúzsky denník La Tribune, ktorý dnes zverejnil jej výsledky. Reinfeld na čeleNovinári hlasovali v kategóriách vodcovstvo, kolektívny duch, politika v oblasti ochrany klímy, financií, vnútorného trhu , a tiež úsilie o presadzovanie Lisabonskej zmluvy a všeobecná angažovanosť v európskej politike. Za Reinfeldta sa na druhé miesto dostal luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý bol aj vážnym kandidátom na novú funkciu európskeho prezidenta. Tretia skončila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa v siedmich posudzovaných kategóriách umiestnila najhoršie na štvrtom mieste. Teda až na politiku vnútorného trhu, kde skončila ôsma. Berlusconi na chvosteFica nemajú novinári príliš v láske. Takmer vo všetkých kategóriách sa pohybuje od 23. do 26. miesta, len v oblasti vnútorného obchodu je 20. Najhoršie je na tom Berlusconi, ktorý je takmer pravidelne posledný. Až na vodcovstvo, kde je 25., a na oblasť financií, kde je 24. Fischer, ktorý sa chopil vlády počas vnútropolitickej krízy uprostred českého predsedníctva v EÚ v prvej polovici tohto roka, sa najlepšie umiestnil v kategórii kolektívneho ducha, kde je siedmy za Litovkou Daliou Grybauskaiteovou a pred Portugalcom José Sócratesom. Za boj za prijatie Lisabonskej zmluvy bol ocenený jedenástou priečkou a za angažovanosť v európskej politike dokonca deviatou. V ďalších častiach sa pohybuje okolo 20. miesta. Sarkozy bez kolektívneho duchaFrancúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý podľa tvrdenia francúzskych médií úspešne viedol únii v druhej polovici minulého roka, je celkovo deviaty. V kategórii vodcovstva ako takého bol však ocenený druhou priečkou tesne za Merkelovou. Podľa novinárov ale naopak neoplýva kolektívnym duchom, v tejto oblasti skončil 21., zatiaľ čo prvé tri miesta obsadili Juncker, Reinfeldt a Merkelová. Sarkozymu uškodilo aj údajne nedostatočná angažovanosť, čo mu vynieslo 20. miesto, a jeho úsilie o reguláciu vnútorného trhu, kvôli čomu je 25. Z ďalších politikov je v celkovom hodnotení na štvrtom mieste dánsky premiér Lars Løkke Rasmussen, na desiatom jeho poľský kolega Donald Tusk a napríklad na 21. britský ministerský predseda Gordon Brown.
Copyright © ČTK 2009