31. 1. 2010

Sundance Festival 2010

Sundance Festival 2010
Dráma Winter's Bone (2010) režisérky Debry Granik získala v sobotu na filmovom festivale Sundance Veľkú cenu poroty v sekcii amerických dramatických filmov. Snímka rozpráva príbeh o tínedžerke, ktorá hľadá svojho drogovo závislého otca v Missouri. V kategórií amerických dokumentárnych filmov triumfoval dokument o afganskej vojne s názvom Restrepo (2010) režisérov Sebastiana Jungera a Tima Hetheringtona. Restrepo, jeden z najoceňovanejších filmov na jednej z najprestížnejších prehliadok nezávislej kinematografie, je ukážkou života 15 vojakov v odľahlých horách Afganistanu, kde sú útoky hnutia Taliban na dennom poriadku. "Táto cena patrí generácii Restrepo - tisíckam vojakov, ktorí sa vrátia z cudziny a doma sú neviditeľní," uviedol Hetherington. Veľkú cenu poroty pre zahraničný dramatický film si odniesli tvorcovia austrálskej kriminálnej drámy Animal Kingdom (2009) scenáristu a režiséra Davida Michôda o 17-ročnom chlapcovi Joshovi, ktorý žije v meste Melbourne v prostredí, kde ja každý v jeho okolí kriminálnikom. Medzi zahraničnými dokumentmi porota za víťaza určila dánsky dokument Det rode kapel (2009) Madsa Brüggera o výlete komediantov do KĽDR. Špeciálnu cenu poroty v medzinárodnej dokumentárnej sekcii si odnieslo dielo Enemies of the People (2009) Roba Lemkina a Theta Sambatha o kambodžskom masakri, za ktorým stáli Červení Kméri. "Tieto ocenenia podčiarkujú pestrosť tohtoročného programu," povedal programový riaditeľ festivalu Trevor Groth. "Dúfam, že aj na základe týchto cien sa filmy dostanú k mnohým divákom, ktorí sú hladní po alternatíve," dodal Groth. Počas 26. ročníka filmového festivalu Sundance (21. - 31. januára) premietli viac ako 110 celovečerných filmov, krátkometrážnych filmov a dokumentov, z ktorých 58 uviedli v súťažných sekciách. Festival Sundance založili v roku 1978 Sterling Van Wagenen, John Earle a Robert Redford. O tri roky neskôr vznikla nezisková organizácia Sundance Institute vedená práve legendárnym hercom Robertom Redfordom podporujúca produkciu nezávislých filmov. Pravidelne objavuje nové talenty a upozorňuje na výnimočné filmy, v roku 2009 to boli napríklad An Education či Precious: Based on the Novel Push By Sapphire. Víťazstvo ceny alebo zaradenie do súťažnej sekcie na Sundance však nie je zárukou úspechu v kinodistribúcii. Iba trom filmom, ktoré buď vyhrali Veľkú cenu poroty alebo ich zaradili do súťažnej sekcie zameranej na produkciu USA, sa v uplynulých desiatich rokoch podarilo prekonať tržby 30 miliónov dolárov v severoamerických kinách. Boli to snímky Napoleon Dynamit (2004), Precious: Based on the Novel Push By Sapphire a V spálni (2001). Aj keď je Sundance slávny práve zameraním na nezávislé snímky, k návštevníkom a návštevníčkam patria aj celebrity, ktoré majú s nezávislou kinematografiou naozaj pramálo spoločné - napríklad Paris Hilton či Mary-Kate Olsen.

Inštitút Sundance, ktorý organizuje rovnomenný filmový festival, a japonská vysielacia spoločnosť NHK oznámili víťazov tohtoročných medzinárodných filmových cien. Ceny tento rok získali Amat Escalante z Mexika za projekt Heli, Andrej Zvjagincev z Ruska za Elenu, Benh Zeitlin z USA za Beasts of the Southern Wild a Japonec Daisuke Yamaoka za The Wonderful Lives at Asahigaoka. Štvoricu vybrala z 12 finalistov a finalistiek medzinárodná a japonská porota. "Tohtoroční víťazi znepokoja, potešia a dojmú publikum svojou inovačnou a inšpiratívnou prácou," uviedla vo vyhlásení Alesia Weston, zástupkyňa Sundance programu pre celovečernú tvorbu. Ceny, spojené s finančnou odmenou a zárukou vysielania v japonskej televízii, získavajú každý rok štyria režiséri a režisérky, pričom je vždy zastúpená Európa, Latinská Amerika, USA a Japonsko. Tím z Inštitútu Sundance s víťazmi a víťazkami celý rok úzko spolupracuje, poskytuje im kreatívnu a strategickú podporu počas výroby, financovania a produkovania snímok. K predchádzajúcim víťazom a víťazkám patrí napríklad maďarský tvorca György Pálfi, ktorý ocenenie získal za svoj film Taxidermia (2006) alebo Američanka Miranda July s drámou Ja a ty a všetci ostatní (2005).

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.