29. 4. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Sloboda tlače vo svete sa zhoršuje už ôsmy rok za sebou. Vyplýva to zo správy za rok 2009, ktorú na základe hodnotenia 195 krajín vo štvrtok zverejnila americká mimovládna organizácia Freedom House. Veľké zhoršenie zaznamenala v subsaharskej Afrike, Latinskej Amerike, na Blízkom východe a v severnej Afrike. Ázijsko-tichomorský región bol naopak jediným, kde nastal za minulý rok pokrok. Najlepšie dopadol Island, najhoršie Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Slovensko skončilo na 43.-49. mieste spolu s Lotyšskom, Surinamom, Taiwanom, Trinidadom a Tobagom a Vanuatu. Česká republika je 24.-26. Správa zaraďuje krajiny do kategórií podľa toho, či v nich existuje úplná, čiastočná alebo žiadna sloboda tlače. Úplná sloboda je podľa Freedom House v 36 percentách krajín, pričom popredné priečky za Islandom obsadilo Fínsko, Nórsko, Dánsko a Švédsko. Čiastočná sloboda tlače je 31 percentách krajín, napríklad v Taliansku, Bulharsku alebo v Chorvátsku. V zvyšných štátoch sloboda tlače prakticky neexistuje. Sem patrí podľa správy okrem iného Čína, Vietnam alebo Rusko. Rebríček uzatvára Barma, Turkménsko a Severná Kórea.
Britský komik Ricky Gervais si v roku 2011 zopakuje úlohu moderátora slávnostného ceremoniálu udeľovania cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA). Štyridsaťosemročný herec, režisér, scenárista a producent to prezradil v rozhlasovej šou Ryana Seacresta v rádiu KIIS-FM. Priznal však, že z pozvania moderovať 68. ročník Zlatých glóbusov bol v šoku. "Aby som bol úprimný, lichotí mi to a bol som prekvapený," povedal Gervais s tým, že na januárovej šou sa veľmi dobre bavil. "Nemôžem uveriť, že ma pozvali späť po tých strašných veciach, čo som povedal. Uvidíme, ako ďaleko budem môcť zájsť tentoraz," doplnil. "Sme nadšení, že budeme mať Rickyho znovu ako moderátora Zlatých glóbusov. Jeho kombinácia dôvtipu, nedostatku úcty a spontánnosti z neho robí ideálneho moderátora. Minulý rok bol fantastický, a druhý raz bude ešte lepší," komentoval rozhodnutie angažovať opäť Gervaisa prezident HFPA Philip Berk v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke www.goldenglobes.org. Ricky Gervais je známy najmä vďaka britskému seriálu The Office (2001 - 2003). Okrem toho, že v ňom stvárnil Davida Brenta, podieľal sa i na produkcii, scenári a réžii. Zároveň je výkonným producentom americkej verzie seriálu, ktorú začali vysielať v marci 2005. V septembri 2009 na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte vo svetovej premiére predstavil komédiu The Invention of Lying, na ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista, a zároveň si v nej zahral jednu z hlavných postáv. V apríli 2010 by sa mala do kín dostať komédia Cemetery Junction, na ktorej ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom. Nominácie v 68. ročníku udeľovania cien Zlatý glóbus vyhlásia 14. decembra a víťazov svet spozná 16. januára 2011.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Európska únia udelila nemeckému denníku Süddeutsche Zeitung cenu Za rozmanitosť. Proti diskriminácii, ktorou ocenila jeho úsilie o zvyšovanie informovanosti o diskriminácii. Druhé miesto v súťaži získal maďarský novinár, zatiaľ čo zvláštna cena bola udelená fínskemu článku o súvislostiach medzi chudobou a diskrimináciou. Každý z troch laureátov získa súčasne grant na výskumnú cestu do krajiny Európskej únie podľa vlastného výberu. Európska komisia okrem toho vyhlásila aktuálny začína ročník 2010 ceny Za rozmanitosť. Proti diskriminácii. Do súťaže sa môžu prihlásiť novinári z tlačených aj internetových médií, ktorí píšu o otázkach diskriminácie a rozmanitosti. Články musia byť uverejnené od 1. septembra 2009 do 17. septembra 2010. TASR o tom dnes informovalo zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Copyright © TASR 2010