28. 4. 2010

SSN NEWS

SSN NEWS

Slovenský syndikát novinárov (SSN) pripraví v dňoch 29. až 30. apríl 2010 medzinárodnú konferenciu na tému Novinár v konflikte. Jej hlavným prínosom by mala byť v budúcnosti novelizácia Etického kódexu SSN. Slovenský syndikát novinárov (SSN) od roku 2007 buduje dynamický systém odborných a vedeckých konferencii s medzinárodným štatútom. Konferencie sa doposiaľ vždy konali pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače a zakaždým riešili osobitne aktuálny problém novinárskej práce s akcentom na potreby domácej mediálnej situácie, ale v medzinárodnom kontexte. Konferenciou na tému Novinár v konflikte sa uzatvára preskúmanie závažných, najmä etických tém tak, aby výsledkom mohla byť novelizácia Etického kódexu SSN. Slovenský syndikát novinárov považuje novinárstvo vo všetkých jeho súvislostiach predovšetkým za spoločenské a civilizačné poslanie, ktorého zmyslom je nielen prinášať čerstvé informácie o všetkých sférach ľudskej činnosti a sprostredkovávať rôzne názory podľa princípov obecnej plurality, ale najmä takto kontrolovať verejnú moc a prispievať k lepšej správe vecí verejných. Takto chápaná novinárska práca nevyhnutne privádza novinára do rôznych konfliktov. Niektoré vyrieši novinár sám, ak disponuje adekvátnou etickou a profesionálnou erudíciou, v iných je potrebné, aby prispeli aj iné subjekty, prípadne aby novinár mal k dispozícii dostatočný nástroj, či dokonca nástroje a garantované stanoviska v podobe obecne rešpektovaných a žitých etických štandardov v systéme etického kódexu, či kódexov. Prístup k riešeniu rôznych typov konfliktov je témou konferencie s medzinárodnou účasťou, ktorú Slovenský syndikát novinárov pripravuje v spolupráci s ďalšími renomovanými partnermi.

Témami konferencie budú Novinár, konflikty a právo, Novinár v konflikte s verejnou mocou, Novinár v konflikte s respondentom a publikom ,Novinár vo vojnovom konflikte, Novinár v konflikte záujmov ,Novinár v konflikte so zamestnávateľom, Novinár v konflikte s hnutiami smerujúcimi svojou činnosťou proti ľudským právam ,Etický kódex ako radca v konfliktných situáciách .

Prednášateľmi budú : Matti Rönkä, Fínsko, Radoslav Procházka ,Doc. Eduard Chmelár, Franko Siddi, generálny tajomník FNSI - Federazione Nazionale della Stampa Italiana, Marián Leško , Jana Segečová, Eva Jaššová, Ann-Magrit Austena ,Wolfgang Mayer, Nemecko, Alexej Fulmek, Štefan Hec, Michal Vašečka ,Judit Acsay, Maďarsko, Dušan Ondrušek ,Ján Füle ,K. I. Dvořák ,M. Marcelli .