18. 8. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Jeden z najväčších venezuelských denníkov dostal zákaz publikovať fotografie zachytávajúce krv, zbrane či mŕtve telá. Rozhodol o tom v stredu súd, ktorý prostredníctvom tohto verdiktu chce chrániť deti a mladistvých. Denník El Nacional však vidí za rozhodnutím súdu politické motívy a snahu o cenzúru, keďže na svojich stránkach pravidelne podrobuje tvrdej kritike prezidenta Huga Cháveza. Konanie voči El Nacional podnietilo nedávne zverejnenie mŕtvych tiel v márnici na jeho titulnej strane. Fotografiou chcela redakcia denníka poukázať na neefektívny boj vlády voči násilným zločinom. Ako však rozhodol súd, v prípade opakovaného zverejnenia podobných záberov hrozí denníku vysoká pokuta, ktorá môže dosiahnuť výšku dvoch percent jeho tržby. Vysoký počet násilných trestných činov, predovšetkým vrážd, predstavuje pre Caracas veľký problém. Venezuela je jednou z najnebezpečnejších krajín južnej Ameriky.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Britský hlásateľ počasia sa ospravedlnil za neslušné gesto, ktoré nedopatrením urobil v živom vysielaní televízie BBC. K incidentu došlo počas utorkového ranného vysielania spravodajského kanála BBC News Channel. Hlásateľ Tomasz Schafernaker ukázal zdvihnutý prostredník kolegovi Simonovi McCoyovi, moderátorovi správ, ktorý žartoval na margo presnosti predpovedí počasia. Nesprávne sa totiž domnieval, že je mimo záberu. Spoločnosť BBC dnes oznámila, že Schafernaker sa za urážlivé gesto ospravedlnil. Na svojom osobnom blogu hlásateľ vyjadril ľútosť nad pohoršením, ktoré mohol svojím činom vyvolať. Meteorológ Schafernaker pochádza z Poľska a ako hlásateľ počasia BBC pôsobí od roku 2006.
Copyright © TASR 2010