18. 9. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Etiópsky novinár Argaw Ashine ušiel zo svojej krajiny, keď sa jeho meno objavilo v amerických diplomatických depešiach zverejnených webovou stránkou WikiLeaks. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na Výbor na ochranu novinárov (VON). Podľa výboru ide o prvý prípad, kedy mali zverejnené uniknuté informácie priame následky pre novinára. Argaw opustil Etiópiu po tom, ako ho vypočúvali kvôli identite jeho vládneho zdroja. V americkej depeši z roku 2009 sa uvádzalo, že anonymný zdroj Argawovi hovoril o plánovanom postihovaní novinárov vládou. Išlo o pracovníkov novín, ktoré neskôr etiópska vláda zrušila, keď informovali o prenasledovaní a zastrašovaní. Výkonný riaditeľ VON Joel Simon konštatoval, že WikiLeaks by mal prevziať zodpovednosť za uvádzanie mien novinárov. Dvaja hovorcovia etiópskej vlády uviedli, že na Argawa nebol vyvíjaný nátlak, aby prezradil svoj zdroj.
Britský denník Guardian dnes informoval, že londýnska polícia ho žiada o prezradenie svojich zdrojov pre článok, ktorý znova rozdúchal škandál s odpočúvaním mobilných telefónov v Británii. Polícia podľa denníka žiada o vydanie príkazu, ktorý donúti noviny odhaliť svoje zdroje pre články o tom, ako dnes už nefungujúci nedeľník News of the World prenikal do odkazovej schránky mobilu nezvestnej 13-ročnej žiačky Milly Dowlerovej. Dievča našli neskôr zavraždené. Hackerský škandál vyústil do odstúpenia dvoch vysokopostavených britských policajných predstaviteľov a otriasol mediálnou ríšou magnáta Ruperta Murdocha, ktorému nedeľník patril. Šéfredaktor denníka Guardian Alan Rusbridger sa vyjadril, že sa bude "maximálne brániť tejto neobvyklej žiadosti". Peruánska polícia zatkla muža, podozrivého z vraždy novinára Josého Oquenda Reyesa, ktorý pre miestny rozhlas a televíziu prinášal informácie o korupcii. Uviedla to dnes tlačová agentúra AP. Reyes bol tento mesiac už druhým zabitým novinárom v Peru a tretím od začiatku roka. Zastrelili ho v stredu v meste Chincha Alta, ležiacom zhruba 200 kilometrov južne od Limy. V Lime sídliaci Inštitút pre tlač a spoločnosť informoval v súvislosti s týmto prípadom, že Reyes pranieroval údajnú korupciu starostu mesta Chincha Alta.
Copyright © TASR 2011

Nórska polícia v zatkla muža, ktorý sa údajne chystal zavraždiť dánskeho karikaturistu Kurta Westergaarda, autora kresieb proroka Mohameda. Informujú o tom v sobotu nórske médiá. Pri atentáte na Westergaarda, ktorý za svoje kresby čelí viacerým hrozbám, chcel zadržaný Nór použiť automatické zbrane a výbušniny. Nórske spravodajské služby Dána preto varovali pred jeho plánovanou cestou na škandinávsky polostrov. Ten ich rady nakoniec poslúchol. Sedemdesiatšesťročný Westergaard je autorom 12 kontroverzným kresieb proroka Mohameda, posledného proroka islamu. Tie vyšli v dánskom denníku Jyllands-Posten a okrem iného zobrazovali proroka so zápalnou šnúrou trčiacou z turbana.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.