20. 10. 2011

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Úhrada za služby verejnosti, v minulosti známa ako koncesionárske poplatky, by sa mala v roku 2013 zrušiť. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) tak už nemá byť financovaný z dvoch zdrojov, ale len zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o RTVS, o ktorom na úvod piateho rokovacieho dňa 24. schôdze NR SR diskutujú poslanci. Ministerstvo kultúry (MK) navrhuje, aby RTVS išlo zo štátneho rozpočtu 0,142 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP) za predchádzajúci kalendárny rok. Teda v roku 2012 by dostal sumu vypočítanú z HDP z roku 2010. Išlo by o 93,78 milióna eur, garantovaných zákonom však je najmenej 90 miliónov eur. To je podľa MK minimálna výška potrebná na realizáciu hlavnej činnosti tohto verejnoprávneho média. Minulý rok totiž STV získala na koncesiách približne 53 miliónov eur a SRo 23 miliónov eur. Minimálna suma, ktorú štát musí poskytnúť televízii na základe zmluvy so štátom, je stanovená na 10 miliónov eur a pre rozhlas štyri milióny eur, čo spolu predstavuje približne 90 miliónov eur. Novela má zvýšiť aj mesačnú mzdu generálneho riaditeľa RTVS zo štvornásobku priemernej mesačnej mzdy na sedemnásobok. Za minulý rok bola priemerná mesačná mzda v hospodárstve SR 769 eur. Sedemnásobok predstavuje 5383 eur. Štvornásobok nepovažuje ministerstvo kultúry vzhľadom na rozsah úloh, za plnenie ktorých je generálny riaditeľ zodpovedný, za primeraný. "Jeho hlavnou úlohou je predísť ďalšiemu zadlžovaniu verejnoprávneho vysielateľa, zabezpečiť jeho postupnú konsolidáciu a zvýšiť kvalitu jeho vysielania. Uvedené však nie je možné očakávať bez toho, aby bol generálny riaditeľ za výkon všetkých činností s tým súvisiacich adekvátne ohodnotený," konštatuje ministerstvo. Problém so zvyšovaním platu však majú poslanci SDKÚ-DS, bez ktorých nemá zvyšok stredopravých strán dostatok hlasov. Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) pred časom novinárom povedal, že hlavným dôvodom tohto zamietavého postoja je nedostatok financií a šetrenie. Zároveň poukázal na to, že aj keď RTVS pod vedením Miloslavy Zemkovej dosahuje úspechy v ekonomickej sfére, s programom ešte spokojnosť nie je. Či bude SDKÚ-DS súhlasiť aspoň s miernejším zvýšením mzdy, zatiaľ Galbavý povedať nechcel.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov v čase nástupu novej krízy je ekonomický nezmysel, avšak rozmýšľanie ľudí v strane SaS je odlišné od svetových ekonómov. Počas dnešnej parlamentnej rozpravy k novele zákona o RTVS to vyhlásil poslanec KDH Alojz Přidal s tým, že na druhej strane je nemorálne a nemravné vyberať od občanov peniaze za to, čo STV vysiela posledných päť rokov. Přidal právnu normu z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) podporí, ale bez návrhu na zvýšenie platu generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej zo súčasného štvornásobku priemernej mesačnej mzdy na sedemnásobok. "Myslím, že generálny riaditeľ je adekvátne ohodnotený a tie úlohy, ktoré má plniť, očakávam, že plniť bude. Nedráždite občanov a poslancov. Zabudnite," apeloval na ministra Krajcera. Zároveň predniesol pozmeňujúci návrh, ktorý zvýšenie platu z novely vypúšťa. O neochote podporiť zvýšenie Zemkovej mzdy hovorili pred časom aj poslanci SDKÚ-DS. Szilárd Somogyi (SaS) Přidala upozornil, že rozdielnosť v názoroch medzi poslancami je samozrejmá a prirodzená. "Považujem to za normálne a nič zlé v tom nevidím, ale vy ste to spojili s negatívnymi invektívami. Navrhujem vám dohodu, že keď vy nebudete pokračovať v týchto nezmysloch, my nebudeme hovoriť realitu o vás," odkázal. Jozef Viskupič (SaS) priznáva, že nemá osobne problém, aby sa plat generálnej riaditeľky v súčasnom stave nenavyšoval. "Akurát ma zaráža, že ste hlasovali za to, aby bol odsunutý návrh na zmrazenie platov poslancov na ďalšiu schôdzu. Ak ide o cudzie peniaze, podávate pozmeňujúce návrhy, ak ide o vaše, tak vám to vadí," vyhlásil Viskupič. Přidal sa ohradil, že on na rozdiel od Obyčajných ľudí žije len z poslaneckého platu a na manželku neprepísal žiadne majetky.

Navrhovať zrušenie koncesionárskych poplatkov v čase pádu vlády a snahy o konsolidáciu verejných financií je neférové a populistické. Myslí si to exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). "Je unikát, keď minister, ktorý ak by bol chlap, už by nebol ministrom, predkladá zásadný návrh pre vládu, ktorá tu ešte nie je. To je nielen unikát, je to neférové a drzé," vyhlásil Maďarič počas parlamentnej rozpravy na adresu novely zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) z dielne ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS). Zmena financovania tohto verejnoprávneho médiá je podľa opozičného poslanca vo vzťahu k napätým verejným financiám vyslovene škodlivé a nie je náhoda, že minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) odsúval schvaľovanie tohto zákona, kým sa dalo. "Kto zaplatí týchto viac ako 90 miliónov eur? SaS, Európska únia, nejaký kúzelník? Budú pochádzať zo štátneho rozpočtu a budú niekde chýbať, možno najviac v rezorte kultúry," upozornil Maďarič. Celkovo to podľa neho prinesie pre verejné financie bremeno, ktoré sa môže blížiť 200 miliónom eur, keďže okrem vyšších výdavkov rozpočtu treba počítať aj s chýbajúcimi príjmami z koncesionárskych poplatkov. Krajcerovi odkázal, že na takúto zásadnú zmenu už nemá mandát a mal by v sebe nájsť silu návrh stiahnuť. "Vláda so silným novým mandátom môže rozmýšľať o tom, ako financovať verejnoprávne médiá, ale takéto rozhodnutie nemôže robiť niekto, kto už dnes nemá na to právo a kto nebude niesť zodpovednosť za tento štát od roku 2012," uzavrel opozičný poslanec. "Oceňujem dramatický pátos, ktorým ste predniesli svoj prejav, no uprednostnili ste formu pred obsahom. Tento návrh bol predložený v čase, keď nik netušil, čo sa stane, táto vláda si to teda chcela vyskúšať na sebe, nie pripraviť pre ďalšiu vládu," pripomenul v reakcii poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Podľa neho nie je koncesionárky poplatok dobrá daň a bude spravodlivejšie financovať verejnoprávne médium zo všeobecných daní. Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) odkázala Maďaričovi, že on sedel v kresle ministra kultúry štyri roky a mal tak šancu zmeniť financovanie verejnoprávnych médií. "Zaviedli ste zástrčkovú daň, bohužiaľ, bola zle vypočítaná a nevyriešila skutočne aspoň normálne prežitie napríklad STV. To, že ste dávali do televízie ad hoc peniaze z rozpočtu, to kto platil? To tiež nie je riešenie," upozornila.

Copyright © TASR 2011