18. 1. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Na tohtoročnej medzinárodnej pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest, ktorá sa bude konať v máji v azerbajdžanskom Baku, sa zúčastní 43 krajín vrátane Slovenska. Oznámili to organizátori z Európskej vysielacej únie (EBU). Meno speváka, ktorý bude reprezentovať Slovensko, zatiaľ verejnoprávna RTVS nezverejnila. Interpreta predstavíme v najbližších týždňoch, uviedol dnes pre TASR hovorca RTVS Richard Šümeghy. Vlani v novembri RTVS oznámila, že na Eurosong pôjde spevák Miro Šmajda, pokiaľ podpíše zmluvu. Momentálne sa verejnoprávne médium k nominácii podľa Šümeghyho nevyjadruje. Počet účastníkov 57. ročníka Eurovision Song Contest ostáva na rekordnej úrovni z rokov 2008 a 2011. Po trojročnej prestávke sa do súťaže vracia Čierna Hora, naopak prihlášku si oproti vlaňajšku nepodalo Poľsko - dôvodom je organizácia európskeho šampionátu vo futbale. Svojho zástupcu opäť nevyšle ani Česká republika. O rozdelení účastníkov do dvoch semifinálových kôl sa rozhodne 25. januára, samotná súťaž prebehne v Baku v dňoch 22. (prvé semifinále), 24. (druhé semifinále) a 26. mája (finále). V doterajšej histórii Eurosongu sa Slovensko zapojilo do siedmich ročníkov, ani raz sa jeho zástupcovi nepodarilo postúpiť do veľkého finále. Vlani v nemeckom Düsseldorfe reprezentovali Bratislavu dvojičky TWiiNS s piesňou I'm Still Alive. Celkovým víťazom sa vtedy stala azerbajdžanská dvojica Ell&Nikki.
Obavy súvisiace so slobodou a pluralitou maďarských médií vyjadrila v utorňajšom liste maďarskému vicepremiérovi Tiborovi Navracsicsovi komisárka Európskej komisie pre digitálnu agendu Neelie Kroesová, informoval dnes maďarský server hvg.hu. "Technicky korektným aplikovaním národného a európskeho práva sa nekončí zachovávanie slobody tlače. Je dôležité, aby tieto normy boli aplikované aj v praxi a aby boli popularizované. Preto EK aj naďalej bude sledovať tieto aspekty slobody médií," cituje server z listu komisárky. Kroesová v dokumente uviedla aj konkrétne príklady svojich obáv, napríklad sporný prípad straty frekvencie opozičného Klub Rádia. EK už 4. januára 2012 vyzvala Maďarsko, aby urýchlene zabezpečilo uplatnenie rozhodnutia maďarského ústavného súdu v súvislosti s mediálnym zákonom. Hovorca komisárky Ryan Heath pripomenul, že Ústavný súd MR vlani 19. decembra vydal rozhodnutie, podľa ktorého maďarský mediálny zákon protiústavne obmedzuje slobodu tlačených médií. Heath povedal, že následky zistenia súdu sú stále platné. Ako dodal, problematickou je ochrana zdrojov novinárov, ako aj viazanie možnosti citovať vyjadrenia k povoleniu.
Copyright © TASR 2011
Moderné britské seriálové spracovanie príbehov legendárneho Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010) sa na televízne obrazovky vo Veľkej Británii vráti s treťou sezónou. Po odvysielaní dramatickej záverečnej časti druhej trojdielnej série o tom informovali tvorcovia. Ešte pred začiatkom vysielania druhej sezóny, pritom spolutvorca Steven Moffat povedal BBC News, že nie je isté, či sa k prípadom slávneho detektíva ešte vrátia. V nedeľu večer však na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal: "Samozrejme, že bude tretia séria - dohodli sme sa na nej v rovnakom čase, ako na druhej. Dostal som vás!" a podobne sa vyjadril aj jeho kolega Mark Gatiss. Posledná tretia epizóda druhej sezóny Sherlocka sa volá The Reichenbach Fall, teda vodopád Reichenbach, v ktorom pôvodne nechal Sir Arthur Conan Doyle svojho hrdinu zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom profesorom Moriartym. Poviedka s názvom Posledný problém z roku 1893 však napokon nebola posledným príbehom obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. V seriáli, ktorý preniesol Doyleovho hrdinu z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti, stvárňuje titulnú rolu Benedict Cumberbatch. Jeho kolegu a priateľa doktora Johna Watsona si zahral Martin Freeman. Kedy sa ďalšie príbehy Holmesa a Watsona dostanú na televízne obrazovky však zatiaľ nie je jasné. Podľa BBC to však bude najskôr na budúci rok, keďže obaja hlavní predstavitelia dostali úlohy vo veľkých hollywoodskych projektoch. Cumberbatch nedávno získal rolu v pokračovaní úspešného sci-fi Star Trek (2009) a Freeman nakrúca na Novom Zélande adaptáciu fantasy románu Hobit J.R.R. Tolkiena, v ktorej stvárňuje hlavného hrdinu Bilba Bublíka. Na očakávanej dvojdielnej adaptácii knihy s názvom Hobit alebo Cesta tam a späť v réžii Petra Jacksona pritom spolupracuje aj Cumberbatch, ktorý narozpráva Nekromanta a tiež draka Smauga. Informácie zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk Medzinárodne úspešný film Nickyho rodina v réžii Mateja Mináča bude vysielať nemecká, maďarská aj belgická televízia. Celovečerný dokument prostredníctvom dramatických rekonštrukcií a autentických výpovedí sprítomňuje jedinečný príbeh záchrany 669 detí najmä židovského pôvodu pred holokaustom v roku 1939 z Československa mladým Britom Nicholasom Wintonom a jeho priateľmi. Ukazuje tiež, ako Wintonov príklad inšpiruje v súčasnosti tisíce mladých ľudí na celom svete. Film od júla minulého roka, keď začal svoje festivalové putovanie, získal už deväť cien. Najčerstvejšou je Cena divákov pre najlepší film z Medzinárodného festivalu filmov so židovskou tematikou v Palm Beach v decembri minulého roka. Agentúru SITA informovala Iveta Pospíšilová zo spoločnosti Trigon Producti
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.