23. 1. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Pracovný deň v strede týždňa, ani neskoršia večerná hodina(22.45) vysielania, neodradili 6,6 miliónov divákov prestížnej nemeckej televíznej stanice ARD, aby si 18. januára pozreli slovenský film Nickyho rodina. Pod názvom Sir Nicky – Hrdinom proti svojej vôli a v nemeckom znení. „ Stále nás ohromuje, čo film robí na celom svete. Nielen zbiera ceny na festivaloch, ale vzbudzuje okamžité reakcie a akcie divákov,“ konštatujú spokojne tvorcovia a producenti Patrik Pašš a Matej Mináč. Bezprostredne po odvysielaní celovečerného dokumentu v nemeckej televízii mnohí diváci začali spontánne „googlovať“ a hľadať kontakt na hlavného hrdinu a posielať mu ďakovné reakcie. Diváci každého veku bez ohľadu na národnosť vrúcne ďakovali za čin, ktorý Sir Winton dokázal uskutočniť. Dcéra Barbara mu neskôr tieto reakcie prečítala. „ Bol dojatý,“ povedala. „To ma fascinuje, lebo keď sme nakrúcali film Nickyho rodina, jedným z našich tajných cieľov bolo, aby Nicky videl, čo jeho čin robí a ako dnes pôsobí. Má to byť takým poďakovaním. A predstavte si, tajné sny sa plnia,“ reagoval na mimoriadny divácky úspech a reakcie divákov režisér Mináč. ARD navrhla film na prestížnu cenu Civis 2012, ktorá sa udeľuje za integráciu a kultúrnu diverzitu, v tomto roku po 25. raz. Film v januári premietala aj belgická RTBF a v sobotu 28. januára, v Svetový deň venovaný obetiam holokaustu, snímku uvedie o 21.05 maďarská Duna TV. Nickyho rodina sa vlani počtom vyše 53 tisíc divákov stala v kinách ČR a SR najnavštevovanejším dokumentárnym filmom a má na konte zatiaľ deväť ocenení z prestížnych zahraničných i domácich festivalov, vrátane Karlových Varov, Jeruzalemu či Montrealu. V dvoch premietaniach ho čoskoro uvedú na MFF v Santa Barbara v USA, ktorý sa začína tento štvrtok. Potom putuje na ďalšie desiatky festivalov vo svete. V súčasnosti sa film premieta v kinách v USA a v Austrálii. Zdroj : Trigon Production
Televízny reportér novinár Eneche Akogwu/ 31 / bol zabitý v meste Kano v severnej Nigérii minulý týždeň po teroristickom útoku. Členovia islamistickej sekty Boko Haram sa prihlásili k zodpovednosti za výbuch, ktorý zabil viac ako 170 ľudí. "Sme zarmútení stratou Eneche Akogwu, ktorý bol podľa všetkého odvážny novinár a ľutujeme aj životy mnohých ďalších po tomto útoku na Kano minulý piatok, „ uviedol výkonný riaditeľ IPI Alison Bethel McKenzie.
Zdroj : IPI
Na televíznych obrazovkách sa pred 40 rokmi prvýkrát objavil "kotlík pestrej zábavy", čiže východonemecký estrádny program Ein Kessel Buntes. Ten sa stal aj politickým programom vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a mal zaručiť, aby sa občania doma nepozerali na programy "toho druhého", západného Nemecka. Informoval český spravodajský portál iDNES.cz. Veľkolepá scéna vo veľkom muzikálovom divadle Friedrichstadt-Palast v centre vtedajšieho východného Berlína sa opakovala každé dva mesiace. Obrovský orchester hral tanečnú hudbu amerického typu, na ktorú tancovali veľmi atraktívne baletky. Program, ktorý oslávil 40. narodeniny uplynulý víkend, si čoskoro získal priaznivcov aj za hranicami Východného Nemecka. Diváci vo vtedajšom socialistickom tábore v Československu, Poľsku a Maďarsku sa tešili na sobotňajšie zábavné večery plné kúziel, tanca, spevu a straníckej disciplíny, napísal portál iDNES.cz. Od roku 1974 začal v programe vystupovať tiež americký spevák Dean Reed a české hviezdy ako Karel Gott alebo Helena Vondráčková. V programe však výnimočne vystúpili aj skutočné hviezdy svetovej pop music, napríklad švédska skupina ABBA. Vtedajší nemeckí komunisti vyčlenili na televízny program nemalé financie, uviedol iDNES.cz. Projekt "musel vyjadrovať modernosť a hospodársku silu NDR". So zjednotením Nemecka prišiel i koniec programu Ein Kessel Buntes. A hoci sa západonemecká televízia ARD pokúsila v rokoch 1991-1992 opäť "pod kotlíkom zakúriť" a vzkriesiť ho, už nikdy nedosiahol takú popularitu, ako za čias NDR.
Copyright © TASR 2011