22. 5. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Nemecké bezpečnostné zložky sú znepokojené obsahom videozáznamu, ktorý sa v uplynulých dňoch objavil na internete a v ktorom terorista Yassin Chouka (27), známy pod prezývkou Abu Ibrahim, vyzýva na likvidáciu členov ultrapravicovej nemeckej regionálnej strany Pro NRW.
Nemecká generálna prokuratúra už vo veci koná proti islamistom pre dôvodné podozrenie z podnecovania k zločinu.
Za dôvod označuje autor sedemminútového videa karikatúry, ktoré v kampani využíva táto politická strana.
Yassina Chouku i jeho brata Mounira už dlhší čas nemecké orgány stíhajú pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení. Je po nich vyhlásené medzinárodné pátranie na základe zatykačov z Nemecka i USA.
Obaja opustili západonemecký Bonn pred asi štyrmi až piatimi rokmi a mali by sa zdržiavať vo výcvikovom tábore teroristov Islamského hnutia Uzbekistanu v pakistansko-afganskom pohraničí. Obaja sa už prostredníctvom internetu pokúšali naverbovať v Nemecku potenciálnych záujemcov o účasť na teroristickom výcviku, ale aj hroziť útokmi.
Hovorca krajinského ministerstva vnútra v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde pôsobí extrémistická strana Pro NRW, potvrdil, že kompetentní činitelia pristupujú k hrozbe so všetkou vážnosťou, aj keď zatiaľ nemajú nijaké informácie o plánoch prípadného útoku. O konkrétnych preventívnych protiopatreniach sa rezort so sídlom v Düsseldorfe nevyjadril.
Nenávisť islamistov vyvolala Pro NRW v uplynulých týždňoch, keď jej aktivisti v rámci predvolebnej kampane krajinských volieb prezentovali na mítingoch karikatúry namierené voči islamu.
Pri jednom z takýchto mítingov došlo dokonca v Bonne k útoku radikálnych salafistov na príslušníkov polície. Takmer tri desiatky ochrancov poriadku si to odniesli zraneniami, dvaja z nich utrpeli vážne zranenia po ranách nožmi.
Jednoznačná výzva na vraždenie sa však týka nemeckých novinárov kvôli ich spravodajstvu o protestoch salafistov, vyplýva z Choukových slov. "Nemecké médiá sa opäť spolupodieľali na zločinoch. Pod pláštikom neutrálneho spravodajstva opäť zverejnili karikatúry. Toto Mohamedovi stúpenci takisto netolerujú!", citujú nemecké médiá z videa, v ktorom sa konkrétne spomína nemecký spravodajský magazín "Der Spiegel, riadený židmi", a iné známe nemecké mediálne subjekty, ktoré "urazili nášho proroka".



Copyright © TASR 2012





Psychológovia rodičom odporúčajú, aby svojim deťom nedovolili tráviť príliš veľa času pred obrazovkami televízorov, počítačov či mobilných telefónov. Podľa lekára Arica Sigmana je denný limit dôležitý rovnako ako napríklad pri konzumácii soli či pití alkoholu. Rodičov teda vyzýva, aby svojich potomkov prísnejšie kontrolovali.
Sigman varuje, že čas strávený pred obrazovkami je najvyšší v histórii, keďže deti ich majú doma v priemere päť. Často dokonca používajú viaceré naraz, napríklad sa hrajú so smartfónom pri pozeraní televízie. Toto vedie k sedavému životnému štýlu a následne k obezite a chorobám ako diabetes či zlyhávaniu srdca.

Podľa Sigmana dokonca existuje riziko, že príde k poruchám vývoja detského mozgu. Ukázalo sa totiž, že mozgy tých, ktorí často hrajú počítačové hry, sa od tých ostatných odlišujú. Nie je však známe, či to je dôsledok alebo predpoklad hrania hier. "Či už sú deti skutočne závislé od technológií s obrazovkami alebo nie, veľa z nich ich používa pričasto a vytvorili si na ne nezdravý návyk," vysvetlil pre BBC Sigman, podľa ktorého by deti do troch rokov mali mať k obrazovkám len minimálny prístup. Do veku sedem rokov odporúča maximálne hodinu a pol a do 18 rokov najviac dve hodiny.
Informácie zverejnila webstránka www.bbc.co.uk.




Obľúbený seriál Dr. House (2004) sa v pondelok po ôsmich sezónach rozlúčil so svojimi severoamerickými divákmi. Posledná, 177. epizóda priniesla viaceré nečakané dejové zvraty i pohreb. Slovenskí fanúšikovia a fanúšičky si však budú musieť na vyvrcholenie drámy z lekárskeho prostredia, v ktorej titulnú rolu stvárnil anglický herec Hugh Laurie, ešte nejaký čas počkať. Jednotka verejnoprávnej RTVS totiž v súčasnosti vysiela siedmu sezónu. Názov epizódy Everybody Dies vyvolal medzi divákmi a diváčkami špekulácie, že by v nej mohol zomrieť doktor House, jeho jediný priateľ - onkológ James Wilson, či dokonca obaja. V časti plnej flashbackov sa na obrazovky vrátili viaceré postavy z minulosti, ako napríklad Allison Cameronová (Jennifer Morrison), ale aj Lawrence Kutner (Kal Penn) a Amber Volakis (Anne Dudek). Chýbala však doktorka Lisa Cuddyová (Lisa Edelstein), ktorá v seriáli vystupovala od pilotnej epizódy odvysielanej v USA 16. novembra 2004, no minulý rok ho opustila.Pred pondelňajším finále odvysielali aj hodinový retrospektívny špeciál, ktorý okrem iného priniesol videoodkazy od fanúšikov z celého sveta a zábery zo zákulisia. Režisér, scenárista a producent David Shore si okrem iného zaspomínal, ako sa pri tvorbe Housa a Wilsona inšpiroval legendárnym detektívom Sherlockom Holmesom a jeho priateľom doktorom Johnom Watsonom, ktorých pred vyše sto rokmi vytvoril Sir Arthur Conan Doyle.
Päťdesiatdvaročný Laurie získal v rokoch 2006 a 2007 za stvárnenie cynického a nepriateľského, ale geniálneho diagnostika Gregoryho Housa dva Zlaté glóbusy. Práve on pritom ako prvý v novembri minulého roka naznačil, že ôsma sezóna seriálu môže byť posledná s tým, že to zrejme bude i koniec jeho kariéry seriálového herca. "Neviem si predstaviť niečo podobné, ako bol Dr. House," povedal vtedy pre denník Daily Record. "Myslím, že ma bude zaujímať skôr písanie, produkovanie alebo réžia. Celé toto odvetvie mi pripadá fascinujúce. Myslím si, že som mal obrovské šťastie, že som dostal takú príležitosť, akú som dostal, a nebudem pokúšať osud dvakrát," dodal Laurie, ktorý v máji minulého roka vydal svoj debutový bluesový album Let Them Talk. House bol podľa jeho slov nezabudnuteľnou časťou jeho života. Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Dr. House najpopulárnejším súčasným televíznym seriálom s odhadovanými 81 miliónmi divákov a diváčok v 61 krajinách sveta. Počas vysielania druhej, tretej a štvrtej sezóny - v rokoch 2005 až 2008 - patril v USA k desiatim najsledovanejším seriálom v primetime, no počas poslednej sezóny dosahoval menej ako polovicu oproti jeho najúspešnejšiemu obdobiu, keď mal v priemere zhruba 20 miliónov divákov a diváčok. Vo februári tvorcovia oznámili, že v máji odvysielajú poslednú epizódu.


Poľská režisérka Agnieszka Holland dokončila nakrúcanie trojdielnej série Hořící keř o udalostiach okolo upálenia Jana Palacha. Tretiu časť dokončili v meste Velvary neďaleko Prahy. Nakrúcanie trvalo dovedna 54 dní. Teraz čaká tvorcov trojdielnej snímky postprodukcia.
Dvadsaťročný český študent Jan Palach sa 16. januára 1969 na protest proti obsadeniu Československa vojskami Varšavskej zmluvy a ústupkom zo strany československej vlády voči okupantom upálil na Václavskom námestí v Prahe. Snímka sa však nebude zaoberať tým, čo smrti Jana Palacha predchádzalo, ale následnými udalosťami. Príbeh sprostredkuje pohľad advokátky Dagmar Burešovej (Táňa Pauhofová), ktorá sa rozhodne v mene trúchliacej rodiny Palachovcov podať žalobu na poslanca Viléma Nového. Ten totiž na komunistickom mítingu zľahčoval študentovu obeť vyhlásením, že ho na tento čin nahovorila skupina disidentov a miesto tekutiny vytvárajúcej "studený oheň" mu dali benzín.
Na snímke z produkcie HBO sa podieľali herci a štáby z Českej republiky, Slovenska a Poľska. V úlohe Jiřího Palacha sa predstaví Petr Stach, Viléma Nového si zahrá Martin Huba. Vo filme sa tiež predstavia Vojtěch Kotek, Ivan Trojan, Jan Budař, Stanislav Zindulka, Taťjana Medvecká či Miroslav Krobot. Časť série nakrútila dcéra Agnieszky Holland Kasia Adamik. Hudbu zložil Antoni Lazarkiewicz, o scenár sa postaral Štěpán Hulík.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.