21. 5. 2012

Zázračný oriešok 2012

Zázračný oriešok 2012










V poradí siedmy ročník súťažnej prehliadky najlepších rozhlasových rozprávok, ktoré vznikli v Slovenskom rozhlase, pod názvom Zázračný oriešok 2012 Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa uskutoční v dňoch 22. - 25. mája 2012 v Piešťanoch. Festival už tradične okrem súťažných rozprávok ponúkne aj zaujímavé sprievodné podujatia. Organizátori pre návštevníkov pripravili autorské čítanie, besedy so spisovateľmi, hercami, či vydavateľmi kníh, vernisáže výstav slovenských výtvarníkov a ilustrátorov, tvorivé dielne, koncerty, premietanie televíznych večerníčkov a bábkové a divadelné predstavenia.
Festival Zázračný oriešok je súťažná prehliadka rozhlasových rozprávkových hier a rozhlasových monologických rozprávok, z ktorých vznikli knižky pre deti, ako aj rozprávok z produkcie Slovenského rozhlasu, ktoré vznikli dramatizáciou alebo na motívy slovenských i svetových knižných diel. Súťažné príspevky budú hodnotiť dve poroty, detská a odborná. Obe poroty udelia cenu Zázračný oriešok autorom, realizátorom, interpretom najlepších rozhlasových rozprávok i vydavateľom knižných predlôh. Tí najmenší poslucháči sa spolu so svojimi rodičmi a učiteľmi môžu na festivale stretnúť aj s tvorcami rozhlasovej dramatickej tvorby.
Miestom konania festivalu sú už tradične Piešťany. Od roku 2002 sa festival koná raz za dva roky, jeho hlavnými organizátormi sú Mesto Piešťany, Mestská knižnica mesta Piešťany a Rozhlas a televízia Slovenska. Tento ročník festivalu sa bude konať pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Jakuba Karfika.