3. 5. 2012

Svetový deň slobody tlače

Svetový deň slobody tlače

Sloboda médií má moc meniť spoločnosti - to je v roku 2012 téma Svetového dňa slobody tlače, ktorý pripadá na 3. mája.


Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) spolu s tuniskou vládou organizujú v roku 2012 hlavné oslavy Svetového dňa slobody tlače. V tomto roku téma znie: "Nové hlasy: Sloboda médií pomáha meniť spoločnosti", hlavné slávnosti sa majú uskutočniť v dňoch 3.-5. mája v Tunise.


V tuniskom hlavnom meste je na 4.-5. mája zorganizovaná konferencia s podporou aj mimovládnych organizácií. Účastníci konferencie si vymenia názory na úlohu sociálnych médií a médií určených pre mladých ľudí, na profesionálne normy a na etické otázky, najmä v čase transformácie spoločnosti.


"Sloboda prejavu je jedným z našich najvzácnejších práv," zdôraznil v posolstve k Svetovému dňu tlače generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Za slobodou prejavu nasledujú všetky ďalšie slobody a predstavuje jeden zo základov dôstojnosti človeka, pokračoval Pan Ki-mun. Slobodné, pluralistické a nezávislé médiá sú nevyhnutné na uplatňovanie tejto slobody v praxi, vyzdvihol generálny tajomník OSN.
Bývalý šéfredaktor a zakladateľ nezávislého týždenníka Reaľnyj Azerbajdžan, vychádzajúci v ruskom jazyku, a denníka Gundalik Azarbaycan (Azerbajdžanský denník), obhajca ľudských práv Ejnulla Fatullajev (35) sa v tomto roku stal laureátom Svetovej ceny slobody tlače UNESCO.
Svetovú cenu slobody tlače UNESCO založili v roku 1997 členovia Exekutívneho výboru UNESCO. Udeľuje sa každý rok osobe, inštitúcii alebo organizácii, ktorá významnou mierou prispela k obrane alebo podpore slobody tlače kdekoľvek na svete, najmä ak sa osoba či subjekt dostali za svoju prácu do ohrozenia.
Svetová cena slobody tlače UNESCO nesie aj názov Cena Guillerma Cana. Guillermo Cano Isaza bol riaditeľom denníka El Espectador. Tohto kolumbijského novinára zavraždili 17. decembra 1986 pred budovou denníka v Bogote. Stal sa obeťou drogovej mafie, pretože odvážne kritizoval pašeráctvo narkotík a poukazoval na jeho škodlivé vplyvy na kolumbijskú spoločnosť.
Cano sa odvahou a angažovanosťou v prospech nezávislej žurnalistiky, pomocou ktorej bojoval v prospech Kolumbie, stal príkladom pre celý svet.
Valné zhromaždenie OSN potom 20. decembra 1993 v rezolúcii 48/432 vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Generálna konferencia UNESCO na svojom 26. zhromaždení v roku 1991 schválila Deklaráciu z Windhoeku, aj rezolúciu o Podpore slobody tlače vo svete. Generálna konferencia sa potom obrátila na VZ OSN so žiadosťou, aby vyhlásilo 3. máj za Deň slobody tlače.


Copyright © TASR 2012