29. 6. 2012

Akoby doteraz boli istoty

Akoby doteraz boli istoty



Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bol k odchodu Miloslavy Zemkovej z jeho vedenia v pluse. Vyplýva to z údajov, ktoré na dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS po utorkovom odvolaní Miloslavy Zemkovej zverejnili zástupcovia šéfa RTVS. Zástupcovia - ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová (SRo) a poradca generálnej riaditeľky RTVS pre strategické a investičné projekty Peter Ondro (STV) inštitúciu povedú až do nástupu nového generálneho riaditeľa. Agentúre SITA to potvrdila aj Zemková. Ako povedala pre SITA, "momentálne má inštitúcia na účte 18 miliónov eur a hospodárenie k 1. polroku vyzerá veľmi dobre. V príjmoch RTVS dosiahla 56 percent, vo výdavkoch je to asi 47 percent, tie čísla sa spresnia k 30. júnu". Z celkového prebytku 18 miliónov eur je podľa Ondra tohtoročný vo výške 2,9 mil. eura, tento rok sa investovalo vyše 3,1 milióna eura.
RTVS podľa Zemkovej nemá žiadne dlhy, všetky pohľadávky odchádzajú v lehote splatnosti. "Sú niektoré veci, ktoré treba samozrejme dotiahnuť, pretože boli rozpracované na úroveň dohôd alebo na úroveň zmlúv, ktorými treba upraviť niektoré záväzky. Ale dá sa povedať, že inštitúcia je z tohto pohľadu zdravá a je schopná normálne fungovať v ďalšom období, pokiaľ nepríde k nejakým vážnym zásahom," povedala. Najťažšie - právne kroky fúzie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu do spoločného nového verejnoprávneho média, ktorá sa podľa Zemkovej fakticky začala už pred rokom a pol, 1. januára 2011, sa uskutočnili hneď v prvých mesiacoch. "Dnes je situácia podstatne iná. Kým vtedy sme mali aktuálny dlh 23 miliónov eur a kumulovanú stratu 46 miliónov eur, tak dnes hospodárenie vyzerá úplne inak," povedala Zemková pre agentúru SITA po dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS venovanom jej utorkovému odvolaniu v parlamente.
Ako podotkla odvolaná šéfka RTVS, "iná vec je, že celá inštitúcia je zneistená, pretože určite ste si všimli, že dnes rada rokovala o posune účinnosti organizačného poriadku, pretože ten vychádza z môjho projektu riadenia a je veľký predpoklad, že keď príde nový riaditeľ, tak si postaví úplne iný projekt, úplne inú koncepciu riadenia a úplne inú organizačnú štruktúru". Zároveň "vnútri inštitúcie je cítiť veľkú neistotu a nemyslím tým len manažérske posty, ale väčšinu výkonových postov," dodala.
"Bude potrebné, aby nový riaditeľ veľmi rýchlo sa začal zaoberať stavbou rozpočtu roku 2013, pretože z pochopiteľných dôvodov my už sa tomu venovať nebudeme, ale východiská - z hľadiska profesionality - východiská mu pripravíme," konštatoval Ondro na dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS.
Zástupcovia šéfky RTVS budú pokračovať v príprave zmluvy so štátom na budúci rok. Rokovať s ministerstvom kultúry by o tejto téme mali v polovici júla. Podľa plánu ministerstva kultúry by sa totiž mal novelizovať zákon o RTVS tak, aby sa na budúci rok zachovala zmluva aj platenie úhrad za vysielanie (tzv. koncesionárske poplatky). Podľa Vašinovej budú pri rokovaniach o zmluve so štátom vychádzať z toho, že "prevádzkové náklady nevieme vykryť len z koncesionárskych poplatkov, respektíve časť výrobných nákladov na výrobu programov". Tak ako doteraz chcú, aby zmluva kryla aj bežné cyklické programy. "Myslím si, že inú pozíciu nebude mať ani akýkoľvek riaditeľ, čo príde. Jednoducho zmluva so štátom nie je použiteľná len na nejaké 'katedrálové projekty'," dodala na rokovaní rady Vašinová. Ak sa podľa Ondra zákon o RTVS zmení a koncesie zostanú, tak prinesie veľké riziko, "rozdiel v príjmoch budúci rok možno 13 až 15 miliónov eur, s ktorým sa musí niekto vyrovnať". Zdôvodnil to tým, že bežné výdavky v tomto roku sú 98 miliónov eur, tak isto aj na budúci rok. No ak sa zachová platenie koncesií, tak príjmy budú 85 - 86 miliónov. Podľa Ondra to znamená, že sa budú musieť nájsť zdroje na pokrytie tohto rozdielu. Ak by sa to napríklad riešilo prepúšťaním, muselo by odísť 60 percent ľudí, dodal.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.