29. 6. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Generálny riaditeľ verejnoprávneho rumunského rozhlasu András István Demeter požiadal dnes v liste, adresovanom obom komorám zákonodarného zboru v Bukurešti, o uvoľnenie z funkcie.

V zdôvodnení uviedol, že ním riadená inštitúcia je dlhodobo podfinancovaná. Osobne využil všetky zákonné prostriedky na stabilizáciu finančnej situácie rozhlasu, avšak zodpovedné štátne úrady nerešpektovali zákonné predpisy, a tak sa rozhlasové vysielanie ocitlo v ohrození.
Demeter súčasne poznamenal, že ani informácie šéfa príslušného rezortu nedávajú dôvod na optimizmus v budúcnosti.
Pre maďarskú tlačovú agentúru MTI András István Demeter uviedol, že funkciu nechce nevyhnutne opustiť, ale rád by vyriešil neutešenú finančnú situáciu rozhlasu. Konštatoval, že momentálne je jeho fungovanie zabezpečené iba na niekoľko týždňov, a dodal, že na základe mandátu nemá morálne právo ukončiť vysielanie niektorých staníc rumunského rozhlasu.
Demeter, ktorý by mal vo funkcii zostať ešte dva roky, sa už s určitosťou nebude uchádzať o opätovné zvolenie do čela rozhlasu.

Copyright © TASR 2012



Nakrúcanie tretej série úspešného seriálu Hra o tróny (2011) sa začne začiatkom júla v Belfaste, pričom produkcia sa vráti i do Chorvátska a na Island. Pribudla však ďalšia krajina - Maroko, ktoré zrejme poslúži ako pozadie príbehu Daenerys Targaryen v podaní Emilie Clarke.
O scenár sa už tradične postarajú tvorcovia seriálu David Benioff a D. B. Weiss, ktorí si vyskúšajú i réžiu, a pridajú sa k nim i ďalší režiséri. Autor knižnej predlohy George R. R. Martin napíše scenár siedmej epizódy s pracovným názvom Autumn Storms. Tretia séria bude mať opäť desať častí a bude pokrývať približne prvú polovicu knihy A Storm of Swords (v českom preklade Bouře mečů), ktorá je tretím románom z knižnej fantasy ságy A Song of Ice and Fire (v českom preklade Píseň ledu a ohně). Tvorcovia už potvrdili, že novými postavami budú Mance Rayder, Jojen a Meera Reed, Edmure Tully, Brynden Tully a Olenna Redwyne, zatiaľ však nie je známe, kto ich bude hrať.
Hra o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinente Westeros, kde v období podobnom stredoveku o Železný trón bojuje niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky a za slabo stráženou severnou Stenou sa začína aktivizovať armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Princezná Daenerys Targaryen za morom túži získať trón, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - troch drakov. Seriál je od svojho začiatku mimoriadne kladne prijatý divákmi i kritikmi. Prvá séria si vyslúžila okrem iných nominácie v hlavných kategóriách na Emmy, Zlatý glóbus, Satellite Award či Screen Actors Guild Award, pričom najviac pozornosti filmových kritikov získal predstaviteľ bystrého a vtipného Tyriona Lannistera Peter Dinklage. Tomu sa totiž všetky menované ceny okrem Screen Actors Guild podarilo získať.



©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.