12. 6. 2012

O valcoch, pokútnych spôsoboch a strate pamäti

O valcoch, pokútnych

spôsoboch a strate pamäti


Chystané odvolávanie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) považuje exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) za signál, že Smer-SD začína zneužívať svoje mocenské postavenie. „Mali sme tu kedysi valec zo Zlatej Idky, mám pocit, že prívetivá tvár Smeru-SD sa skončila a rozbehol sa valec zo Súmračnej,“ povedal dnes po tom, čo mediálny výbor schválil návrh na odvolanie Zemkovej.
Krajcer sa nazdáva, že výbor o tomto návrhu rozhodol pokútnym spôsobom, pretože samotná Zemková ani predseda Rady RTVS Miroslav Kollár nemali možnosť sa k veci vyjadriť a samotný návrh nebol uvedený v programe výboru ako samostatný bod, ale len pod bodom „rôzne“. „Nemôžeme o takejto zásadnej veci rozhodovať takýmto pokútnym spôsobom. (...) Jednoducho, niekto sa strašne ponáhľa, treba si položiť otázku prečo,“ dodal. Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič označil dnešné hlasovanie za snahu ovládnuť RTVS. „Myslím, že ide o bezprecedentnú snahu a veľmi rýchlu, veľmi pokútnu o ovládnutie verejnoprávneho média,“ vyhlásil. Krajcer ani Viskupič nespochybnili zákonnosť konania výboru pod vedením Dušana Jarjabka, podčiarkli len, že Zemková a Kollár v parlamente boli a mali dostať možnosť sa vyjadriť, či už dnes alebo o týždeň.
Jarjabek tvrdí, že nemal prečo rokovanie odsúvať a čakať na vyjadrenie Zemkovej či Kollára, keďže všetky informácie, ktoré výbor na rozhodnutie potrebuje, členovia výboru dostali. Odmietol aj obvinenia zo snahy médium ovládnuť. „Čo iné môže opozícia tvrdiť, keď nemá iné témy? Opozícia v tejto chvíli chcela len zbytočne rozdúchavať vášne,“ myslí si.
Šéf výboru zdôraznil, že konal striktne v limitoch zákona, ktorý ako minister kultúry presadil práve Krajcer. V minulosti bola kompetencia voľby a odvolávania generálnych riaditeľov verejnoprávnych médií v kompetencii mediálnych rád a Krajcer túto právomoc presunul do parlamentu. Podľa Jarjabka práve Krajcer preto do tejto témy vrátil politiku. „Keď je raz niečo v parlamente, je to politizácia problému. (...) V tejto chvíli sa ukazuje, aký je ten zákon zlý,“ podotkol.
Jarjabek predpokladá, že odvolávanie Zemkovej bude zaradené na júnovú schôdzu parlamentu. Ak sa neobjavia nové informácie, poslanec bude hlasovať za odvolanie Zemkovej. K špekuláciám o tom, kto by ju mal nahradiť, sa Jarjabek vyjadrovať nechcel. „Dúfam, že to výberové konanie, ak parlament odvolá generálnu riaditeľku, bude profesné,“ povedal s nádejou, že nátlak na poslancov už nebude možné vyvíjať.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.