22. 11. 2012

SAN nesúhlasí

SAN nesúhlasí

 

Slovenská asociácia novinárov (SAN) nesúhlasí s ústupkami Národnej banky Slovenska (NBS) ohľadom vydania pamätnej mince "Príchod misie Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu - 1150. výročie". Návrh vyobrazenia svätých Cyrila a Metoda so svätožiarou a s krížom môže podľa predsedu SAN Štefana Dlugolinského prekážať iba tým ľuďom, ktorí sú netolerantní voči kresťanstvu i voči slobodnému stvárneniu umeleckého pohľadu na spolupatrónov Európy.
"Námietka bruselských úradníkov pripomína éru budovania komunizmu, keď filmárom bolo zakazované snímať kríže kostolov. Dnes je to nesúhlas so svätožiarou a s krížom a zajtra môžeme očakávať oveľa väčšie zásahy do našej podstaty národného bytia i histórie ako takej," uviedol v stanovisku.
Pripomenul, že Európa stála a bude stáť na kresťanských základoch, a preto sa tieto základy nesmú nechať búrať niekoľkými úradníkmi platenými z daní občanov EÚ. Zároveň poukázal na to, že symboly kresťanstva majú v štátnych znakoch a na zástavách mnohé štáty a národy Európskej únie. "Mali by si tieto štáty podľa rozhodnutia z Bruselu zmeniť svoje štátne symboly, aby kresťanským krížom neurážali ostatné náboženstvá v multikultúrnej Európe?" odkázal Dlugolinský.
Rozhodnutie odstrániť svätožiaru a kríže z pamätnej mince bolo podľa NBS reakciou na pripomienky z Bruselu. V rámci pripomienkového konania požiadala totiž Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie náboženských symbolov z návrhu mince. "Tieto požiadavky boli zdôvodnené potrebou rešpektovania princípu náboženskej neutrality vyplývajúceho z článku 22 Charty základných práv Európskej únie," vysvetlila Jana Kováčová z NBS.

 
Copyright © TASR 2012