23. 11. 2012

Zomrel Bryce Courtenay

Zomrel Bryce Courtenay




Austrálsky autor bestsellerov Bryce Courtenay, ktorý písal o živote v Austrálii i Južnej Afrike, zomrel vo štvrtok vo veku 79 rokov vo svojom dome v Canberre. Informoval o tom dnes jeho vydavateľ Penguin Books.
Ako píše agentúra Reuters, Courtenay sa pred viac ako tromi mesiacmi svojim čitateľom zveril, že má rakovinu žalúdka. Pred dvoma týždňami sa v predaji objavil jeho posledný román.
Courtenay bol povestný svojou pracovitosťou - často písal aj 12 hodín denne. Zvyčajne napísal každý rok jeden román.
Písať začal koncom 80. rokov po viac ako 30-ročnej úspešnej kariére v reklame. Už jeho prvotina The Power of One sa stala okamžite hitom na knižnom trhu: predalo sa jej osem miliónov výtlačkov a vznikol podľa nej film.
Courtenay predal počas kariéry vyše 20 miliónov kusov svojich románov. Jeho posledný, s názvom Jack of Diamonds, sa na pultoch kníhkupectiev objavil začiatkom novembra a je rozlúčkou s jeho čitateľmi.
Bolo pre mňa cťou písať pre vás a bolo pre mňa cťou byť vo vašich životoch prítomný ako rozprávač príbehov. Teraz, keď sa môj vlastný príbeh blíži ku koncu, môžem povedať len jediné: ďakujem vám. Ste jednoducho úžasní," odkázal Courtenay čitateľom vo svojej poslednej knihe.

Courtenay je rodákom z Južnej Afriky, študoval žurnalistiku v Londýne a v roku 1958 sa usadil v Austrálii.

Copyright © TASR 2012