21. 11. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Britská prokuratúra vzniesla obvinenia z úplatkárstva voči Andymu Coulsonovi, bývalému blízkemu spolupracovníkovi premiéra Davida Camerona. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na britskú kráľovskú prokuratúru.
Rovnakým obvineniam čelí aj ďalšia osoba blízka Cameronovi - niekdajšia šéfka mediálnej spoločnosti News International Rebekah Brooksová, zapletená do rozsiahleho škandálu okolo odpočúvania mobilných telefónov bulvárnymi novinármi.
Podľa vyšetrovateľov mali Coulson a Brooksová ako šéfredaktori bulvárneho týždenníka News of the World podplácať verejných predstaviteľov s cieľom získať informácie pre svoje noviny.
Coulson a novinár Clive Goodman čelia obvineniam, že sa pokúsili pomocou úplatkov získať kontaktné informácie o členoch kráľovskej rodiny. Brooksová mala spoločne s novinárom Johnom Kayom zaplatiť úplatok zamestnankyni ministerstva obrany výmenou za pravidelné dodávanie informácií,
Coulson v rokoch 2007-11 šéfoval komunikačnému tímu súčasného konzervatívneho premiéra Camerona. Predtým, v rokoch (2003-07) bol šéfredaktorom News of the World, pričom na tomto poste nahradil Brooksovú, ktorá následne viedla aj ďalšie bulvárne noviny The Sun.
Týždenník News of the World musel v roku 2011 ukončiť svoju činnosť po tom, ako vyšlo najavo, že jeho reportéri bežne využívali úplatky, odpočúvanie a ďalšie nelegálne metódy na získavanie citlivých informácií. Škandál otriasol celým mediálnym impériom Ruperta Murdocha a viedol k rozsialemu vyšetrovaniu fungovania médií v Británii.  


Šéf televíznej stanice al-Aksá hnutia Hamas oznámil, že izraelský nálet včera pripravil o život dvoch palestínskych kameramanov po tom, čo ukončili prácu na reportáži v nemocnici Šifá v meste Gaza. Predstaviteľ zdravotníctva v Gaze zároveň informoval, že pri ďalšom nálete zahynul tretí palestínsky žurnalista. Správu priniesli tlačové agentúry AP a Reuters.

Zábery televízie al-Aksá z  náletu zachytávajú vozidlo, ktoré pohlcujú plamene. Šéf televízie Muhammad Súraja uviedol, že auto malo označenie média.
Tretí žurnalista, ktorý pracoval ako programový riaditeľ stanice al-Kuds, zahynul dnes popoludní, keď jeho auto zasiahla raketa.
Izraelská armáda sa zatiaľ k týmto úmrtiam nevyjadrila. Nálety v rámci izraelskej ofenzívy v Gaze pokračovali dnes už siedmy deň. Cielené zabíjanie žurnalistov by bolo bezprecedentné, uvádza AP. Cez víkend zasiahli izraelské nálety dve sídla médií - jedno patrilo televízii al-Aksá a druhé inej stanici. Obe médiá sa pokladajú za prohamasovské.


Copyright © TASR 2012