23. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

  

V rámci vyšetrovania škandálu vyvolaného v Británii nelegálnymi odpočúvanie pre novinárov bola z podplácania verejného činiteľa obvinená novinárka bulvárneho denníka patriaceho magnátovi Rupert Murdoch. Britská prokuratúra dnes oznámila, že obvinila novinárku denníka The Sun Virgíniu Wheelerovú a tiež bývalého policajta Paula Flattleyho. Wheelerová podľa prokuratúry zaplatila policajtovi medzi rokmi 2008 2011 najmenej 6450 libier (197.000 korún) za informácie o podozrivých ao obetiach nehôd a zločinov, vrátane prípadu tragickej smrti štrnásťročného dievčaťa. Podľa prokuratúry tiež Wheelerová dostávala tipy o známych osobnostiach a ľuďoch okolo nich. Vyšetrovanie policajtov a ďalších verejných činiteľov prebieha v rámci širšieho vyšetrovania, ktoré spustila v lete 2011 aféra okolo odposluchov v Murdochově bulvárnom nedeľníka News of the World. Škandál viedol k uzavretiu listu a otriasol britskou mediálne i politickú scénou. Kvôli afére boli obžalovaní desiatky ľudí, medzi inými aj bývalý hovorca premiéra Davida Camerona Andy Coulson a bývalá šéfka Murdochových listov v Británii Rebekah Brooksová.

Copyright © ČTK 2012
 
 
Thajský súd dnes na desať rokov väzenia odsúdil prominentného odborárskeho aktivistu a novinára za zverejnenie dvoch článkov, ktoré podľa prokuratúry očierňujú monarchiu. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Články vyšli pod pseudonymom v magazíne Voice of Taksin v roku 2010. Podľa názoru sudcov oba zverejnené články obsahovali skutočnosti, ktoré znevažovali a očierňovali kráľovskú rodinu. Odsúdený editor Somyot Pruksakasemsuk bol podľa sudcov dostatočne skúsený na to, aby to dokázal rozpoznať, a predsa ich zverejnenie odobril. Na základe toho sudcovia rozhodli, že za každý článok si editor odsedí vo väzení päť rokov. Odsúdený sa chce proti rozsudku odvolať.
Redaktor je vo väzení od roku 2011. Ľudkosprávni aktivisti z Thajska i zo zahraničia už dlhší čas vyzývali na jeho prepustenie. Súd zamietol viac ako desať jeho žiadostí o prepustenie na kauciu, ktoré zdôvodňoval obavou, že obžalovaný by mohol utiecť.
Zákon, ktorý aktivista podľa súdu porušil, má za cieľ chrániť monarchiu, mnohými pozorovateľmi je však považovaný za jeden z najprísnejších svojho druhu na svete, pričom sa naň často odvolávajú politici, aby odstavili svojich rivalov.
Podľa Brada Adamsa, riaditeľa organizácie Human Rights Watch pre oblasť Ázie, rozsudok je skôr trestom za Somyotovu podporu pre zrušenie zákona na ochranu monarchie ako za sporné články. Somyota totiž nezatkli po vyjdení časopisu s kritickými článkami, ale o rok neskôr, päť dní po tom, ako začal zbierať podpisy pod petíciu na zrušenie článku trestného zákonníka týkajúceho sa urážky členov kráľovskej rodiny.
Ako pripomína AP, o samotného autora článku, ktorý vyšiel pod pseudonymom, sa vyšetrovatelia nezaujímali. Žije v Kambodži.
O prípad sa zaujímala aj EÚ, ktorá po vynesení dnešného verdiktu deklarovala, že závažným spôsobom porušuje slobodu vyjadrovania a tlače a poškodzuje obraz Thajska ako slobodnej a demokratickej spoločnosti. 

Copyright © TASR 2012