25. 1. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Príbuzní, kolegovia a opoziční aktivisti  požadovali, aby srílanská vláda uskutočnila riadne vyšetrovanie, čo sa stalo s nezvestným novinárom Prageethom Ekneligodom, ktorý zmizol pred troma rokmi.
Fejtonista a karikaturista Ekneligoda pracoval pre webovú stránku lankaenews.com, ktorá tvrdo kritizovala srílanskú vládu. Novinár zmizol v januári 2010. V roku 2011 takisto neznáma skupina páchateľov podpálila redakciu webu, uviedla v správe tlačová agentúra AP.
Demonštranti dnes uskutočnili tichý protest pri srílanskom parlamente a iba ukazovali transparenty s nápismi "Okamžite ho prepustite" a "Neskrývajte pravdu".
Novinárova manželka Sandya Ekneligodová sa posťažovala, že úrady nevyriešili únos jej manžela. "Vyzývam vládu, aby sa postarala o spravodlivosť," vyhlásila.
Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International uviedla, že od začiatku roka 2006 bolo zabitých najmenej 14 pracovníkov srílanských


Vplyvný španielsky denník El País stiahol svoje štvrtkové vydanie a dal do tlače jeho novú verziu po tom, ako sa ukázalo, že exkluzívna fotografia z titulnej strany s chorým venezuelským prezidentom Hugom Chávezom je falošná. Informuje o tom agentúra AP.
Redakcia denníka sa čitateľom za chybu ospravedlnila a informovala, že prešetruje, ako mohlo k omylu dôjsť. Noviny sa ospravedlnili aj venezuelskej vláde, tá však oznámila, že podá na denník žalobu za útok na Chávezovu dôstojnosť a zosmiešnenie.
Ako informuje agentúra AP, pomerne nekvalitná snímka zachytáva muža s hadicou v ústach, ako leží na lôžku, pravdepodobne v nemocničnej izbe.
El País získal fotografiu z agentúry Gtres Online, ktorá však vzniknutú situáciu odmietla komentovať. Je známa tým, že obchoduje v prvom rade s fotografiami celebrít.
AP uvádza, že Gtres Online ponúkla spornú fotografiu aj jej, podobne ako aj španielskemu denníku El Mundo. Ponuku však odmietli, pretože mali pochybnosti o jej pravosti. Vedúci fotoservisu AP sa navyše obával, že zverejnenie fotografie by mohlo byť porušením lekárskeho tajomstva.
El País stiahol z predaja svoje štvrtkové vydanie a zmenil aj jeho internetovú verziu hneď po tom, ako sa prišlo na omyl. Redakcia nezverejnila informáciu o počte predaných výtlačkov s falošnou fotografiou. Na internetovej stránke bola snímka asi 30 minút.
Dnes sa na jeho webovej stránke objavilo vysvetlenie a prísľub, že denník zmení niektoré interné pravidlá. Redakcia denníka spresnila, že fotografiu jej agentúra Gtres Online ponúkla obvyklým spôsobom. Keď sa redaktori v Gtres Online pýtali na autora či pôvod fotografie, dostali odpoveď, že záber urobila kubánska zdravotná sestra a do Španielska sa dostal prostredníctvom jej sestry, ktorá v krajine žije.
Venezuelský minister informácií Ernesto Villegas v noci nadnes kvôli incidentu zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej odsúdil španielsky denník, konštatoval, že porušil novinársku etiku a vyvolal medzinárodný škandál. Vyhlásil, že noviny by sotva zverejnili podobnú fotografiu niektorého európskeho lídra.
Minister zahraničných veci Elias Jaua v noci nadnes v telefonickom rozhovore s jednou z televíznych staníc uviedol, že vláda nariadila svojmu veľvyslancovi v Španielsku, aby spoločne s generálnym prokurátorom začali pripravovať žalobu na denník.
Villegas spresnil, že fotografia pochádza z videozáznamu, ktorý je od roku 2008 na Youtube. Je na ňom neznámy pacient na ošetrovacom lôžku, ktorému lekári práve zavádzajú do hrdla trubicu.


Copyright © TASR 2012