20. 3. 2013

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated
 
Realizáciou úhrad za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) sa zaoberala Rada RTVS na dnešnom zasadnutí. Takzvané koncesionárske poplatky ostávajú v platnosti aj na rok 2013, ich mesačná výška je 4,64 eura. Zrušenie týchto poplatkov od januára 2013 presadila ešte vláda Ivety Radičovej s tým, že financovanie verejnoprávneho média bude riešené príspevkom zo štátneho rozpočtu.
Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Václava Miku je to téma, ktorá v týchto dňoch telerozhlas zamestnáva najviac. Týka sa zníženia alebo odpustenia úhrady pre poberateľov dôchodkov, sociálne znevýhodnené a zdravotne postihnuté osoby, ktoré sú zákonom presne vymedzené. Zároveň zákon stanovuje, že nárok na zníženie alebo oslobodenie vzniká takémuto platiteľovi až po oznámení a preukázaní skutočností zakladajúcich oslobodenie od platenia úhrady vyberateľovi úhrady. Stanovený je aj termín na uplatnenie, a to do 31. marca.
RTVS dostala za posledné obdobie viac ako 27.000 listov a viac ako 13.000 emailov so žiadosťami o úľavu z poplatku. Podľa slov ekonomickej riaditeľky Radky Doehringovej nie je v silách odboru, ktorý má osem zamestnancov, stihnúť vybaviť všetky žiadosti. Z tohto dôvodu bolo zriadené externé "call" centrum a RTVS predĺžila termín uplatnenia žiadosti o úľavu do 30. júna. Nový termín uvádza aj v informačnej kampani. Táto ústretovosť voči občanom stojí RTVS mesačne viac ako 9000 eur na pokrytie nákladov "call" centra.
Rada vníma kroky manažmentu RTVS ako ústretové vo vzťahu k občanom, ktoré dávajú dostatočný časový priestor na vyriešenie tejto situácie," zhodnotil krok vedenia predseda rady Igor Gallo.
Rada sa zaoberala aj rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, ktorý 27. februára potvrdil pokutu vo výške 50.000 eur pre RTVS za reláciu Večer pod lampou s diskusiou o kauze Cervanová, ktorú televízia odvysielala ešte v júni 2011. Svojim rozhodnutím dal za pravdu Rade pre vysielanie a rentransmisiu (RVR), ktorá o uložení tejto sankcie rozhodla. Podľa generálneho riaditeľa Miku požiada RTVS o stanovisko EBU (European Broadcasting Union - Európska únia vysielateľov).
"EBU má celoeurópske skúsenosti a môžeme sa oprieť o stanovisko ich legislatívneho odboru. My sme túto možnosť už v minulosti využili, myslím, že v tomto prípade ide o mieru subjektívneho hodnotenia, o mieru slobody informácie a legislatívnej nutnosti, ktorú treba v takomto prípade prázdneho kresla zaujať. Nemáme ešte rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, keď príde, budeme sa vedieť vyjadriť aj odbornejšie," uviedol pre TASR Ľuboš Machaj, riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu, ktorý bol v čase vysielania sankcionovaného Večera pod lampou programovým riaditeľom Slovenskej televízie.
"Medializované rozhodnutie Najvyššieho súdu SR beriem ako fakt, počkáme si na oficiálne stanovisko vedenia RTVS, ktoré zaujme po doručení písomného vyhotovenia predmetného rozsudku. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že oprávnenosť použitia inštitútu prázdneho kresla v rámci diskusných relácií je vždy citlivá téma, kde veľmi veľa závisí od profesionality daného moderátora," dodal pre TASR predseda rady Igor Gallo.


Copyright © TASR 2013