20. 3. 2013

Redaktori HN a TV Markíza, hovoriaci o nesplnení sľubu vlády, klamú

Redaktori HN a TV Markíza, hovoriaci o nesplnení
 
sľubu vlády, klamú 


 Redaktor Hospodárskych novín a redaktorka TV Markíza hovoriaci o nesplnení sľubu vlády učiteľom zavádzajú a dokonca klamú. Redaktor denníka Hospodárske noviny Tomáš Nejedlý svojim dnešných príspevkom "Ficov sľub učiteľom zrazu neplatí" a redaktorka Televíznych novín Televízie Markíza Soňa Juricová svojim včerajším príspevkom k danej téme ukážkovo predviedli, ako funguje tendenčná žurnalistika v praxi.
Príspevok Hospodárskych novín so záverom o absolútnom porušení sľubu premiéra učiteľom a spravodajský príspevok, ktorý hovoril, že z vládneho nariadenia rezortu školstva o navýšení platov učiteľom "nezostalo ani smietky" a "financovanie škôl sa zasa vracia tam, kde bolo pred štrajkom" uvedený redaktor a redaktorka priniesli napriek tomu, že fakty hovoria niečo úplne iné.
Skutočnosť je totiž taká, že sľub o 5% navýšení tarifných platov bol naplnený a obdobne povinnosť, podľa ktorej zriaďovatelia, teda mestá, obce a župy, musia 100% prostriedkov určených na mzdy učiteľov vynaložiť na mzdy učiteľov bol takisto naplnený, s jedinou výnimkou v prípade havarijných stavov škôl. Kým doposiaľ platilo, že zriaďovatelia mohli 10% mzdových prostriedkov na školy využiť na prevádzkové náklady, táto možnosť sa zrušila a dnes 5% týchto zdrojov môžu zriaďovatelia presúvať medzi školami, ale výlučne na osobné náklady, teda mzdy učiteľov, aby bolo možné vyrovnávať rozdielnu štruktúru učiteľov a platov v školách.
To, čo na pol roka, pokiaľ začiatkom budúceho roku nebude systémovo zmenený model financovania škôl, upravila novela poslanca NRSR a predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára je, aby vo výnimočných prípadoch, napr. keď zlyhá kúrenie v škole alebo sa vyskytne zásadná stavebná závada, mohla byť so súhlasom riaditeľa danej školy časť zdrojov školy určených na mzdové náklady v objeme 5% - a len v rámci tejto školy - presunutá na odstránenie týchto havarijných stavov s cieľom obnoviť riadny chod školy. Pre ucelený obraz treba uviesť, že s touto úpravou vyjadrili súhlas aj školskí odborári.
Napriek tomu, že tieto skutočnosti boli redaktorovi Hospodárskych novín obšírne vysvetlené a napriek tomu, že redaktorka hlavnej spravodajskej relácie najsledovanejšej televízie by o týchto základných faktoch mala mať prehľad, uviedli svoje príspevky alebo tendenčne, alebo vyslovene lživo. V prípade televíznej redaktorky dokonca konštatovaním o tom, že "financovanie škôl sa zasa vracia tam, kde bolo pred štrajkom".
Tu už možno hovoriť o zásadnej neznalosti problematiky, v horšom prípade o úmysle zavádzať čitateľov a divákov, pretože ak je naplnený sľub o 5% navýšení tarifných platov, súčasne obmedzená možnosť presunov medzi školami len v rámci mzdových nákladov a takisto len s miernymi úpravami a so špecifickými podmienkami upravená možnosť presunu 5% prostriedkov na riešenie akútnych havarijných situácií - zdôrazňujeme, že so súhlasom riaditeľa a len v rámci rozpočtu danej školy na zabezpečenie jej chodu - potom len cielene tendenčný prístup môže hovoriť o neponechaní "ani smietky" na vládnom nariadení a sľube učiteľom.
Tendenčnosť tohto prístupu je o to viditeľnejšia, že ostatné médiá túto tému spracovali vyvážene a pravdivo, teda profesionálne.


TASR o tom informoval tlačový odbor ÚV SR.