24. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) prešetruje, ako mohli hackeri zverejniť falošnú správu o výbuchoch v Bielom dome, ktorá spôsobila rozruch na hlavnom konte tlačovej agentúry Associated Press (AP) na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Hovorkyňa FBI Jenny Shearerová potvrdila, že v prípade vyšetrovanie prebieha, podrobnosti však neuviedla. Kauzou sa začala zaoberať aj americká Komisia pre bezpečnosť a obchod (SEC).
Na spravodajskú službu AP na Twitteri v utorok zaútočili hackeri. Na stránke sa objavil tweet o výbuchoch dvoch náloží v Bielom dome, pri ktorých mal utrpieťzranenia aj prezident Barack Obama. Správa vystrašila aj finančné trhy, píše Reuters.
AP vzápätí dementovala obsah správy, ktorá sa medzitým dostala k takmer dvom miliónom jej sledovateľov na sociálnej sieti Twitter. Biely dom potvrdil, že Obama je v poriadku, spresnila agentúra MTI.
K zodpovednosti za hackerský útok sa podľa nej prihlásila tzv. Sýrska elektronická armáda (SEA), skupina podporujúca úradujúceho sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Skupina tvrdí, že stála aj za nedávnymi hackerskými útokmi na americkú rozhlasovú stanicu NPR, televíziu CBS i konto spravodajskej siete BBC na Twitteri.


Copyright © TASR 2013
Najväčší vydavateľ novín v USA, americká mediálna spoločnosťGannett, v prvomštvrťroku hospodáril s vyššími tržbamiaj ziskom nežvlani. Čistý zisksa za prvétri mesiace roka zvýšil o 53 percent na 104,6milióna dolárov . Firme pomohol okrem iného program digitálneho predplatného na niektoréperiodiká, ktorý spoločnosťzaviedla vlani. Gannett, medzi ktorého titulypatrí napríklad USA Today, sa v poslednej dobe snažilzvýšiť svoju aktivitu v oblasti digitálnych médií a posilniť svoje postavenie v tejto oblasti stým, ako ľudia stále viac hľadajú správyna internete av mobilnýchzariadeniach, napísala denník The Wall StreetJournal . Celkovýpríjem spoločnosti stúpol o 1,6 percenta na 1,24miliardy. Zhodoval sa tak s očakávaniami analytikov, ktorých oslovila agentúra Reuters. Príjem zplatieb za digitálny prístup vo vydavateľskej divízii stúpol o viacako 75 percent. Zvýšilsa totiž početľudí, ktorí platia za prístup k správam na internetových stránkach periodík a prostredníctvomaplikácií v inteligentných telefónoch av počítačovýchtabletoch. Firma všaknedokázala úplne vyrovnaťprepad z príjmu zreklamy v novinách,kde sa celkový príjem znížil o 0,3 percenta na 871,2milióna dolárov.

Copyright © ČTK 2013



Afganský prezident Hámid Karzaj vyhlásil boj proti neislamským a obscénnym televíznym programom na nátlak zo strany Najvyššej rady duchovných (Ulamá). Karzaj preto v stredu nariadil ministerstvu kultúry, aby zabránilo vysielaniu programov, ktoré sú "vulgárne, neislamské, obscénne alebo urážajú islamskú morálku krajiny". Hovorca prezidentovej Ministerskej rady Rafí Ferdús informoval, že o zásah Karzaja požiadali islamskí duchovní. Zároveň zdôraznil, že nariadenie neobmedzuje slobodu slova či médií. "Skúsenosti z posledných desiatich rokov hovoria, že niektorí ľudia a médiá nadhodnocujú a nesprávne interpretujú slobodu slova," vyhlásil. Nešpecifikoval, ktoré programy bude zakázané v budúcnosti vysielať.
Hnutie Taliban, ktoré vládlo v Afganistane pred rokom 2001, presadzovali prísne islamské právo šaría. Vysielať sa nesmeli ani len hudobné programy a ženy mali zakázanú väčšinu aktivít vrátane vzdelávania. Porušovanie zákonov trestali obzvlášť prísne a kruto. Afganský mediálny sektor zažil po páde Talibanu veľký rozmach, v poslednom čase sa však zvyšuje tlak na islamizáciu obsahu. Minulý september napríklad vláda zažalovala dve televízne stanice za odvysielanie záberov sporo odetých žien, čo je v rozpore s islamskou morálkou.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.