15. 5. 2013

90 rokov rozhlasového vysielania

90 rokov rozhlasového vysielania



Rozhlasové programové služby RTVS Rádio Slovensko a Rádio Regina pripravili pri príležitosti 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania vo vtedajšom Československu v spolupráci s kolegami z Českého rozhlasu špeciálne tematicky zamerané programy.
Na Rádiu Slovensko si môžete v Príbehu Československého rozhlasu od pondelka do piatka v čase od 11.36 vypočuť napríklad aj tieto témy:

1. Letisko Praha – Kbely prvé vysielanie - prví koncesionári.

2. Adresa Vinohradská 12: II. svetová vojna, protektorát, Májové povstanie českého ľudu, oslobodenie, rok 1948, rok 1968, rok 1989, delenie rozhlasu 1992-93.

3. Rozhlasové rekordy - prvý športový prenos v Európe r. 1924; prvý digitálny priamy prenos r. 1985; najstaršia rozhlasová hra r. 1926; prvý priamy prenos cez Atlantik r. 1930; najvyššia budova v Československu – bývalý Československý rozhlas na Pankráci;

4. Slovenčina na vlnách Československého rozhlasu: stanica Hviezda/Československo; stanica Elán + Mikrofórum; Pozor, zákruta! z Bratislavy na federálnom okruhu, dnes špeciálna redakcia pre Slovákov.

5. Budúcnosť Českého rozhlasu, úloha verejnoprávneho ČRo v modernom duálnom systéme – rozhovor s generálnym riaditeľom ČRo Petrom Duhanom, ktorý je Slovák a zároveň posledný federálny riaditeľ Československého rozhlasu.

V sobotnom vydaní relácie Štúdio svet krátko po desiatej hodine budeme spomínať na 90-ročnú históriu rozhlasového vysielania najprv Československého, neskôr Českého a Slovenského rozhlasu. Na úvod vám ponúkneme krátku retrospektívu zahraničného spravodajstva z dielne našich českých kolegov, pridáme aj spomienku na slovenských spravodajcov pôsobiacich v zahraničí. Bývalí kolegovia vám porozprávajú, ako Štúdio svet, vtedy ešte Štúdio Európa začínalo, predstavíme vám Slovákov žijúcich v Českej republike a Čechov žijúcich na Slovensku a na záver vám ponúkneme „drobnosť“ od hádam najobľúbenejšieho prispievateľa do našej relácie – Gregora Martina Papucseka

Aj v špeciálnom vydaní relácie Noc v archíve v sobotu 18. mája od 22.23 do 24.00, budeme oslavovať 90. narodeniny bývalého Československého rozhlasu. V archíve sme tentokrát našli ukážky, v ktorých si spomenieme napríklad na to, aké jednoduché a zároveň na svoju dobu zložité bolo technické zariadenie, ktoré prvýkrát do éteru vyslalo rozhlasový signál z Bratislavy. Budeme počuť aj jeden z vzácnych archívnych materiálov, ktorý predznamenával dobu neslobody počas 2. svetovej vojny. Pripravili sme aj ukážky z netradičného spievaného rozhlasového kvízu, rozhlasovej hry pre mládež, alebo rozhlasové správy z roku 1959. A chýbať nebudú ani archívne piesne, ktoré vznikli v rozhlasových štúdiách.
Rádio Regina už od 8. mája vysiela každý deň Rozhlasovú pohľadnicu, ktorú dostala formou reportáží zo všetkých regionálnych rádií Českého rozhlasu. A všetky regionálne rádiá v Českej republike dostali rozhlasové pohľadnice – reportáže o Slovensku.

Zajtra 16. mája bude vysielať spolu 11 českých a tri slovenské regionálne rádiá. V programe Studio Noc bude Rádio Regina a jeho poslucháči hosťom Českého rozhlasu, ktorý pripravil špeciálny obsah večerného vysielania tak, aby v ňom zazneli slovenskí interpreti, humoristi a osobnosti, ktoré v minulosti navštívili Český rozhlas a ich piesne, výpovede a myšlienky sú uložené v archíve Českého rozhlasu. Od 20.00 do 21.00 a od 23.00 až do polnoci sa budú môcť do diskusie o českej a slovenskej hudbe či o česko-slovenských vzťahoch zapojiť aj poslucháči Rádia Regina Bratislava, Banská Bystrica či Košice.

Večerný program Studio Noc regionálnych rádií podľa programovej štruktúry je nasledovný:

20:00 – Koncert Studia Noc

21:00 – Tandem – Talk show Jana Rosáka

22:00 – Divadlo Noc

23:00 – Noční linka

V sobotu 18.5. o 9.00 Rádio Regina odvysiela autorskú hudobno-slovnú reláciu Ľubomíra Šama Dobré vibrácie s prívlastkom česko–slovenské.