14. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americké ministerstvo spravodlivosti tajne získalo telefónne záznamy reportérov a redaktorov americkej agentúry The Associated Press (AP) za obdobie dvoch mesiacov minulého roka. Agentúra to uviedla v pondelkovej správe. Podľa nej ide o "hlbokej a bezpríkladnej narušenie" spôsobu, ktorým spoločnosť získava a spracováva informácie. AP vraj o zbere telefónnych údajov informoval prokurátor Ronald Machen. Ministerstvo údajne získalo záznamy v podobe odchádzajúcich hovorov na pracovné a súkromné ​​telefónne čísla reportérov v New Yorku a ďalších amerických štátoch a na ústredné telefónne číslo reportérov AP v novinárskej galérii americkej Snemovne reprezentantov. Nie je ale bezprostredne jasné, či záznamy zahŕňajú aj prichádzajúce telefonáty a dĺžku trvania hovorov. Informácie, ktoré vláda AP poskytla, však vraj nenaznačujú, že došlo ku sledovanie samotných telefónnych hovorov.

Copyright © ČTK 2013



 

Seriál Pán času, známy aj pod originálnym názvom Doctor Who, bude pokračovať ôsmou sezónou. Na červenom koberci pred nedeľným odovzdávaním televíznych cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) v londýnskej Royal Festival Hall to prezradil Steven Moffat. Hlavný scenárista modernej verzie kultového sci-fi v rozhovore niekoľkokrát zdôraznil, že fanúšikovia nemajú dôvod pochybovať, pretože "ôsma séria je rozhodne a definitívne potvrdená". Ako dodal, v súčasnosti práve ona zaberá väčšinu jeho času.
V sobotu 18. mája sa na televízne obrazovky dostane posledná časť siedmej sezóny, ktorá je mimoriadne očakávaná, pretože sám Moffat skonštatoval, že sa po nej seriál navždy zmení. "Je plná prekvapení a otázok, na ktoré Who nikdy nedal odpovede, vrátane Doktorovho najväčšieho tajomstva," prezradil s tým, že diváci a diváčky sa dozvedia aj to, prečo je jeho súčasná spoločníčka Clara (Jenna-Louise Coleman) taká výnimočná a čaká ich prekvapenie, ktoré podľa neho zatiaľ ešte nikto neuhádol. Na epizódu by mal dejovo priamo nadviazať špeciál k 50. výročiu, ktorého vysielanie je naplánované na 23. novembra. Ôsma sezóna by mala následne odštartovať tradičným vianočným špeciálom.
Hlavnou postavou seriálu je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír.
Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka novému seriálu sa preslávil aj spomínaný Steven Moffat, ktorý spolupracoval napríklad na scenári animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) a postaral sa tiež o mimoriadne úspešné nové televízne spracovanie príbehov Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010). Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ 10. Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant. Aktuálnym 11. Doktorom je anglický herec Matt Smith.
V USA sa pritom distribútorovi podaril pomerne veľký prešľap, keď fanúšikom, ktorí si predobjednali druhú polovicu siedmej sezóny na Blu-ray diskoch, prišli balíčky skôr, ako sa do vysielania dostali posledné dve epizódy. Tvorcovia seriálu i manažér značky BBC zodpovedný za Pána času Edward Russell okamžite reagovali na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter prosbami, aby tí, ktorí mali možnosť vidieť očakávané vyvrcholenie aktuálnej sezóny, ostatným nepokazili prekvapenie a nechali si všetko zatiaľ pre seba. Ak dokážu udržať tajomstvo, sľúbili im dokonca odmenu. "Steven Moffat sľúbil, že ak fanúšikovia pomôžu udržať tajomstvo finále, zverejníme hneď po epizóde špeciálne video s Mattom a Davidom," napísali na oficiálne konto seriálu s odkazom na predstaviteľov 10. a 11. Doktora.




Spolutvorca britského seriálového hitu Sherlock (2010) Steven Moffat fanúšikov upozornil, že štvrtá séria zatiaľ nie je potvrdená. Predstaviteľ titulnej postavy Benedict Cumberbatch, ktorý sa ako legendárny detektív predstavil zatiaľ v dvoch sériách, pritom v marci vyhlásil, že sa s tvorcami dohodol na tretej aj štvrtej sezóne. "Všetci sme boli trochu v šoku, myslím že v BBC boli dosť prekvapení," uviedol Moffat na nedeľnom udeľovaní televíznych cien BAFTA. "Je to však obrovský hit, takže ak to budú všetci chcieť, nakrútime štvrtú sériu - ak niekto vôbec prežije!" dodal.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Sherlocka a Johna Watsona v ňom stvárňujú Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1893, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Názov epizódy je slovnou hračkou, keďže dvojica v Doyleovej poviedke bojovala práve pri Reichenbašských vodopádoch (v angličtine Reichenbach Falls), kam obaja spadli. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. V prvej epizóde tretej sezóny The Empty Hearse sa diváci dozvedia, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť hrozivý pád zo záveru druhej série. Dátum premiéry novej série zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka.



Predstavitelia americkej televízie Fox v pondelok oznámili, že akčný seriál 24 (2001 - 2010) sa budúci rok v máji vráti na televízne obrazovky. Nová séria s názvom 24: Live Another Day bude obsahovať dvanásť epizód, v ktorých federálneho agenta Jacka Bauera znova stvárni britsko-kanadský herec Kiefer Sutherland. Programový šéf Fox Kevin Reilly uviedol, že tvorcovia seriálu pôvodne uvažovali nad celovečerným filmom, nakoniec sa však rozhodli pre novú sériu. Obnovenie populárneho seriálu ocenil aj samotný Sutherland. "Odozva na tento seriál sa nedá porovnať s ničím, čo som ako herec zažil. To, že budem mať znova možnosť zahrať si Jacka Bauera, je ako nájsť strateného priateľa. Nápady scenáristu Howarda Gordona znejú veľmi dobre a nesklamú," vyhlásil 46-ročný herec.
Kiefer Sutherland je synom Donalda Sutherlanda a Shirley Douglas. V jeho rozsiahlej filmografii sú snímky ako Pri mne stoj! (1986), Mladé pušky (1988), Hráči so smrťou (1990), Zopár správnych chlapov (1992), Twin Peaks (1992), Traja mušketieri (1993), Kedy zabiť (1996), Smrtihlav (1998), Telefónna búdka (2002), Strážca (2006), Zrkadlá (2008) či Melancholia (2011). Za účinkovanie v seriáli 24 získal v roku 2002 Zlatý glóbus v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme, pričom na túto cenu bol celkovo nominovaný až šesťkrát. Okrem toho získal aj dve ceny Emmy či dve Screen Actors Guild Awards a od roku 2008 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.