6. 5. 2013

Denník Sme opätovne klame a zavádza

Denník Sme opätovne klame
a zavádza 



 Najvyšší súd Slovenskej republiky postupoval pri opatreniach k rozvrhu práce vždy v súlade so zákonom a nálezmi Ústavného súdu SR. "Napríklad v kauze Duckého zmenky som postupoval rovnako ako bývalý podpredseda Juraj Majchrák, ktorému jeho postup odobril aj ústavný súd. Za rovnaký postup ma však Aliancia fair play prenasleduje trestnými oznámeniami. Tento vykonštruovaný prípad storočia preveruje generálna prokuratúra už tri roky. Osobne nemám čo skrývať," uviedol predseda NS SR Štefan Harabin.
Preto dnešný článok denníka Sme pod názvom "Zmeny rozvrhu práce sudcov boli podozrivé aj u Harabina" je neobjektívny, tendenčný a založený na klamstvách a polopravdách. "Všetky zmeny rozvrhu práce viedli k zrýchleniu súdneho konania a okrem iného veľké miliardové spory sa úspešne skončili pre štát, ktorý nemusel platiť miliardy schránkovým firmám. Zrejme práve toto vadí pochybným mimovládnym organizáciám a ich sponzorským špekulantom, ako aj denníku Sme." uzavrel Harabin.
Zmeny rozvrhu práce sú opatrením na zrýchlenie súdneho konania. Sú bežné napríklad aj v Českej republike, kde môže predseda súdu podľa počtu vecí, sudcov prekladať v rámci kolégií. V súčasnosti sú súdy zahltené exekúciami, preto predsedovia súdov vrátane Štefana Harabina musia robiť okamžite viaceré zmeny v rozvrhoch práce, ktoré sa dotknú aj iných ako exekučných prípadov. To je skutočný dôvod existencie dodatkov k rozvrhu práce a opatrení predsedu.
Predsedovia okresných a krajských súdov urobia ročne niekoľko stoviek dodatkov k rozvrhom práce. Dôvodom je napríklad rovnomerné zaťaženie, aby súdne konania netrvali príliš dlho. Nie je možné totiž nechať situáciu tak, ak jeden napríklad obchodný sudca má pridelených 1400 spisov a druhý jeho kolega na tom istom súde iba 600.
Práve na základe zmien v rozvrhoch práce došlo počas pôsobenia Heleny Kožíkovej k radikálnemu zníženiu počtu starých prípadov na Okresnom súde Bratislava I. Kožíková zistila okrem iného vážne pochybenia v zapisovaní podaní v elektronickom formáte, kedy štát prišiel na poplatkoch o státisíce korún. Tieto podania sa vôbec nezapisovali do registra na základe pokynov z rezortu spravodlivosti, keď na jeho čele stála Lucia Žitňanská.