24. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Právo vnučky autora populárnej detskej postavičky Krtka Zdeňka Milera predávať príslušné licencie spochybnila správkyňa dedičstva renomovaného výtvarníka Milena Fischerová.
Práve táto advokátka nechala právne preveriť zmluvu, vďaka ktorej Karolína Milerová a jej spoločnosť Little Mole predáva licencie na komerčné využitie Krtka. Dospela pritom k záveru, že zmluva je neplatná.
Proti licencii poskytnutej Milerovou vnučkou sa vyslovil už prvý súd, ktorý zakázal distribuovať hračky s Krtkom vyrobené v Poľsku na českom a slovenskom trhu. Uspieť môže aj výrobca drevených hračiek Detoa z Albrechtíc, ktorý sa bráni dovozu tovaru vyrábaného v Nemecku takisto s licenciou spoločnosti Little Mole, píše internetový server Lidovky.cz.
Vnučka Zdeňka Milera v rozhovore pre rovnaký server argumentovala v prospech svojich obchodných aktivít práve zmluvou, ktorú so starým otcom uzavrela niekoľko týždňov pred jeho úmrtím. "Rodina o tom vie. Jediný, kto robí problémy mne i rodine, je pani Milena Fischerová. Blokuje uzavretie dedičstva a z úplne iracionálnych dôvodov tiež môj rozvoj spolupráce tým, že nechce oznámiť obsah licenčných zmlúv," vyhlásila Karolína Milerová.
Samotná Fischerová však odmieta, že by zdržovala dedičské konanie - ako správkyňa autorských práv vraj nemá vo vyrovnaní s pozostalými žiadnu úlohu. "Tým, že slečna Karolína Milerová podávala návrhy na moje uvoľnenie z funkcie správcu a notár i odvolací Mestský súd sa museli týmito návrhmi zaoberať, istotne neprispela k rýchlemu priebehu dedičského konania. Skôr naopak. Súd prvého stupňa i mestský súd ma v tejto funkcii potvrdili, uviedla pre server advokátka.
Na margo inkriminovanej zmluvy Fischerová uviedla, že výtvarník, s ktorým ako výhradná zástupkyňa spolupracovala do jeho skonu, ju nikdy o niečom takom neinformoval a Karolína Milerová akúsi kópiu dokumentu predložila dva týždne po jeho úmrtí. "Táto zmluva bola prekvapením nielen pre mňa, ale i pre budúcich dedičov," dodala.
Vnučka Krtkovho autora dokument nechce zverejniť. Podľa Fischerovej v nej Zdeněk Miler udeľuje nevýhradnú licenciu na kompletné dielo za jednorazový poplatok 1000 Kč na celé obdobie autorskoprávnej ochrany - teda po 70 rokov od jeho smrti.




Po prijatí vyše 1000 sťažností stiahli z médií v Pakistane reklamu na kondómy so zdôvodnením, že jej vysielanie počas posvätného moslimského mesiaca ramadán je nemravné. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
      V reklame vystupuje pár, ktorý sa čuduje, ako sa susedovi darí mať takú atraktívnu a oslňujúcu manželku. Sused im so širokým úsmevom prezradí svoje tajomstvo - je ním balíček kondómov "džoš". Tento výraz sa v urdčine, ktorá je v Pakistane úradným jazykom, prekladá ako "vzrušenie".
      "Ľudia, ktorí sa sťažovali, nechcú vidieť takúto nemravnú reklamu v televízii počas ramadánu," uviedol hovorca Pakistanského úradu pre reguláciu elektronických médií.
      Reklamu dobrovoľne stiahla spoločnosť Pakistan Broadcasting Association, dodal hovorca.
      Pakistan je prevažne moslimská krajina, kde mnoho ľudí počas ramadánu svedomito dodržiava pôst a modlenie.
      V krajine sa už dlho zakazuje to, čo je pokladané za urážlivé. Takmer pred rokom zakázali prístup na internetovú stránku YouTube, pretože podľa sťažujúcich sa občanov bol na nej zverejnený materiál urážajúci moslimov.
      Minulý týždeň napríklad ženám na severozápade Pakistanu zakázali nakupovať počas ramadánu bez sprievodu, aby ich prítomnosť nerozptyľovala mužov.

Copyright © TASR 2013



Moskovský mestský súd v stredu začal pojednávať v prípade vraždy novinárky Anny Politkovskej, z ktorej sú obvinení štyria Čečenci a bývalý policajt z Moskvy. Sudca Pavel Melechin proces otvoril napriek námietkam Politkovskej dcéry a syna, ktorých advokáti sú momentálne v zahraničí a žiadali preto niekoľkodňový odklad. Pozostalým tiež prekáža vytvorenie poroty bez predošlej porady, na čo mali podľa obhajcov právo. Celé konanie sa preto rozhodli bojkotovať a označili ho za "zjavne nezákonné". Hovorkyňa súdu Anna Usačevová v utorňajšom vyjadrení pre agentúru Interfax naopak ubezpečila, že výber členov poroty sa uskutočnil v súlade so zákonom.
Novinárku známu kritickým postojom voči Kremľu zastrelili v roku 2006 pred vchodom jej domu v deň narodenín Vladimira Putina v Moskve. Politkovská písala pre opozičný týždenník Novaja Gazeta, pričom sa preslávila odvážnymi reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku či tvrdením, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba.
Z účasti na vražde pôvodne obvinili troch Čečencov a bývalého policajný vyšetrovateľa, ktorý podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Vo februári 2009 všetkých štyroch mužov zbavili obvinení pre nedostatok dôkazov, najvyšší súd však oslobodzujúce rozsudky zrušil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. To sa podarilo uzavrieť minulú jeseň, no kritici naďalej tvrdia, že skutočný organizátor vraždy zostáva na slobode a verejnosť sa jeho meno zatiaľ nedozvedela.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.