26. 7. 2013

Zomrela Bernadette Lafontová

Zomrela Bernadette Lafontová 



Francúzska herečka Bernadette Lafontová zomrela vo štvrtok v rodnom meste Nimes na juhu krajiny galského kohúta vo veku 74 rokov. Umelkyňu hospitalizovali v miestnej nemocnici iba v pondelok po náhlej nevoľnosti, ďalšie podrobnosti o pozadí jej zdravotných problémov francúzske médiá nezverejnili.
      Dcéra lekárnika sa už v detstve venovala tancu a baletu, neskôr vystupovala aj na scéne miestneho divadla v rodnom Nimes. Do francúzskej metropoly Paríža sa dostala po sobáši s hercom Gérardom Blainom (1930-2000) vo veku 19 rokov. Jej druhým manželom sa však už po dvoch rokoch stal maďarský sochár György Medveczky, s ktorým mala tri deti.
      Už o krátky čas neskôr sa objavila na striebornom plátne v celovečernom filme Clauda Chabrola Krásny Serge so Jeanom-Claudeom Brialym v hlavnej úlohe.
      Z mimoriadne bohatej filmografie herečky, ktorá stvárnila i na divadelných scénach viacero pamätných postáv, mohli diváci v bývalom Československu a jeho nástupníckych štátoch vidieť napríklad snímky Zločin v exprese režiséra Costu-Gavrasa, Zlodej z Paríža, ktorý nakrútil Louis Malle so Jeanom-Paulom Belmondom a Genévieve Bujoldovou v hlavných úlohách, ale aj komédiu režiséra Clauda Millera Korytnačka na chrbte, či ďalšie komédie Superprehnití a Snúbenica na prenájom. Umenie herečky si mohli overiť aj televízni diváci vo viacerých produkciách, v ktorých podala presvedčivé výkony, tak napríklad v televíznom filme Maigret sa mýli, v ktorom postavu slávneho detektíva vytvoril Bruno Cremer.
      Bernadette Lafontovej udelili v roku 2003 čestného Césara, francúzskeho Oscara, za celoživotné dielo,  už skôr si toto ocenenie vyslúžila za kreáciu v snímke Clauda Millera L'effrontée (1985). Na konte mala aj viacero nominácii na toto prestížne ocenenie. Od roku 2009 bola laureátkou Radu Čestnej légie.
      Umelkyňa opakovane spolupracovala s Francoisom Truffautom, s ktorým nakrútila dokonca svoj filmový krátkometrážny debut i s Claudom Chabrolom, ale neboli to osamelé osobnosti francúzskej kinematografie, s ktorými sa stretla "na pľacoch", boli medzi nimi početní špičkoví kolegovia-herci zosnulej, ako aj ďalší významní režiséri ako napríklad Georges Lautner alebo Édouard Molinaro.


Copyright © TASR 2013