22. 8. 2013

Boris Zala CNN NEWS

Boris Zala CNN NEWS




Poslanci Európskeho parlamentu navrhujú každý rok laureátov na Sacharovovu cenu, ktorá sa udeľuje za slobodu myslenia, humanizmus a ľudské práva: slovenský europoslanec Boris Zala vyvíja kampaň, aby tohto roku cenu získala americká spravodajská televízna stanica CNN za mediálny projekt bojujúci proti modernému otroctvu.
Zala v rozhovore pre TASR pripomenul, že jedným z laureátov tejto ceny je aj Alexander Dubček, ktorý sa stal v poradí druhým nositeľom ceny po Nelsonovi Mandelovi.
"Každý rok navrhujeme laureátov na túto cenu a ja som navrhol pre tento rok jeden veľký mediálny projekt, ktorý sa volá Projekt slobody - ako skoncovať s moderným otroctvom," uviedol Zala.
Slovenský europoslanec spresnil, že ho oslovila veľká investigatívna akcia televíznej stanice CNN, ktorej reportéri intenzívne pomáhajú pri odhaľovaní praktík a prípadov moderného otroctva na celom svete. Nevynímajúc ani Spojené štáty či Európu, lebo táto akcia nie je zameraná len na tretí svet.
Zala upozornil, že vďaka aktivitám novinárov zo CNN sa už podarilo oslobodiť vyše 2000 otrokov a zmeniť legislatívu vo viacerých krajinách sveta - vrátane federálnych štátov USA -, aby sa zamedzilo praktikám otrockej práce.
Podľa jeho slov sa to týka najmä krajín, ako je Egypt, India, Indonézia, Thajsko, alebo niektorých severoafrických štátov, kde sú dodnes prítomné moderné verzie otroctva.
"Zameral som sa na to, aby tento projekt bol ocenený Sacharovovou cenou. Intenzívne na tom pracujem, uvidím, ako sa to podarí," uviedol Zala. Dodal, že o laureátoch ceny sa bude rozhodovať v októbri a o ich užšom výbere v novembri, pričom cena za rok 2013 bude udelená v decembri na slávnostnom zasadnutí Európskeho parlamentu.
Zala najväčší problém vidí v tom, že u časti poslancov EP má CNN povesť americkej stanice, ktorá je akousi hlásnou trúbou amerických záujmov, ale podľa neho sa tento projekt intenzívne sústreďuje na koreň veci a odhaľuje javy, ako je otroctvo v baniach, najmä v Afrike, otrocké praktiky v textilnom priemysle v Bangladéši, alebo otroctvo spojené s predajom orgánov, kde uvádza oblasť Sinajského polostrova v Egypte a ďalšie severoafrické krajiny.
"Redakcia CNN to zisťuje, odhaľuje a vysiela, a myslím si, že je to fantastická práca, najmä ak si uvedomíme, že CNN je súkromná spoločnosť," skonštatoval Zala.
Poslanec priznal, že protikandidáti voči jeho návrhu na Sacharovovu cenu už určite sú, aj keď ich zatiaľ nepozná. Ich mená budú postupne zverejňované od začiatkom septembra.



Copyright © TASR 2013