21. 8. 2013

DNES V RTVS.Nezabudnime


DNES V RTVS
 
Nezabudnime



Televízia – JEDNOTKA:
20:20 – premiéra filmu EŠTÉBÁK
22:10 - dokument ALEXANDER DUBČEK 

Televízia – DVOJKA:
20:00 - dokument ŠESŤDESIATOSMIČKÁR
Anotácia: Ján Midžiak, rodák z Oravy, vyrastajúci vo Vrútkach, je málo známou osobnosťou Československých kontroverzných dejín. Bol jedným z mála slovenských rozhlasových hlásateľov v Prahe, odkiaľ stál pri poslucháčoch v chvíľach najťažších - počas okupácie v r. 1968. Upútavka:
20.50 - dokument VTEDY V AUGUSTE
Anotácia: Dokumentárny film o rekonštrukcii udalostí r. 1968 v Moskve. Spomienky osobných lekárov A. Dubčeka a L. Svobodu o udalostiach v roku 1968. Autentické zábery z voľby prezidenta L. Svobodu, jeho sľub. Nová vláda. Ľudia zdraviaci kvetmi A. Dubčeka. Príchod ruských tankov. Rozprávanie Dr. Bernárta a dr. Smrčeka, ktorí boli lekármi delegácie, ktorá po obsadení v r. 1968 išla do Moskvy, o udalostiach v Moskve. Unikátne archívne zábery z
21:25 - film CUDZINCI
Televízny film o snoch dvoch ľudí, snažiacich sa naplniť predstavu o svojom návrate do bývalej vlasti. Film je situovaný do čias, kedy bol náš svet rozdelený ostnatým drôtom. V hlavných úlohách Jozef Kroner a Juraj Kukura.

RÁDIO SLOVENSKO:
K 45. výročiu okupácie Československa pripravujeme špeciálny program s využitím nášho archívu, ale i archívu Českého rozhlasu. 21. augusta 2013 odvysielame 10-dielny seriál (v každej hodine počas dňa jedna časť), v ktorom priblížime najdôležitejšie udalosti Pražskej jari (1968 – 1968).
Okrem toho do vysielania zaradíme publicistické príspevky, približujúce udalosti spred 45-tich rokov v spomienkach priamych aktérov Augusta 1968.
Téme budeme venovať pozornosť aj v reláciách Nočná pyramída s hosťom Michalom Tvarožkom.
21. augusta o 21:06 tiež pripravujeme premiéru fíčra o štyroch emigrantoch, ktorí sa rozhodli opustiť svoju vlasť a zásadne tak zmeniť svoj život.
Anotácia: 21. august 1968 spôsobil veľkú emigračnú vlnu. Zo Slovenska sa podarilo ujsť takmer 104 tisícom ľudí. Ich cieľom boli krajiny ako USA, Švajčiarsko, Nemecko, Južná Afrika.

To sú fakty. Ale za každým číslom je človek so svojím príbehom. Vo fíčri Martiny Karasovej rozprávajú štyria emigranti, ktorým sa podarilo ujsť hneď po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy a v dôsledku normalizácie v roku 1984. Formou „oral history“ s využitím fondu Archívu Slovenského rozhlasu sa dozvieme peripetie ich cesty za novým životom. Aj keď sa zdajú byť podobné, každý z nich je jedinečný. Tento fíčer vznikol v spolupráci Slovenského rozhlasu RTVS s Fakultou masmédií Paneurópskej vysokej školy. Je debutom absolventky tejto školy.

RÁDIO REGINA:
V publicistických, diskusných a spravodajských reláciách budeme mapovať podujatia, osobnosti a aktuality, ktoré sa spájajú s Augustom ´68 a s prežívaním jeho 45. výročia. Dominantne sa bude výročiu venovať v autonómnom vysielaní.
Príklady publicistík – pamätníky tohto výročia v regiónoch, osudy kasární, príbehy ľudí, ktorí sa nezmierili s okupáciou, diskusie historikov k vývoju interpretácie tohto historického faktu, spomienky rozhlasových pracovníkov, novinárov, fotografov...hudobná dramaturgia. V spoločnom vysielaní upraví programovú štruktúru v stredu 21.8. a od 15,00 do 16,00 odvysiela v premiére fíčer Egona Tomajka venovaný spisovateľovi, Pavlovi Hrúzovi, ktorý bol umlčaný po augustových udalostiach. 5. augusta uplynie 5 rokov od smrti spisovateľa a rozhlasového redaktora Pavla Hrúza.
V spoločnom vysielaní Rádio Regina odvysiela v stredu o 20,00 reláciu Osmičky na piatich čiarach, v ktorej Ľubo Šamo mapoval hudobnú scénu šesťdesiatych rokov.

RADIO SLOVAKIA INTERNATIONAL:
K 45. výročiu okupácie Československa pripravujeme rozhovory o 21. auguste s historikom Jozefom Zatkuliakom z Historického ústavu SAV, s predsedom Slovenskej historickej spoločnosti Viliamom Cicajom, doplnené archívnym rozhovorom s poradcom Leonida Brežneva Alexandrom Bovinom a ďalšími archívnymi materiálmi.