14. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Americké herečky Halle Berryová a Jennifer Garnerová vyzývajú kalifornských zákonodarcov, aby podporili návrh zákona, ktorý ukladá tvrdší postih pre paparazzov obťažujúcich známe osobnosti a ich deti.
      Ako informovala agentúra AP, filmové hviezdy v utorok v predmetnej záležitosti vypovedali na súde. Návrh pripravovaného zákona by zmenil definíciu obťažovania tým, že by doň bolo zahrnuté aj fotografovanie dieťaťa bez povolenia jeho poručníka.
      Pre tehotnú Berryovú to už bola druhá skúsenosť svojho druhu na súde. Zákonodarcom povedala, že kvôli neustálej prítomnosti fotografov sa jej päťročná dcéra Nahla bojí chodiť do školy. Garnerová so slzami v očiach zasa popísala, ako ju a jej tri deti paparazzovia agresívne prenasledujú na každom kroku.
      Návrh zákona už odobril zákonodarný zbor a teraz smeruje do schvaľovacej komisie. Organizátori mediálnych podujatí sa však obávajú, že zákon poškodí tlačové besedy.


Kameraman britskej spravodajskej televízie Sky News prišiel o život pri dnešných zrážkach medzi demonštrantmi a vládnymi jednotkami v egyptskej metropole Káhira. Informovala o tom agentúra AP.
      Mick Deane (61) podľahol strelným zraneniam utrpeným počas násilností, ktoré vypukli po tom, ako bezpečnostné zložky zakročili proti dvom táborom protestujúcich stúpencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího.
      Deane bol členom novinárskeho tímu, ktorý pokrýval súčasné napäté dianie v Káhire. Podľa stanice Sky News sa jeho kolegom podarilo vyviaznuť bez zranení. Nebohý kameraman pracoval pre televíziu 15 rokov, pôsobil vo Washingtone a Jeruzaleme. Bol ženatý a mal dvoch synov.
      Britský premiér David Cameron na sociálnej sieti Twitter napísal: "So smútkom som prijal správu o smrti kameramana Micka Deana, ktorý dokumentoval násilie v Egypte. Pozostalým, ako aj televízii Sky News vyjadrujem svoju sústrasť."
      Egyptské ministerstvo zdravotníctva v poslednej bilancii oznámilo, že pri zrážkach po celej krajine zahynulo 95 ľudí a ďalších vyše 870 osôb utrpelo zranenia.

  
Copyright © TASR 2013

 


Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair v utorok potvrdila podniknutie právnych krokov voči televíznej spoločnosti, ktorá priniesla dokument o nedodržiavaní bezpečnostných nariadení. Channel 4 citoval členov združenia pilotov Ryanairu, ktorí hovorili o nedostatočnom množstve paliva na palube ich strojov. Televízia poukázala pritom na tri konkrétne prípady, kedy piloti avizovali málo pohonných látok. Ryanair to označil za ohováranie a tvrdí, že stav jej lietadiel zodpovedá nariadeniam EÚ. Vyzdvihnuté prípady označil za incidenty spôsobené zlým počasím.
Dokument však pripomína prieskum medzi pilotmi Ryanairu, spomedzi ktorých až 94 percent žiada úrady o prešetrenie úrovne bezpečnosti na strane spoločnosti. Podľa nízkonákladovej firmy je to však iba súčasť dlhoročného zápasu medzi ňou a pilotmi bojujúcimi za uznanie ich odborovej organizácie. Združenie to však odmieta a obviňuje vedenie Ryanairu z vydierania a vyhrážania sa disciplinárnymi trestami.
Ryanair dlhodobo čelí kritike z viacerých strán, ktorým sa nepozdáva jeho hospodárenie, pracovné metódy ani úroveň prepravy za oveľa nižšie ceny, ako ponúkajú tradičné letecké spoločnosti.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.