23. 10. 2013

Ad: SME-Aj novinári majú Maliny

Ad: SME-Aj novinári majú Maliny
 


Vážený pán Orlovský, vážená redakcia SME, z dejín je známy výrok, podľa ktorého sa tisíckrát opakovaná lož stáva pravdou.

V rozhovore s hovorcom ZSE Jánovm Orlovským, ktorý publikoval denník SME vo svojom vydaní i na svojej internetovej stránke zo dňa 21.10. som sa dočítal tvrdenie: “Osobne si myslím, že hovorca Konferencie biskupov Slovenska, ktorý povie, že verejnosť nemá právo na informácie, je oveľa väčšia Malina. Načo potom KBS hovorcu potrebuje? Ale Konferencia biskupov Slovenska nezaujíma ateistov, a nezaujíma dajme tomu luteránov.”

Predpokladám, že pán Orlovský tento fakt vie dokázať, nakoľko takýto výrok z mojich úst nikdy nezaznel.

Predpokladám, že respondent vychádza z článku denníka Pravda 4.7.2012, kde bolo napísane:
„Sú určité rezervované informácie, ako je to vo verejnej správe alebo v iných sférach. Prijímame fakt, že Svätý Otec rozhodol. Pre nás katolíkov je toto najvyšší dôvod," poznamenal Kováčik.”- koniec citátu.

Je zrejmé, že posun, či už zámerný alebo nezámerný, vo výrokoch, ktoré sú mi pripisované, je potrebné uviesť na správnu mieru. Nepredpokladám, že hovorca ZSE informuje verejnosť o všetkých strategických interných rozhodnutiach svojej firmy. Je to jej právo.

Preto je potrebné, aby sme ako hovorcovia narábali s informáciami, ktoré sú úplné a overené. Tak, ako novinár, ktorý nesie zodpovedajúci podiel na pravdivosti i zodpovednosti za článok.

Jozef Kováčik, hovorca KBS