20. 10. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Redaktori Rómskeho mediálneho centra sa ešte v roku 2009 začali venovať monitorovaniu problematiky obchodovania s ľuďmi v rómskych osadách. Počas tohto monitoringu objavili veľké množstvo osobných tragédií. Výsledkom boli dva dokumentárne filmy. Prvý ešte v roku 2010 a druhý, ktorý mal premiéru v júni 2013. Tohtoročný dokument bol vyrobený v spolupráci s MV SR s finančnou podporu Európskej komisie. Obchodovanie s ľuďmi je tretí najlepší biznis na svete po drogách a zbraniach. Jeho ročný príjem je okolo troch biliónov dolárov. Štatistiky uvádzajú, že až 49 percent všetkých obetí končí vo vyspelých krajinách, najmä vo Veľkej Británii. Obchodovanie s ľuďmi patrí medzi najzávažnejšie fenomény súčasnosti. Aj preto bol 18. október vyhlásený za Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Prvýkrát si Európa tento deň pripomínala v roku 2007.
Jedným z najpoužívanejších zdrojov informácií je každoročná Správa americkej vlády o obchodovaní s ľuďmi (Trafficking in Persons Report), podľa ktorej sa cez medzinárodné hranice obchoduje približne so 600.000 až 800.000 mužmi, ženami a deťmi ročne. Tieto počty pritom nezahŕňajú osoby, s ktorými sa obchodovalo v rámci územia jedného štátu. Až v 60 percentách ide o Rómov. Na otázku, prečo je práve táto komunita najohrozenejšia, nemajú odborníci jednoznačnú odpoveď.
„Prípady, ktoré sme zmonitorovali, majú jedno spoločné. Je to potreba ľudí aspoň trošku zlepšiť zlé životné podmienky, v ktorých žijú. Majú už iba jediné – nádej, a obchodníci s ľuďmi im vezmú aj to,” hovorí výkonná riaditeľka Rómskeho mediálneho centra Kristína Magdolenová. Podľa jej slov sa v uplynulom období realizovalo premietanie filmov nielen v RTVS, ale tiež boli distribuované do komunít formou DVD ako prevencia. „Prevencia, ktorá je zrozumiteľná, pretože je prispôsobená potrebám komunity – hlavne tej časti, ktorá je najčastejšie obeťou – ľudí žijúcich v chudobe, nevzdelaných, bez jazykových znalostí,” zdôrazňuje Magdolenová. Domnieva sa však, že je to téma, ktorú je potrebné prezentovať aj mimo rómskej komunity. „Aj preto sme využili dlhoročnú spoluprácu s rakúskou režisérkou Zuzanou Brejcha, ktorá sa podujala počas piatich rokov nazbieraný materiál nanovo spracovať a vytvoriť film, ktorý bude určený majorite,” dodáva Magdolenová.
Film sa v týchto dňoch finalizuje vo filmových štúdiách televízie OKTO vo Viedni a uvedený by mal byť na Slovensku koncom októbra.


Copyright © TASR 2013